Foto: Shutterstock
Agrāk gaismu sveču veidā pārnēsāja no vienas telpas uz otru, taču tagad elektriskais apgaismojums darbojas neatkarīgi, turklāt ir daudzējādi variējams. Tāpēc svečturiem mūsdienās ir nevis funkcionāla, bet vairāk dekoratīva loma romantiskas noskaņas radīšanai.

Vienai svecei

Pieejami visdažādākās formas, materiāla un dizaina izstrādājumi, jo arī sveces mūsdienās nopērkamas ļoti dažādos izmēros un formās. Ja sveci vēlamies pacelt krietni aug­stāk par virsmu, uz kuras tā novietota, derēs svečturi uz kājiņas. Ja iegādāsim pilošas vaska sveces, būs nepieciešams svečturis ar papildu apakštrauku, lai nesabojātu galda virsmu vai galdautu. Nelielas bumbas veida sveces iespējams nostiprināt svečturos ar adatu (uz tās uzsprauž sveci, lai tā būtu stabilāka). Savukārt peldošajām svecēm būs piemēroti lēzeni trauki, kuros var ieliet ūdeni. Tējas sveces dekoratīvāk izskatīsies, ievietotas krāsainu un greznu svečturu iekšpusē – tad svece, spīdot cauri svečtura sieniņām, radīs interesantas gaismas spēles.

Vairākām svecēm

Šādus svečturus agrāk lietoja plašu telpu apgaismošanai. Arī tagad tie ir greznāki par parastajiem svečturiem un piemēroti viesistabu, dzīvojamo istabu noformēšanai. Visbiežāk šādos svečturos iespējams ievietot no divām līdz septiņām svecēm. Atkarībā no sveču daudzuma pieaug arī svečtura izmēri – visbiežāk tas ir 40 – 60 cm augsts, bet mēdz būt arī antikvāri izstrādājumi, kas sasniedz pat 1,5 m augstumu. Savukārt mūsdienu daudzžuburu svečturi var būt arī pavisam zemi, jo tiem mūsdienās vairs nav jānodrošina apgaismojuma funkcionālā puse.

Daudzžuburu svečturis ir arī lielisks veids, kā piešķirt svinīgu atmosfēru galda klājumam. Šim nolūkam vislabāk derēs svečturis ar diviem trim zariem. Ja pie galda paredzēts paprāvs viesu pulks, labāk izvēlēties svečturi ar zemu pamatni un neliela izmēra sveces, lai tās netraucētu cilvēkiem pie galda vienam otru saskatīt un sarunāties.

Dažādi materiāli

Kristāla svečturi izskatās ļoti grezni un piemēroti svinīgam galda klājumam, īpaši, ja izmantoti arī kristāla trauki. Pret šiem svečturiem jāizturas uzmanīgi, tos mazgā vēsā ziepjūdenī, bet, lai piešķirtu spīdumu, tos tīra ar spirtā samērcētu drāniņu.

Stikla svečturiem visbiežāk tiek izmantots krāsains stikls. Aktuālas ir arī dažādas aplikācijas un gleznojumi ar dabas motīviem – ziediem, lapām, tauriņiem utt. Tradicionāli stikla svečturim ir glāzes veida forma – garena, ieapa­ļa vai cilindriska, un tajā lielākoties ievieto neliela izmēra tējas sveces. Mēdz būt arī stikla svečturi uz kājiņas, kas paredzēti vienai vai vairākām svecēm. Stikls lietošanā ir visvieglāk kopjamais materiāls, to mazgā ar siltu ūdeni, kam pievienots nedaudz trauku mazgājamā līdzekļa.

Keramikas svečturi mēdz būt ļoti dažāda izmēra – gan daudzžuburu, gan kā paliktņi. Tautiskie izstrādājumi īpaši piemēroti kantri stila interjeriem un sader ar lina galdautiem, austām galda segām un māla traukiem. Savukārt modernā keramika labi piestāvēs arī mūsdienīgam interjeram un askētiskam galda klājumam.

Porcelāna svečturi mēdz būt ar zīmējumiem vai apgleznoti. Tie iederas senlaicīgos, vintage stila un romantiskos interjeros, tos komplektē ar izšūtiem vai mežģīņu gald­autiem. Abus svečturu veidus var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.

Koka svečturi līdzīgi keramikas izstrādājumiem – tie arī iederas kantri stila interjeros. Tomēr tie ir ugunsneizturīgi, kā arī grūti kopjami.

Vissenākie metāla izstrādājumi tika darināti no bronzas. Mūsdienās pieejami arī sudraba, misiņa, kā arī metāla svečturi ar sudraba vai zelta krāsas pārklājumu. Metāla svečturi var būt gan ļoti grezni – ar dažādiem rotājumiem, gan pavisam askētiski, ar lakonisku formu un ar matētu virsmu, bez spīduma. To kopšanu nosaka metāla veids. Kaltos svečturus var apstrādāt ar siltu ziepjūdeni, bet spīdumu bronzas izstrādājumiem iespējams piešķirt, izmantojot zobu pastu. Savukārt sudraba priekšmetus mazgā siltā ziepjūdenī, kam pievienots nedaudz amonjaka. Visvienkāršāk izmantot speciālu juvelieru kosmētiku.

Iesaka speciālists: Vispirms pērk svečturi, tad – sveces

Interjera dizainere Sandra Komolova: "Vispirms jāatceras, ka pirmo pērk svečturi, bet pēc tam piemērotas sveces. Svarīgi arī novērtēt konkrētā interjera noskaņu, lai piemeklētu atbilstoša stila svečturi. Ar krāsainiem stikla svečturiem interjeram iespējams piešķirt spirgtumu un vairāk krāsu. Šādus dekorus viegli un ērti nomainīt. Nevajag aizrauties ar daudziem maziem svečturiem, labāk iegādāties vienu lielu, bet interesantu un dekoratīvu. Piemēram, viesistabā, kurā nav iespējams pievilkt elektrības vadu tieši virs ēdamgalda, pie griestiem iespējams piestiprināt izturīgu āķi un tajā iekārt senatnīgu sveču kroņlukturi, vienlaikus iegūstot gan romantisku noskaņu, gan papildu gaismu virs galda."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!