Foto: DELFI
Runā, ka viena no netīrākajām ierīcēm, ar ko saskaramies ikdienā, ir klaviatūra. Lai arī cik kārtīgi mazgājam rokas vai notiesājam pusdienas tai blakus, sīkumi un netīrumi turpina tur glabāties dienu no dienas. Ieskaties, kā soli pa solim efektīvi atbrīvoties no netīrumiem, kuri sakrājušies starp ikdienā spaidāmajiem taustiņiem.

Mūsdienās cilvēki iecienījuši izmantot portatīvos datorus, ko iespējams pārvest no vienas pasaules malas līdz pat otrai, neizraujot simtiem vadu. Taču nebūtu pareizi teikt, ka stacionārie datori netiek izmantoti, tāpēc arī pie to klaviatūras tīrīšanas kādā brīvā brīdī jāpieķeras.

Ja tīri stacionārā datora klaviatūru, pārliecinies, ka vads ir izrauts. Turpinājumā paņem vates kociņu un iemērcē to izopropilspirtā vai citā dezinficējošā vielā, bet pēc tam uzmanīgi ar to nobrauc gar katra taustiņa četrām pusēm. Tīrīšanas procesā, iespējams, būs nepieciešami vairāki desmiti vates kociņu, tāpēc nebaidies tos regulāri mainīt. Var gadīties, ka tīrīšanas līdzeklis ir pārāk stiprs un var pat izēst burtu taustiņu burtu krāsu, tāpēc sākumā to izmēģini, viegli paberzējot nelielā, neuzkrītošā laukumiņā.

Pēc tam paņem nelielu auduma gabaliņu un arī to pamērcē tīrīšanas līdzeklī un patīri klaviatūras virspusi. Atceries, ka kārtīgāk jātīra tie taustiņi, kuri ikdienā izmantoti visbiežāk, piemēram, atstarpju un dzēšanas pogas. Lai notīrītu lielos putekļus, neizmanto vates gabaliņu, jo tas var aizķerties aiz asajiem stūriem.
Foto: Shutterstock

Reizēm no visa iepriekšminētā var izvairīties – liela daļa klaviatūru izgatavotas tā, ka taustiņus var noņemt, nepieliekot lielu spēku, piemēram, izmantojot sviesta nazīti. Lai līdz galam par to pārliecinātos un nenodarītu klaviatūrai kaitējumu, pārbaudi šo informāciju ražotāja mājaslapā vai preces aprakstā.

Ja izdodas noņemt taustiņus, vari tos vienkārši pamazgāt ziepjūdenī. Turpmākās minūtes ļauj tiem nožūt, jo likt atpakaļ tos vari tikai tad, kad no slapjuma nav ne miņas. Kamēr taustiņi žūst, ar gaisa plūsmas, piemēram, putekļu sūcēja palīdzību atbrīvojies no netīrumiem, kuri sakrājušies zem tiem.

Lai neapjuktu, kur bija jāliek atpakaļ kurš taustiņš, pirms izjaukšanas iemūžini to izvietojumu savā mobilajā ierīcē.

Izrādās, ka klaviatūras tīrīšanā tev veikli var palīdzēt līmlapiņas. Kā? Lasi šeit. Ja līmlapiņa nav pie rokas, tad pēc tāda paša principa vari iztīrīt klaviatūru ar līmlenti jeb skoču. Jāatceras, ka labāk būtu to pārgriezt uz pusēm, lai lipīgā daļa būtu šaurāka.

Ar pārnēsājamajiem klēpju datoriem situācija ir līdzīga – arī tiem taustiņi ir no vietas izbīdāmi, taču ne pilnībā izņemami. Ja tavam datoram izdodas tos viegli pacelt, tad iepriekšminētas darbības vari droši likt lietā!

Rakstā apkopota informācija no "PCworld", "Forbs" un "Lifehacker".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!