Foto: Shutterstock
Dažāda veida kapļi, grābekļi, šķēres, lāpstas un dakšas – tas ir tikai mazumiņš no plašā dārza instrumentu klāsta. Tomēr jāatzīst – visbiežāk izmantotais instruments, kurš nekad nepieviļ, ir mūsu čaklās rokas. Lai plaukstas uzturētu maigas, koptas un netraumētas, talkā nāk dārza cimdi. Gumijas vai kokvilnas, adīti un ar PVC vai lateksa pārklājumu – arī dārza cimdu izvēle ir nudien plaša, taču to kopšana ir atkarīga no attiecīgā materiāla.

Saprotams – kur dārza darbi, tur netīras rokas! Taču dažkārt ar ašu augsnes noskurināšanu nebūs gana – cimdus būs nepieciešams arī izmazgāt, ja vēlies tos lietot atkārtoti. Noteikti mazgāšanas darbi jāveic pēc ķimikāliju izmantošanas, pasargājot savu veselību, vai darba ar slimiem augiem, lai novērstu slimību izplatīšanos citās dārza daļās, norāda portāls "The Spruce".

Ja dārza darbiem izmanto kokvilnas vai sintētiskus adītus cimdus, kuri pārklāti ar neslīdošu materiālu (lateksu, nitrilu, neoprēnu vai PVC), tos pēc dārza darbiem vienkārši vari izskalot ūdens spainī vai zem tekoša ūdens. Slimu augu atlieku un citu grūti izmazgājamu traipu mazgāšanai izmanto veļas mazgāšanas līdzekli, kuru ar pirkstiem vai mīkstu suku vispirms ieberzē traipos. Pirms cimdus ievieto veļas mašīnā, 10 minūtes ļauj tiem atmirkt ūdenī. Cimdus mazgā ar līdzīgas krāsas un materiāla audumiem, iestatot viszemāko ūdens temperatūru.

Arī mazgājot cimdus ar rokām, dari to pēc iespējas vēsākā ūdenī un vispirms ļauj tiem vismaz 10 minūtes atmiekšķēties. Kad cimdi izmazgāti un izskaloti, tos nevis izmiedz no liekā ūdens, bet gan viegli izspaidi, pēc tam tos izžaujot uz veļas auklas vai drēbju žāvēšanas statīva. Noteikti dārza cimdus neievieto veļas žāvētājā, jo karstumā cimdi ne tikai sarausies izmērā, bet arī sabojāsies to pretslīdes pārklājums.

Gumijas cimdi ir lieliski palīgi, kad veicami mēslošanas darbi, vai augi jāapstrādā ar pesticīdiem un herbicīdiem. Cimdus pēc šādu dārza darbu veikšanas nevis steidz novilkt, bet gan dodies tos noskalot zem tekoša ūdens. Pēc noskalošanas cimdus mazgā ar ziepēm vai trauku mazgāšanas līdzekli. Spēcīgu traipu gadījumā traipu tīrīšanai vari izmantot arī mīkstu suku ar neilona sariem. Pēc cimdu novilkšanas izskalo arī to iekšpusi ar aukstu ūdeni. Kad cimdu ārpuse ir sausa, izgriez tos uz otru pusi, jo, kārtīgi neizžūstot, tajos var veidoties pelējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!