Foto: IKEA
Skaista gultasveļa var būt arī lielisks telpas akcents. Pēc kādiem parametriem vadīties, izvēloties gultas veļu, portālam "Tava Māja" padomos dalās "Ikea" interjera dizainere Olga Žuravļova, kura šopavasar aicina atsvaidzināt guļamistabu ar kaut ko košāku, tajā skaitā – košāku gultas veļu.

"Nomainīt tekstilizstrādājumus – tas ir viens no vienkāršākajiem un maciņam draudzīgākajiem veidiem, kā atsvaidzināt interjeru. Tā kā gultas veļa var tieši ietekmēt miega kvalitāti, ir svarīgi tās izvēlē ņemt vērā personiskos paradumus un kvalitātes kritērijus. Gultas veļai ir jābūt patīkamai pieskārienam, izturīgai, lai tā ilgi kalpotu, un, kas pēdējā laikā kļūst arvien svarīgāk – ilgtspējīgi ražotai," uzsver interjera dizainere.

Viņa raksta turpinājumā dalās ar ieteikumiem, kā izvēlēties piemērotāko gultas veļu.

Izvēlies audumu

Ir zināms, ka cilvēks aptuveni trešo daļu mūža pavada miegā. Tas nozīmē, ka mēs daudzas stundas esam saskarsmē ar gultas veļu, un tāpēc ir svarīgi to izvēlēties pārdomāti. Materiāls ietekmē komfortu, ventilāciju un to, vai guļot nenosalsim vai nepārkarsīsim.

Visbiežāk gultas veļai izmanto kokvilnas audumu. Jo augstāks ir kokvilnas procents sastāvā, jo elpojošāks ir materiāls. Bieži sastopams ir lins, un interjera dizainere piebilst, ka populārs ir arī liocels – atjaunojama celulozes šķiedra, ko izgatavo no koka. Liocela ražošana ir saudzīga dabai, un tam piemīt lieliska spēja absorbēt mitrumu un uzturēt siltumu.

Pievērs uzmanību pavedienu skaitam

Lai izvēlētos īsto gultas veļu, viens no kritērijiem ir pavedienu skaits, kas norāda, cik pavedienu ir vienā kvadrātcollā auduma. Jo lielāks ir šis skaits, jo blīvāks audums. Blīvāki audumi pieskaroties šķiet mīkstāki. Turpretī mazāks pavedienu skaits nozīmē, ka audums būs vieglāks un ātrāk žūs – tas var būt svarīgi, piemēram, bērnu gultasveļai, kuru parasti mazgā biežāk.

Noņem mērus

Pirms izraudzīties gultas veļu, ir precīzi jāzina matrača, spilvenu un segu izmērs. Ja īsti tos nezini, labāk pārmēri, jo pareiza izmēra gultasveļa gan izskatīsies labāk, gan funkcionēs pilnvērtīgāk. Piemēram, Latvijā iecienītajiem palagiem ar gumiju ir jāņem vērā arī matrača augstums, jo atbilstošs palags nenoslīdēs no malām un mazāk burzīsies.

Izvēlies sev tīkamāko dizainu

Gadalaikiem un gaumei mainoties, nereti rodas arī vēlēšanās atsvaidzināt guļamistabas interjeru un tekstilus. Olga norāda, ka tagad ir īstais brīdis šķirties no ziemas sezonā iecienītākajiem tumšajiem toņiem – sarkanā, sūnzaļā, pelēkā un brūnā, kas radīja mājīgu noskaņu tumšajā gada laikā, un izvēlēties kaut ko pavasarīgāku gaišos, vēsos toņos, kas rada svaiguma sajūtu. Pavasara kolekcijās redzam rozā un zaļos toņus, kontrastainākus rakstus.

Ar jaunu gultas veļu gulta var kļūt par galveno telpas akcentu. Papildinot istabu ar aizkariem, kas aiztur gaismu, mīkstu pledu, spilveniem un paklāju, kopiespaids būs vēl mājīgāks, un diena sāksies ar prieku par skaisto vidi. Dizainere iesaka iekārtojumā vispirms izvēlēties vienu galveno akcentu – košu spilvenu, gultas veļu ar kontrastainu apdruku vai ko citu – un tad to papildināt, lai izceltu.

Parūpējies par matraču un spilvenu pārvalkiem

Labam miegam ir svarīga ne vien kvalitatīva gultas veļa, bet arī citi guļamistabas piederumi, piemēram, matraču un spilvenu pārvalki, kas pasargā no lieka mitruma un pāragras nolietošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!