Foto: Shutterstock
Aukstākie ziemas mēneši ir aizvadīti, un par dūnu jakām kādu laiku vairs nebūs jādomā, tāpēc tās droši varam likt dziļāk skapī, bet pirms tam – kārtīgi izmazgāt. Ja nevēlies jaku mazgāt ķīmiskajā tīrītavā, tad šie padomi noderēs procesa paveikšanai mājas apstākļos.

Ņem vērā, ka šī pamācība attiecas uz mazgāšanu veļas mašīnā un žāvēšanu veļas žāvētājā (der arī apvienota ierīce). Bez veļas žāvētāja nevar atgūt jakas sākotnējo izskatu.

Nepieciešamais:

  • Šķidrais traipu tīrītājs vai ziepes
  • Veļas pulveris
  • Veļas skalojamais līdzeklis (vēlams, lai sastāvā būtu lanolīns)
  • 2 tenisa bumbiņas

Vispirms šķidro traipu tīrītāju iesmērē tajās vietās, kur jakai ir netīrākās vietas, piemēram, uz piedurknēm, kakla līnijā, pie kabatām utt. Ja izmanto ziepes, tad nedaudz samitrini tās un iesmērē netīrās vietas.

Ja jakai redzami kādi izteiktāki traipi, tad paberzē tos ar birsti un ļauj tīrīšanas līdzeklim aptuveni pus stundu ievilkties, lai traips veiksmīgāk izmazgātos.

Veļas mašīnas režīms jāuzstāda uz 30 grādiem un centrifūgu uz 1200 apgriezieniem. Pievieno ierīcei veļas pulveri, ielej skalojamo līdzekli un ieslēdz ierīci.

Kad mazgāšanas cikls ir beidzies, izņem jaku no veļas mašīnas un neļaujies panikai. No sākuma šķitīs, ka jaka ir saplakusi un dūnas ir sagājušas kunkuļos, bet tas viss tiks novērsts ar veļas žāvētāja palīdzību.

Liec jaku veļas žāvētājā, pievieno tenisa bumbiņas un noregulē žāvēšanas režīmu ar karsto gaisu. Žāvēšanas process dūnu jakai var būt vairākas stundas (3-4), atkarībā no jakas lieluma un biezuma. Pēc žāvēšanas izņem jaku un ļauj tai atdzist uz pakaramā, un tikai tad to drīkst likt skapī pie cita apģērba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!