Foto: Shutterstock

Citiem ātrāk, bet citiem vēlāk palagi sāk zaudēt savu sākotnējo krāsu un varbūt pat auduma struktūru, taču ir iespējams tos mazgāt un kopt tā, lai šīs pazīmes neparādītos tik ātri. Ņem vērā portāla goodhousekeeping.com ieteikumus un klāj gultu ar palagiem, kas vienmēr izskatās kā jauni.

Pārpildīta veļas mazgājamā mašīna

Viens no priekšnoteikumiem, kas ietekmē ne tikai palagu, bet arī citu apģērbu un audumu mazgāšanas kvalitāti un to kalpošanu pēc tam, ir veļas mazgājamās mašīnas piepildīšana. Ja tā būs pārpildīta, palagi tiks saspiesti, līdz ar to visur nepiekļūs veļas pulveris un var palikt neizmazgāti traipi. Lieli audumu gabali, kā tas ir ar palagiem, ir jāmazgā brīvi piepildītā veļas mašīnā, lai netiktu sabojāta auduma struktūra un audums būtu vieglāk izmazgājams. Tas pats attiecas uz veļas žāvētāja izmantošanu, arī tajā nevajadzētu ievietot cieši savirpinātu palagu vai ielikt to kopā ar vēl daudz citiem apģērbiem, neļaujot tam kvalitatīvi izžūt.

Jaudīgs mazgāšanas režīms

Mazgājot palagus, nav ieteicams izvēlēties visjaudīgāko veļas mašīnas režīmu, pilnībā pietiks ar vidēji lieliem apgriezieniem, kas neveicinātu pārlieku palagu saburzīšanu. Palagi tiks izmazgāti krietni labāk, ja tiks izmantots karsts, nevis silts ūdens, turklāt tas ir pat vēlams, ja cilvēks cieš no alerģijām, jo tādā veidā tiek iznīcinātas baktērijas.

Veļas žāvētāja izmantošana

Tiem, kas ikdienā izmanto šo ierīci, der atcerēties, ka palagi daudz ilgāk kalpos gluži kā jauni, ja tie netiks žāvēti pārlieku ilgi un ļoti karstā temperatūrā. Pārlieku ilga žāvēšana sabojā auduma šķiedras, līdz ar to palagi izskatās jau savu laiku nokalpojuši.

Palagu maiņa

Pietiekami bieža palagu maiņa gan nenozīmē to izmešanu un jaunu iegādāšanos, bet nomaiņu, kamēr citi mazgājas un žāvējas. Ja ilgstoši tiks izmantots viens palags, tas ar laiku izstaipīsies, audums zaudēs savu formu un vizuālo pievilcību. Palagus ieteicams mainīt ik pēc divām nedēļām.

Spilvendrānu un matrača pārvalka izmantošana

Palagu kvalitāti un ilgstoši labu izskatu veicina arī tas, vai matracis ir apvilkts ar pārvalku, un spilvendrānas nav pārāk raupjas un tiek pietiekami bieži mazgātas. Ja tas netiek pienācīgi darīts, tad palags ar laiku vietām var kļūt plānāks, šķiedras var savelties un izdilt. Pievērs uzmanību tam, cik raupjš vai mīksts ir pārējais gultas klājums, ieskaitot segu un spilvendrānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!