Foto: Shutterstock

Putekļu slaucīšana, šķiet, ir nebeidzamais stāsts, kas katram mājas uzkopējam jāpiedzīvo atkal un atkal, un tā vien šķiet, ka putekļi sarodas no zila gaisa jau nākamajā dienā. Izrādās, tie tik drīzi neatgriezīsies, ja tik vienkāršo mājas darbu ar putekļu slaucīšanu darīsim pareizi, tāpēc iepazīsties ar portāla housebeautiful.com sniegtajiem padomiem.

Putekļu slotiņa

Šis rīks daudz komentārus neprasa, jo tas gluži vienkārši ir nesaprotams izgudrojums ar nelietderīgu izmantojumu. Ar šo rīku putekļi nekādā gadījumā netiek satīrīti, bet gan gluži pretēji – izsvaidīti un aizpūsti uz kādu citu virsmu. Ja tāds ir mērķis, tad šis rīks ir ļoti pateicīgs, taču putekļu novēršanā ar to nebūs līdzēts. Ja slotiņa ir paredzēta mitrināšanai, tad putekļu savākšana noteikti būs daudz efektīvāka.

Gaisa ventilācijas filtri

Pat tad, ja visas virsmas ir no putekļiem notīrītas, jāpievērš pastiprināta uzmanība arī gaisa ventilācijas filtriem, kas parasti paslēpti grūtāk aizsniedzamās vietās. Šos filtrus ieteicams ne tikai izkratīt no putekļiem, bet arī izmazgāt zem tekošas ūdens strūklas, lai tiktu nomazgāti arī dziļāk iesēdušies putekļi. Ja filtrs būs regulāri tīrīts, tad arī gaisā putekļi būs mazāk, līdz ar to nebūs iespēja tiem tik ātri nolaisties uz citām virsmām.

Lupatiņas izmantošana

Ar sausu lupatu tīrīt putekļus ir gluži tāpat, kā ar putekļu slotiņu. Šādi putekļi nav viegli savācāmi, tāpēc vislabāk drānu vai lupatu pirms izmantošanas apsmidzināt ar ūdeni. Turklāt, tieši apsmidzināta drāna savāks daudz efektīvāk putekļus, nekā kārtīgi samitrināta lupata, jo pie reizes virsma tiks arī noslaucīta, un putekļiem būs vieglāk pieķerties.

Līdzekļa izmantošana

Ja putekļu tīrīšanā papildus tiek izmantots kāds līdzeklis, tad to vislabāk smidzināt uz virsmas, nevis uz drānas vai lupatas. Šādos gadījumos līdzeklis jāsmidzina minimālā daudzumā, turklāt pēc putekļu notīrīšanas virsma jānoslauka arī ar sausu drānu, lai nepaliktu līdzekļa nosēdumi.

Putekļu sūcēja filtri

Putekļi uz virsmām rodas ne tikai no apkārtējās vides, bet arī no grīdas uzkopšanas, ja tiek izmantots putekļusūcējs. Šādos gadījumos jāparūpējas par to, lai filtri tiktu regulāri mainīti un tīrīti, tad arī putekļu izplatīšanās gaisā būs krietni vien mazāka. Ja par to piedomāsim biežāk, tad arī no grīdas uzkopšanas būs bijusi lielāka jēga, jo daļa putekļu gluži vienkārši netiks aizpūsti tālāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!