Foto: Shutterstock
Zirnekļi mājokļos nav no patīkamākajiem kukaiņiem, turklāt tie arī savij iespaidīgus tīklus, kas ne visai glīti izskatās telpās. Kāpēc zirnekļi iemīļojuši cilvēku mājokļus, skaidrojam ar Latvijas Universitātes (LU) Bioloģijas institūta un Dabas muzeja pētnieku palīdzību.

Kā "Tava Māja" skaidro LU Bioloģijas institūta pētniece Inese Cera, mājās zirnekļi var ieceļot vairākos veidos, piemēram, vispirms pa logu un durvīm, kas tiek atstāti vaļā. Savukārt daudzdzīvokļu namos zirnekļi mēdz ceļot arī pa ventilācijas caurulēm un spraugām sienās, bet, ja māja tiek apkurināta ar malku, kura glabājas ārā šķūnītī, tad arī ar to var ienest zirnekļus.

"Kāpēc zirnekļi sastopami mājokļos? Tāpēc, ka tiem tur ir pieejama barība – kukaiņi un citi zirnekļi," skaidro pētniece. "Mājās arī var ieceļot nepieaugušie (jaunie) zirnekļi, kuri pieaugušā stadijā sastopami tikai āra apstākļos."

Savukārt Latvijas Dabas muzeja vecākais entomologs Jānis Dreimanis norāda, ka zirnekļi vēsajā laikā meklē paslēptuves. "Mums kā reiz maija sākums pēkšņi atkal tāds ir," piebilst speciālists, "tāpēc arī rudeņos mēs telpās viņus varam redzēt (pa zemi rāpojošās sugas) salīdzinoši biežāk." Kā stāsta Dreimanis, vasarās bieži redzamas tīklus veidojošās sugas, jo telpas nodrošina iespēju izveidot tīklus vietā, kur nav vēja un dabisko ienaidnieku, toties lidinās dažādas mušas. Viņš arī norāda, ka zirnekļi var ne tikai iekļūt mājokļos pa dažāda veida spraudziņām un durvju atverēm, bet tos var ienest ar augiem vai tie ir pieķērušies drēbēm.

Šajā rakstā varēsi izlasīt iedarbīgu veidu, kā atbrīvoties no zirnekļiem mājās, bet šeit varēsi smelties tautas ieteikumus, lai tiktu galā ar zirnekļiem. Kā stāsta LU Bioloģijas institūta pētniece Inese Cera, viņa ir lasījusi, ka zirnekļiem nepatīk piparmētru smaržā, tiesa, praksē gan pētniece to nav pārbaudījusi.

Ja gadījumā tavās mājās ir vēl kādi nevēlamie viesi – ne tikai zirnekļi, tad rakstā zemāk vari apskatīt vērtīgus padomus, lai tos no saviem mājokļiem padzītu uz visiem laikiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!