Foto: Shutterstock
Lai gan sen pagājuši tie laiki, kad svaigi ziedi mūs priecēja vien to īstajā sezonā, paradums kaltēt augus, lai tos vēlāk izmantotu floristikas kompozīciju veidošanai arī rudens un ziemas mēnešos, saglabājies. Kā pareizi izkaltēt dārza un tīruma puķes, lai tās nezaudētu izskatu?

Atbildi atradām laikrakstā Latgales Laiks, kas piedāvā dažus kaltēšanas paņēmienus.

Viens paņēmiens ir augus savākt nelielos pušķīšos. Noplūcot lapas ziedu kātu lejasdaļā, pušķīšus sasien ar aukliņu vai gumiju un pakarina ar ziediem uz leju tādā attālumā, lai tie nesaskartos.

Smilšu metode: kārbā ieber nedaudz smilšu, izlīdzina 1–2 cm biezumā. Uz smiltīm kārto puķes ar kātiem uz augšu, pēc tam ziedus uzmanīgi apber ar smiltīm. Šādi puķes atstāj, līdz tās izkalst.

Trešais un ātrākais paņēmiens, kas, diemžēl, nav kvalitatīvākais, norāda laikraksts, ir cepeškrāsns. Puķes var ievietot cepeškrāsnī uz stundu 60 grādu temperatūrā (durtiņām jābūt nedaudz atvērtām) vai mikroviļņu krāsnī (tur ne ilgāk kā 30 minūtes). Auga lapas var izžāvēt ar gludekli, tas jādara caur papīru vai avīzi, līdz lapas pilnībā izžuvušas.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!