Foto: Shutterstock

Kondensāta (ūdens un tvaika) veidošanās logos satrauc cilvēkus, taču ne visiem ir zināmi iemesli, kāpēc tas tā notiek. Lai nebūtu jāmaldās lielajā informācijas gūzmā, esam apkopojuši portāla apartmenttherapy.com sniegto informāciju dažādām situācijām, lai katras problēmas gadījumā būtu skaidrs tās cēlonis un risinājums.

Kondensāta veidošanās loga pamatnē vai stūros

Šādas mitruma un tvaika parādīšanās iemesls ir pārāk reta vēdināšana vai arī augsts mitruma līmenis mājoklī. Šajā gadījumā ne vienmēr problēma ir attiecināma uz logiem, jo apstākļi gluži vienkārši ir tādi, lai logos parādītos šīs pazīmes. Tomēr jāņem vērā tas, ka jebkurš radītais mitrums veicina pūšanu, tāpēc jācenšas izvairīties no šādu problēmu rašanās. Gaisa mitrumu var kontrolēt, katru dienu vēdinot telpas vismaz 15 minūtes, vai arī iegādājoties speciālo mitruma savācēja ierīci.

Kondensāts uz loga virsmas

Ziemas sezonā kondensāts rotas, jo ārā gaisa temperatūra ir krietni zemāka par to, kāda ir iekšā, bet vasarā ārā gaiss ir mitrāks, nekā tas ir telpās, līdz ar to kondensāts var parādīties uz loga iekšējās virsmas. Visbiežāk ziemas sezonā kondensāts parādās uz loga iekšējās virsmas, bet vasarā uz ārējās virsmas. Vasaras sezonā tas varbūt nevar daudz kaitēt loga kvalitātei, taču ziemā kondensāts var sabojāt pašus logus. Ja loga stikla iekšpusē rodas tvaiks, tad visticamākais iemesls ir nehermētiskums, tāpēc šādos gadījumos pakete būtu jāmaina.

Ūdens pilēšana

Ja uz logiem parādās ūdens pilēšanas pazīmes, pie vainas, visticamāk, ir līdz galam neaizvērtais logs. Gadījumos, ja stipra lietus laikā pa loga virsmu tāpat pil ūdens, neskatoties uz to, ka tas ir cieši aizvērts, noplūde saistīta ar loga montāžu vai pašu loga kvalitāti.

Mitrs alumīnija rāmis logā

Visās loga malās tiek uzstādīts rāmis no alumīnija, tāpēc augsta mitruma līmeņa gadījumos ūdens tvaiks kondensējas visaukstākajā vietās – šajā gadījumā uz alumīnija rāmja. Zemas temperatūras gadījumos ūdens var arī pārvērsties ledū un pēc tam kust.

Kā izvairīties no kondensāta rašanās?

Jebkurā gadījumā, rodas kondensāts vai nē, regulāri jāpievēršas tam, lai telpa ar logu palīdzību tiktu regulāri vēdināta. Gaisa vārstiem ir jābūt atvērtiem ēdiena gatavošanas, mazgāšanās vai veļas mazgāšanas laikā, jo kondensāts visbiežāk veidojas tieši šo aktivitāšu laikā. Vārstus nedrīkst aizvērt pirms tam, kad kondensāts būs nozudis no logiem, bet vislabāk tos būtu turēt atvērtus visu laiku. Tāpat nevajadzētu izmantot ierīces, kas rada papildus gaisa mitrināšanu. Svarīgi arī ievērot, lai logi nebūtu aizklāti ar smagiem, bieziem un gaisa necaurlaidīgiem aizkariem. Mitrākajās vietās vienmēr jānodrošina regulāra ventilācijas, tas attiecas uz virtuvi, vannasistabu un tualeti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!