Foto: Shutterstock
Aizkaru izvēle nav no tiem vieglākajiem darbiņiem, jo to piedāvājums veikalos ir ļoti plašs. "Alan Deko" dizainere Iveta Strautmane atgādina, kas jāņem vērā, izvēloties aizkarus, kā arī viņa ieskicē šī gada modes aktualitātes tieši aizkaru izvēlē.

Kā uzsver dizainere, lai izvēlētos katrai telpai piemērotāko logu noformēšanas risinājumu, vispirms jānoformulē, kādu funkciju jāpilda aizkaram vai žalūzijai, proti, tas būs dekoratīvs, sedzošs, aptumšojošs, vai arī tam vienlaicīgi jāpilda visas funkcijas. Tikai pēc šī aspekta precizēšanas dizainere mudina ķerties klāt audumu izvēlei – tā faktūrām, blīvumam, krāsām utt.

Dizainere arī atgādina:

  • Klasiskais aizkaru krokojums ir 1:2, tas nozīmē, ka 1 metru garu stangu nosedz ar 2 metriem auduma. Krokojums var būt gan mazāks, gan lielāks, tas savukārt atkarīgs no paša auduma izvēles un klienta vēlmēm.
  • Aizkaru garumu no grīdas nosaka pats klients, jo šeit arī pieeja ir individuāla.
  • Aizkaru stiprināšanas stangas vai profilus (sliedes) izvēlas attiecīgi pēc garuma, krāsas, pieskaņojot to, piemēram, mēbeļu vai gaismas ķermeņu furnitūrai. Izmantojot vienkāršu, neuzkrītošu sliedi, to var pilnībā nosegt ar aizkaru attiecīgi, piešujot drapēšanas lentu.

Taujāta par to, kādas ir šī gada modes tendences aizkaru izvēlē, dizainere stāsta, ka šogad modē ir izteikti rupji austi, 100 procentīgi dabīgi audumi, kas ražoti no neparasti pārstrādātiem dabīgiem materiāliem, piemēram, priežu mizām vai banānu lapām. Tāpat modē ir iespaidīgas neparastas, eksotiskas apdrukas. "Mūsu klienti pārsvarā izvēlas askētiskākus, labi krītošus, vieglus aizkaru audumus. Protams, vienmēr pastāv izņēmumi. Tie ir gan lina, gan samta zīda un vilnas aizkari," papildina "Alan Deko" speciāliste, "mūsdienu ražotāji pielieto dažādas tehnoloģijas, pievienojot audumiem mākslīgās šķiedras, lai audums būtu vieglāk kopjams un pieejamāks." Viņa arī mudina cilvēkus veikalos vērsties pie profesionāliem dizaineriem, kas varēs ieteikt labāko risinājumu logu noformēšanai katrai mājokļa telpai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!