Foto: Pixabay

"Ko nozīmē domājamā daļa? Ja vietnē "Kadastrs.lv" redzu pie īpašuma datiem atzīmi "domājamā daļa 2016/3450", ko tas nozīmē?" pēc padoma "Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā taujā Kristina.

LV portālā atbildi sniedz LV portāla ekonomikas un lauku attīstības redaktore Inese Helmane un arī Valsts zemes dienests:

"Domājamā daļa ir diviem vai vairākiem īpašniekiem kopīpašumā esoša noteikta apmēra daļa, kas pieder katram daļu īpašniekam atsevišķi. Skaidrojums šim terminam atrodams Civillikumā.

Civillikuma 1072. pantā norādīts: "Katra kopīpašnieka domājamā daļa kopējā lietā pieder vienīgi viņam. Tādēļ viņš drīkst ar to visādi rīkoties atbilstoši tās būtībai, ja vien šī rīcība līdz ar to neattiecas uz pārējo kopīpašnieku daļām. Uz šā pamata katram kopīpašniekam ir tiesība viņam piederošo kopējās lietas daļu arī atsavināt vai ieķīlāt." Savukārt Civillikuma 878. pantā norādīts: "Vairākas personas var valdīt kopīgi vienu un to pašu lietu tā, ka katra no viņām, šo lietu faktiski nesadalot, valda tās domājamo daļu."

Valsts zemes dienests informē: pirmais lasītāja norādītais skaitlis norāda, cik daudz domājamo daļu no kopējā domājamo daļu skaita kopīpašumā pieder zemes vai būves īpašniekam. Savukārt otrais skaitlis norāda kopējo domājamo daļu skaitu kopīpašumā."

Šeit un arī te var lasīt vēl plašāku skaidrojumu par to, kas ir domājamā daļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!