Foto: Shutterstock
Ar ziediem vāzē ir kā ar bitēm – nekad nevar neko zināt. Vienu dienu vāzē ziedi skaisti plaukst un piepilda telpu ar pasakainu aromātu, bet jau nākamajā ūdens sasmacis tā, ka pārņēmis visu patīkamo. Nereti gadās, ka pēc dažu dienu prombūtnes no mājām vāzē ūdens sasmacis pamatīgi un tik viegli smaku nenovērst. Šādos gadījumos jāņem talkā pārbaudītas metodes un iedarbīgi līdzekļi.

Ja centīsies vāzi mazgāt ar siltu ūdeni vien, diez ko labi smaku novērst neizdosies. Gadījumos, kad vāze vēl nav bijusi pārāk ilgi ar netīru ūdeni, visai labi līdzēs trauku mašīnas lietošana. Mazgājot vāzi kopā ar citiem traukiem (ja vien materiālam tas ir pieļaujams), smaku izdosies likvidēt. Gadījumos, kad nav laika gaidīt trauku mašīnas iedarbināšanu, jāizmanto roku darba spēks. Var mēģināt vāzi mazgāt gan ar trauku mazgājamo līdzekli, gan ziepēm, bet tas ne vienmēr līdzēs tik labi, kā piemēram, sinepes. Pievieno ar ūdeni piepildītai vāzei tējkaroti sinepju, sakrati, lai šķidrums sajaucas, un atstāj uz stundu ievilkties. Pēc laiciņa vāzes materiāls būs atdevis visu nepatīkamo smaku sinepēm, iesaka ''Dengarden''.

Vēl viens veids, ko var izmēģināt, ja negribas izmantot trauku mašīnu, bet mazgāšanas tabletes ir pa rokai – gandrīz pilnā vāzē ar siltu ūdeni ieliec tableti un atstāj uz nakti to mērcēties. Nākamajā dienā, dažas reizes vāzi izskalojot, atgūsi tās sākotnējo tīrību.

Lai nevajadzētu piedzīvot šādas situācijas, kad vāzes cītīgi jāmazgā, rūpīgi seko līdzi tam, vai svaigie ziedi pienācīgi glabājas. Ūdeni maini katru dienu, un pirms mainīšanas vāzi arī izmazgā. Uzmani, lai vāzē liktajiem ziediem lapas nemērcētos ūdenī – tas paātrina ūdens bojāšanos, turklāt apgriez ziedu kātus, kas ūdens ietekmē jau sākuši pūt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!