Foto: Shutterstock
Tīrīšana noteikti nav pieskaitāma pie nodarbēm, par kurām kāds atklāti sajūsminātos. Vairums no mums cenšas izvairīties no mājokļa uzkopšanas vai atliek to uz iespējami vēlāku laiku. Bet realitāte ir tāda, ka rudenī parasti sākas alerģiju uzliesmojumi, un tu esam gatavi uz visu, lai izvairītos no acu niezes, deguna tecēšanas un hroniskām galvassāpēm. Viens no galvenajiem šo problēmu ierosinātājiem ir putekļi. Uzzini apartmenttherapy.com ekspertu ieteikumus, kā no tiem atbrīvoties.

Neielaid putekļus savās mājās

Iegādājies kvalitatīvu kājslauķi un, pirms ienākšanas telpās, kārtīgi notīri apavus. Apsver iespēju aizliegt ģimenei un draugiem ienākt mājoklī ar apaviem kājās. Turi logus ciet, lai novērstu netīrumu iepūšanu telpās. 

Atbrīvojies no nevajadzīgajiem krāmiem

Jo mazāk krāmu, jo mazāk spraugu, kurās sakrāties putekļiem. Beidz kolekcionēt nekam nevajadzīgas lietas, labāk izkop minimālismu un izmanto laiku lietderīgākām nodarbēm.

Cīnies ar mājdzīvnieku spalvām

Mājdzīvnieki šajā ziņa ir biežākie vaininieki, taču regulāra spalvainā mīluļa ķemmēšana ievērojami samazinās izkritušā apspalvojuma daudzumu. Arī audums un papīrs rada savdabīgu putekļu veidošanos. Iepako nelietoto apģērbu un gultasveļu, lai tie nevar radīt papildus nekārtību. Regulāri nodod pārstrādei vecus žurnālus un avīzes.

Izmanto vaska papīru

Pēc kārtīgas tīrīšanas virtuves skapīšu augšas pārklājiet ar vaska papīru. Tas no apakšas nebūs redzams un novērsīs putekļu uzkrāšanos. Pāris reizes gadā vienkārši nomaini putekļainos papīrus 

Lieto mēbeļu pulēšanas līdzekli saprātīgi

Ja pārspīlēti daudz lietosi pulēšanas līdzekli, uz mēbelēm sakrāsies vaska kārtiņa, kas ir ļoti labvēlīga vide putekļu uzkrāšanai. Izmanto tikai tik daudz pulēšanas līdzekļa, cik nepieciešams. 

Iztīri vai nomaini gaisa filtrus

Atbrīvojies no putekļiem vēl pirms tie nokļūst uz grīdas, izmantojot atbilstošus apkures vai ventilācijas sistēmas gaisa filtrus. Izdomā, cik daudz vari tērēt par filtriem un izvēlies savai rocībai pieejamākos. Uzturi filtrus kārtībā, atbilstoši to lietošanas instrukcijai.

Ieslēdz ventilatoru

Pabeidzot mājas uzkopšanu, kādu laiku atstāj ieslēgtu ventilatoru – tas novērsīs putekļusūcēja sacelto putekļu nosēšanos un uzkrāšanos.

Samazini mitruma līmeni

Putekļi pielīp pie mitrām virsmām, tādēļ uzstādi mitruma uzkrajējus un gatavošanas laikā izmanto tvaika nosūcēju.

Izmanto pārklājus

Pārklāj datora tastatūru, blenderi vai jebkuru citu ierīci vai priekšmetu, kura spraugās varētu sakrāties putekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!