Foto: DELFI
Gribot negribot pamazām tuvojas apkures sezona, lai mājoklī būtu siltu un omulīgi, tāpēc portāls ''Tava Māja'' sazinājās ar ''Kamīnmeistars'' speciālistu Vitoldu Untālu, lai noskaidrotu, ko un kā pareizi darīt, lai apkures sezona iesāktos bez raizēm.

Pirmais uzdevums, ar ko jāsāk, ir skursteņa iztīrīšana. Tas noteikti nav pienākums, kas jāveic ik pēc pāris gadiem, speciālists stāsta, ka tam jāpievērš uzmanība katru gadu pirms apkures sezonas sākuma. Tāpat neiztrūkstoša ir dūmēju jeb tautā dēvēto cuku tīrīšana, kas ietekmē ne tikai krāsns kurināšanas un sildīšanas kvalitāti, bet arī drošību. Speciālists stāsta, ka šos tīrīšanas darbus vienmēr vajag uzticēt sertificētiem speciālistiem, kas pēc padarītā darba izsniedz parakstītu dokumentu. Šāds apstiprinājums ir nepieciešams, lai nelaimes gadījumos apdrošinātājiem varētu pierādīt, ka ar krāsns vai kamīna tehnisko stāvokli viss bijis kārtībā.

Apkures speciālists stāsta, ka vairumam pirmajā kurināšanas reizē neizdodas iekurināt, un šķiet, ka krāsnij vai kamīnam ir kāda tehniska kļūme, taču patiesībā pie tā vainojama vien lielā pauze, kas bijusi kopš pēdējās kurināšanas reizes. Ja pirmo reizi ir grūti iekurināt, tā ir pavisam normāla parādība, kas radusies dūmenī esošā mitrā un vēsā gaisa dēļ. Tieši tas neļauj radīt nepieciešamo vilkmi un krāsnij vai kamīnam iekurties. Lai tas būtu vieglāk izdarāms, speciālists iesaka pirmajā reizē censties iekurināt ar lielu uguns liesmu, kur par palīgrīku var izmantot kādu degšķidrumu vai speciālās sausās kurināšanas tabletes. Lielais karstums un liesma palīdzēs izspiesties cauri un kārtīgi iekurināt krāsni vai kamīnu bez dūmu parādīšanas iekštelpā. Vēl kāds padoms, ko atgādina speciālists, ir degošu papīru ielikšana skursteņa pakājes lūkā, lai rastos vilkme un krāsns vai kamīns labi iekurtos jau pirmajā reizē. Speciālists min, ka esot arī speciāli elektriskie gaisa pūtēji, ko var izmantot kamīnu iekurināšanā, taču citādi var iztikt arī ar šīm aprakstītajām metodēm.

Kas attiecas uz malkas izvēli, tad jāatceras, ka kamīna kurināšanā nederēs sprakšķoša malka, piemēram, egles vai priedes, tā vietā, arī krāsns kurināšanā jāizvēlas sausa lapu koku malka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!