Foto: Shutterstock
Etiķis, līdzās sodai, citronu sulai un hloram, tiek uzskatīts par vienu no tiem līdzekļiem, kas noderēs mājas solī, lai iztīrītu dažādus traipus no dažādām virsmām un tekstīlijām. Tomēr tautas metodēm ne vienmēr var ticēt – kas vienam palīdzējis, citam var sabojāt koka grīdu, paklāju vai kādu citu materiālu.

Protams, etiķis ir iecienīts līdzeklis drēbju skalošanai – šim mērķim tas tiešām līdz. Bet, lai uzzinātu, kur šo līdzekli labāk neizmantot, smēlāmies padomus vietnē "She knows".

Ar etiķi vai paša gatavotu tīrīšanas līdzekli, kura sastāvā ir etiķis, nevajadzētu tīrīt elektronisko ierīču ekrānus – datora, planšetes, televizora vai kāda cita. Tas var saēst ekrāna virsējo kārtu. Labāk investēt mikrošķiedras lupatiņā un speciālā tīrīšanas līdzeklī no ķīmisko preču klāsta.

Marmora un akmens virsmas ir tās, ko labāk ar etiķi netīrīt. Etiķis, ja regulāri izmantots šo virsmu tīrīšanā, var saēst akmens un marmora virsmas, radot tajā bedrītes un ieēdumus.

Īpaši taukainus traukus un pannas ar etiķi labāk necensties iztīrīt – tas situāciju tikai pasliktinās un veidos vēl lielāku tauku traipu nekārtību. Atstāj šo darbiņu trauku mazgāšanas līdzeklim, kura sastāvā ir taukus šķīdinošas vielas.

Koka virsmas un grīdas nekādā gadījumā nevajadzētu tīrīt ar etiķi, pat ja tās ir vaskotas. Etiķis izēdīs vaskotajā vietā pleķi un padarīs pulēto vietu sausu, un liks kokam plaisāt. Šim mērķim arī iesakām izmantot speciālus tīrīšanas līdzekļus vai mazāk kaitīgo citronu sulu.

Trauku mazgājamajā mašīnā vai jebkurā citā sadzīves tehnikā, kas aprīkota ar plastmasas caurulītēm, nedrīkst liet etiķi. Ar laiku etiķis var caurulēm likt kļūt sausām un trauslām, kas novedīs pie to saplaisāšanas. Savukārt tas būs cēlonis negaidītiem plūdiem virtuvē un sabojātai ierīcei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!