Foto: Shutterstock
Telpās, kur novērojams liels mitrums, starp flīžu šuvēm, grīdas līstēm vai citos stūros, var sākt parādīties pelējums. Tā kā pavisam drīz temperatūra kļūs arvien siltāka, tad arī gaisa mitrums palielināsies, un ir jādomā par to, kā novērst šādas situācijas. Portāls ''Mnn'' apkopojis dabiskos līdzekļus, ko var izmantot pelējuma novēršanai.

Etiķis un ēteriskās eļļas

Baltais etiķis ir dabisks, drošs un efektīvs līdzeklis pelējuma novēršanā. Ir pat veikti pētījumi un eksperimenti, kas pierādījuši tā efektivitāti baktēriju iznīcināšanā. Samitrini sūkli ar etiķi vai iepildi to izsmidzināmā pudelē, un samitrini ar to pelējuma vietas. Ļauj etiķim pāris stundas ievilkties, un pēc tam rūpīgi noberz virsmu ar birsti vai sūkli un noskalo to.

Ja etiķa uzmācīgais aromāts šķiet traucējošs, pievieno pāris pilienus kādas ēteriskās eļļas. Tā neitralizēs spēcīgo aromātu. Piemēram, greipfrūtu sēklu ekstrakts jau pats par sevi lieliski novērsīs pelējumu, tāpēc, apvienojot to ar etiķi, efekts būs vēl ātrāks. Tējas koka eļļai piemīt spēja pretoties baktērijām un sēnītēm, tāpēc to noteikti ir vērts izmantot pelējuma novēršanā. Atšķaidi eļļu ar ūdeni un izmanto to skarto virsmu mazgāšanā.

Dzeramā soda un ūdeņraža pārskābe

Dzeramā soda ir lielisks līdzeklis, ko var izmantot pelējuma novēršanā, jo tās abrazīvā tekstūra palīdzēs izberzt pat šaurākās vietas, turklāt tās sastāvs ir nevēlams dažādām baktērijām un sēnītēm. Apvieno dzeramo sodu ar ūdeni, izmanto kādu sūkli vai švammi un kārtīgi noberz skartās pelējuma vietas. Efektīvs līdzeklis būs arī ūdeņraža pārskābe, kas pārdesmit minūšu laikā novērsīs pelējuma vietas. Samitrini kādu drānu ar šķīdumu, notīri ar to pelējumu un tikai pēc kādām divdesmit minūtēm nomazgā virsmu ar siltu ūdeni.

Foto: Shutterstock

Svaigs gaiss un gaisma

Ja vien ir iespēja, centies telpā ielaist dabisko apgaismojumu un svaigu gaisu pēc iespējas biežāk, jo tas palīdz likvidēt mitrumu. Svaigā gaisa ielaišana telpā veidos gaisa cirkulāciju, kas palīdzēs aizkavēt pelējuma rašanos. Protams, šis risinājums nelīdzēs, ja pelējums ir jau radies, to var izmantot profilaktiski.

Padoms!

Ja kādā telpā pelējums rodas atkārtoti, pat tad, ja tas jau vienreiz ticis novērsts, ir jāatkārto tīrīšana ar kādu no dabiskajiem līdzekļiem regulāri. Piemēram, vannasistabā katru reizi pēc vannas vai dušas apmeklējuma vari apsmidzināt virsmu ar etiķa šķīdumu vai ūdeni ar kādu ēterisko eļļu. Ja ļausi vielai nožūt uz virsmas, tas aizkavēs pelējuma rašanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!