Foto: Publicitātes attēli
Uz balkona var baudīt gan draudzīgas sarunas, gan tasi tējas. Tomēr daudziem piemirstas, ka balkonu var pārvērst par papildu dzīves telpu, vai arī vienkārši trūkst vīzijas, kā to labāk iekārtot. "Ikea" interjera dizaina nodaļas vadītājs Darius Rimkus stāsta, kā soli pa solim pārveidot balkonu pilnvērtīgā telpā, turklāt par pieņemamu cenu.

Izvēlies atbilstošāko grīdas segumu


"Grīdas segums ir ārtelpas iekārtojuma pamats. Ātri atsvaidzināt balkonu vai terasi, ja tur ir ieklāta nemājīga betona grīda, var izmantojot āra grīdas segumus. Tas ir pavisam vienkārši, jo elementus var viegli salikt pašu spēkiem. Var izvēlēties plastmasas, koka segumu vai pat porcelāna flīzes. Porcelāns uzreiz pārvērtīs grīdas izskatu un radīs īpaši greznu iespaidu. Bet, ja patīk sajust zem kājām siltu koku, izvēlies koka segumu. Var izraudzīties vienu materiālu vai kombinēt vairākus dzīvīgākai virsmas tekstūrai," iesaka Darius Rimkus.

Sakārto


Bieži var redzēt, ka balkons pamazām "aizaug", pārvēršoties par nevajadzīgo mantu noliktavu. Nav teikts, ka uz balkona neko nedrīkst glabāt, bet Rimkus uzsver, ka sakārtota iespaida radīšanas noslēpums ir piemēroti mantu glabāšanas risinājumi. Tādējādi atradīsies vieta gan mantu uzglabāšanai, gan atpūtai: "Ja balkons ir šaurs un garš, noderēs kompakti plaukti, kas ļaus izmantot visu sienas platību. Augšējos plauktos var likt telpaugus, bet zemākajos glabāt citas mantas. Lai ietaupītu vietu un saliktu plauktos vairāk, var izmantot, piemēram, caurspīdīgas kastes ar vāku, kur uzreiz ir redzams, kas tajās iekšā. Dažiem plauktiem ir arī īpaši caurspīdīgi pārvalki, ar kuriem plauktu var pārvērst par miniatūru siltumnīcu vai arī pasargāt mantas no vēja un lietus."

Interjera dizainers piebilst, ka daudzas mantas ir iespējams glabāt arī uz pakaramajiem. Vērts arī apdomāt, kā izmantot sienas visā augstumā, iebūvējot augstus skapjus vai sienas plauktus, kas piemēroti āra videi. Tas ļaus ietaupīt grīdas platību – būs vairāk vietas, kur pārvietoties un pietiekami daudz vietas arī mēbelēm.

Foto: Publicitātes attēli

Iekārto stūrīti atpūtai


Lai balkons kļūtu par vietu, kur izbaudīt krūzi silta dzēriena, lasīt vai pabūt kopā ar citiem, noteikti ir nepieciešams galds un krēsli. To izvēlē svarīgākais ir balkona platība. Tā kā Latvijā tie bieži vien ir ļoti nelieli vai arī gari un šauri, teicams risinājums ir saliekamas mēbeles. Tās palīdz ietaupīt vietu, jo ir kompakti noglabājamas brīžos, kad nav nepieciešamas.

"Izraugoties mēbeles balkonam, noteikti ir jāpatur prātā, ka tām ir jābūt piemērotām āra apstākļiem. Telpām paredzētās mēbeles nav ne īpaši izturīgas pret tiešiem saules stariem, ne pret temperatūras svārstībām. Koka, tērauda vai plastmasas āra mēbeles ilgāk izskatīsies labi un arī ilgāk kalpos. Koka mēbeles vajadzības gadījumā var atsvaidzināt ar beici," padomā dalās Rimkus.

Foto: Publicitātes attēli

Padari mājīgāku ar akcentiem


Vienalga, vai esi iecerējis izveidot sev vietu, kur ieturēt brokastis svaigā gaisā, vai arī atpūtas stūrīti, kur atvilkt elpu pēc garas dienas, iekārtojumam noteikti jābūt personiskam. Piemēram, tekstils dara brīnumus kā telpās, tā ārā. Ar to var pilnīgi izmainīt telpas raksturu, turklāt par nelieliem līdzekļiem. Tiesa, balkona iekārtojumā ir jāņem vērā, ka tekstilam ir jābūt piemērotam lietošanai ārā.

"Ārtelpu var viegli atsvaidzināt ar paklāju. Tas rada mājīgu iespaidu, ir patīkamāk, ja staigā ar basām kājām, turklāt arī bērni jutīsies jaukāk rotaļājoties uz grīdas. Āra spilveni ļauj pielāgot sēdvietu izskatu un komfortu, un, tāpat kā lielākajai daļai, tiem ir noņemami un mazgājami pārvalki. Tos var atsvaidzināt, kad vien nepieciešams. Neliels knifs – kukaiņu tīklus var izmantot dekorēšanai kā aizkarus, izveidojot nelielas, norobežotas privātās telpas atpūtai," stāsta Darius Rimkus.

Rimkus piebilst, ka ārtelpas iekārtojumā punktiņš uz "i" var būt apgaismojums. Ar āra apgaismojumu noskaņa būs mājīga kā vakarā tā mākoņainā dienā. Var izmantot gaismekļus ar parastajām un saules baterijām, kombinējot iekaramās lampas, virtenes un citus apgaismojuma elementus, lai vienmēr būtu gaišs. Par romantiku gādās sveces, tikai jāņem vērā, ka drošības nolūkos, ja mājās dzīvo arī bērni, ieteicams izmantot LED sveces.

"Daudziem ārtelpa saistās ar zaļumiem un ziediem. Te paveras plašas iespējas improvizēt, piemēram, izveidot gaisa dārzu ar iekaramajiem podiem. Droši var rotaļāties ar puķupodu krāsām un tekstūru, kā arī veidot dobes dažādā augstumā, lai pilnībā izmantotu pieejamo vietu," iesaka interjera dizainers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!