Foto: Shutterstock
Piešķirt sakņu dārzam un košumdārzam sakoptāku izskatu un retāk nodoties dārza laistīšanai – tie ir tikai pāris iemesli, kādēļ lemt par labu dārza mulcēšanai. Taču pirms ķerties pie darba, jāsaprot, kāds mulčas veids būs piemērots tavam mērķim.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils LLKC mājaslapā sarūpējis vērtīgu rakstu par to, kādu mulčas veidu izvēlēties, kā arī – kādēļ tas vispār nepieciešams un kā dārzu pareizi mulčēt. Atbildes uz šiem jautājumiem gūsi šeit, taču tālāk aplūkosim mulčas veidus un to pielietojumu dārzā.

Pirms prātot, kurš mulčas veids tavam dārzam ir īstais, svarīgi saprast, ka mulčas veidi atšķirās pēc izcelsmes: organiskie (zaļa zāle, koku lapas, komposts, kūdra, salmi un siens), minerālie (oļi, šķembas, smalki akmeņi, grants, kurus visvairāk izmanto tieši dekoratīvos nolūkos, kombinējot kopā ar sintētiskajiem materiāliem) un sintētiskie (melnā plietilēna plēve, melnais agrotīkls, neaustais polipropilēns (ģeotekstils)). Organiskās izcelsmes mulča atšķirsies vēl ar to, cik daudz tās saturā ir slāpeklis un ogleklis (celuloze). Ja sastāvā ir daudz slāpekļa, mulča sadalīsies ātrāk, ja vairāk celulozes – sadalīsies lēnāk.

Organiskā mulča


Ēveļskaidas. Iedarbības ziņā ir starp šķeldu un zāģu skaidām. Lēni sadalās, tādēļ ieteicamas ilggadīgām kultūrām – kā ēdamām, tā dekoratīvām. Nepieciešams slāpekļa mēslojums.

Zāģskaidas. Labākas ir lapu koku sugu zāģskaidas. No skuju kokiem iegūtās var radīt augus nomācošu iedarbību. Nepieciešams slāpekļa mēslojums. Ilgas iedarbības mulča, izmanto daudzgadīgajiem augiem.

Skuju koku mizas. Izmanto skujeņiem un citām daudzgadīgām dekoratīvām kultūrām. Pieejamas trīs frakcijas: smalkā, vidējā un rupjā. Augstās sveķu koncentrācijas dēļ nedrīkst izmantot viengadīgajām dārza kultūrām. Rupjākās frakcijas, jo sevišķi priežu mizas, tiek iekrāsotas dažādos toņos, tā panākot interesantus krāsu laukumus un radot lieliskus akcentus dekoratīvajā dārzā.

Šķelda. Populārākā un ilgākā iedarbības mulča. Izmantojama kā ilggadīgajām dekoratīvajām, tā ēdamajām kultūrām. Arī šķelda var tikt iekrāsota. Vajag nedaudz slāpekļa mēslojuma.

Augu izcelsmes mulčas:

  • Zaļa zāle. Ļoti pieejams mulčas materiāls, viens no labākajiem slāpekļa avotiem visām kultūrām. To drīkst izmantot tikai līdz jūnija beigām dārzeņiem un jūlija beigām daudzgadīgajām kultūrām. Vispār nedrīkst izmantot ēdamām kultūrām ar īsu augšanas periodu: dillēm, visa veida salātiem, spinātiem, redīsiem. Pēc tam nopļauto zāli izmanto komposta gatavošanai.
  • Siens. Mulča nedrīkst būt pelējusi, jo sevišķi, ja to izmanto ēdamu kultūru mulčēšanai. Jo vairāk pāraugusi zāle, jo ilgāk pēc uzklāšanas mulčā tā saglabāsies. To jāklāj vismaz 10 centimetru biezumā. Sadalīšanās procesā kalpo kā mēslojums. Var izmantot arī rudens periodā, tikai sienam jābūt sausam.
  • Salmi. Piemēroti ir garie rudzu, kviešu, auzu salmi. Tie gan var saturēt nezāļu sēklas, un graudaugu graudus, padarot tos pievilcīgus grauzējiem. Populārs izmantošanai zemeņu audzēšanā, parasti netiek lietots dekoratīvām kultūrām. Vidēji noturīgs mulčas materiāls, bet vienai sezonai ir labi izmantojams. Tāpat kā sienu, arī salmus klāj 10 centimetru biezumā. Augsni nepieciešams bagātināt ar slāpekļa mēslojumu.
  • Koku lapas. Sausas ir lielisks siltuma izolators; ziemošanas periodam klāj vismaz 15 centimetrus biezu kārtu. Nekad kompostēšanai neizmanto augļu koku un ogulāju lapas.
  • Frēzkūdra. Praktiski nesatur nezāļu sēklas un slimību ierosinātājus. Nav lēts mulčas veids, tāpēc parasti izmanto skābu vidi mīlošām kultūrām – skujeņiem, rododendriem, krūmmellenēm, dzērvenēm, brūklenēm. Ja ir vēlēšanās, var izmantot arī citām kultūrām, tikai tad tai jābūt obligāti neitralizētai.


Koksnes pārstrādes materiāli:

  • Papīrs. Izmanto pavisam nelielās platībās, ar nosacījumu, ka papīrs nedrīkst būt glancēts un ar krāsainu apdruku. Var izmantot viengadīgām kultūrām. Klājot vairākās kārtās, lapas jāliek vismaz ar 50 procentu pārsedzi. Klāšana vienmēr jāsāk pretī valdošam vēja virzienam.
  • Kartons. Tā pieejamība ir ierobežota, bet, ja mājas bēniņos ir uzkrājies, tad to droši var likt mulčā. Izmanto tikai nebalināto vai balināto kartonu ar melno apdruku. Labi izmantojams visām rindu kultūrām. Klāšanas tehnoloģija līdzīga kā papīram, tikai, atšķirībā no tā, pārklājumam starp loksnēm pietiek ar 30 procentiem.
  • Komposts. Labs mulčas variants, kurā apvienoti daudzi augu izcelsmes materiāli un, iespējams, pievienoti kūtsmēsli. Ideāli savieno mulčas un mēslošanas līdzekļa īpašības. Izmanto vienai sezonai visām mēslojuma prasīgām kultūrām pie nosacījuma, ka dārzā nav daudzgadīgo nezāļu.

Neorganiskās mulča


Oļi. Augstas dekorativitātes mulčas materiāls. Var būt dažādas krāsas un lieluma, taču līdz ar to tam ir salīdzinoši augsta cena. Izmanto pārsvarā dekoratīvām kultūrām, var kombinēt ar krāsotām mulčām, veidojot krāsainus, mozaīkas tipa laukumus, kas kombinēti ar krāsainām puķēm un dekoratīvo lapu augiem. Var izmantot virs melnā ģeotekstila, tā panākot efektu, ka cauri neizaugs nezāles.

Šķembas. Ražo gan no kaļķakmens, gan laukakmeņiem un granīta. Izmantošanas mērķis ļoti līdzīgs, tikai šajā gadījumā pārsvarā klāj virs ģeotekstila, jo šķembām ir asas malas, kas citus sintētiskos mulčas materiālus sabojās.

Sintētiskie mulčas materiāli – vairāki veidi, kas nodrošina iespēju mulčēt, ja pārējie organiskās mulčas materiāli nav pieejami. Visbiežāk izmanto tieši daudzgadīgām kultūrām, vai tām dārzeņu kultūrām, kurām ir lielākā pievienotā vērtība (arbūzi, melones, sparģeļi).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!