Foto: Shutterstock
Ar dažādām ekstrām vai bez, taču veļas mazgājamā mašīna ir tā ierīce, kas sastopama teju ikvienā mājā. Tomēr reizēm mēdzam piemirst, ka, lai veļa būtu tīra un smaržīga, jāparūpējas arī par pašu mašīnu. ''Nereti klienti mēdz sūdzēties par sasmakušu veļas mašīnu. Situācijas ir dažādas, bet visbiežāk vainojama nepietiekama un nepareiza ierīces kopšana,'' stāsta "Electrolux" pārstāvis Edgars Grieznis. Sadarbībā ar sadzīves tehnikas ražotāju izveidojām ceļvedi, kas noderēs, kopjot veļas mazgājamo mašīnu ikdienā.

Izvēlies piemērotu veļas mazgāšanas līdzekli

Daudzi pat neapzinās, cik svarīgi ir izvēlēties konkrētajai ierīcei atbilstošu veļas mazgājamo līdzekli. Nepiemērots mazgājamais līdzeklis rada ārkārtīgi daudz ziepju putu, kas atstāj nogulsnes uz dažādām ierīces detaļām un ar laiku sāk nelāgi ost.

Šāda situācija var rasties arī tad, ja mazgājamā līdzekļa daudzums ir nepiemērots veļas apjomam un veidam. Pareizais daudzums, kas jāizmanto veļas mazgāšanai, parasti ir norādīts instrukcijās uz veļas mazgājamā līdzekļa iepakojuma. ''Ja jāizvēlas, kurš mazgājamais līdzeklis ir labāks – pulverveida vai šķidrais, jāatzīst, ka pulverveida mazgājamais līdzeklis rada mazāk ziepju putu, līdz ar to arī mazāk nogulšņu. Iesaku izvairīties arī no veļas mīkstinātāja lietošanas. Ārzemēs jau kādu laiku populāras ir salvetes veļas žāvēšanai, kuras izmanto veļas mīkstinātāja vietā. Tās samazina apģērba burzīšanos, atvieglo gludināšanu, kā arī sniedz apģērbam patīkamu aromātu,'' stāsta speciālists. Viņš arī atgādina, ka svarīgi ir pievērst uzmanību, vai apģērbu mazgājat tam atbilstošā mazgāšanas programmā un temperatūrā.

Parūpējies, lai veļas tvertne vienmēr būtu sausa

Lai cik dīvaini tas nešķistu, tomēr veļas mazgājamās mašīnas lielākais drauds ir mitrums! Inerts gaiss un mitrums ir ļoti labvēlīga vide dažādām baktērijām, kas rada nepatīkamo smaku. Pievērsiet uzmanību tam, lai veļas tvertne ilgstoši nebūtu mitra. Izņemiet veļu tūlīt pēc mazgāšanas cikla beigām un atstājiet durvis vaļā, lai mitrums var iztvaikot. Ja telpā, kurā atrodas veļas mazgājamā mašīna, ir ventilators, ieslēdziet arī to – tas uzlabos gaisa apriti telpā.

Iztīri filtru, veļas mazgājamā līdzekļa un veļas mīkstinātāja atvilktni, kā arī gumijas blīvējumu pie durvīm

Vismaz pāris reizes gadā iztīriet arī veļas mazgājamās mašīnas filtru! Katrā mazgāšanas reizē tas filtrē visus netīrumus, daudziem veļas mašīnu modeļiem ir vieta, kurā tiek savāktas dažādas pogas, monētas un citas sīkas lietas, kas izkrīt no kabatām.

Lai pareizi iztīrītu filtru un noskaidrotu, kur tas atrodas, ieskatieties pamācībā, kas nāk līdzi ierīcei, to iegādājoties. Savukārt gumijas blīvējums pie veļas mazgājamās mašīnas durvīm ir īpaši problemātiska vieta – pēc katras mazgāšanas reizes tā kļūst mitra, uz tās nokļūst arī mazgājamo līdzekļu atliekas. Pēc mazgāšanas cikla beigām neaizmirstiet gumijas blīvējumu notīrīt ar sausu dvieli.

Tāpat ik pa laikam iztīriet arī veļas mazgājamā līdzekļa atvilktni un nodalījumu, kur tā ievietota. Dažām ierīcēm iespējams to izņemt, taču, ja nevarat to izdarīt, izslaukiet atvilktni ar lupatiņu. Tāpat kā veļas mazgājamās mašīnas durvis arī mazgājamo līdzekļu atvilktni starp mazgāšanas reizēm ieteicams atstāt nedaudz atvērtu, lai tajā cirkulētu gaiss.

Izmazgā savu veļas mazgājamo mašīnu

Pāris reizes gadā izmazgājiet arī savu veļasmašīnu – iedarbiniet to tukšgaitā 90°C temperatūrā. Labākam rezultātam veļas mazgājamā līdzekļa tvertnē ieberiet dzeramo sodu vai speciāli veļas mazgājamās mašīnas tīrīšanai paredzētus līdzekļus. Augstā mazgāšanas temperatūra palīdzēs attīrīt ierīci no nevēlamajiem netīrumiem, līdz ar to tā darbosies efektīvāk nekā pirms tam!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!