Foto: Publicitātes foto

Sīks skrāpējums uz galda, vēl viens skrāpējums uz skapja durvīm, neliela iedobe vai plaisa galdā - tas viss padara koka mēbeles vizuāli nebaudāmas. Lai noskaidrotu, ko iespējams darīt lietas labā, lai vecas koka mēbeles atgūtu savu sākotnējo skaistumu, Delfi Māja un dārzs apkopoja ārvalstu plašsaziņas līdzekļu ieteikumus.

Mazus skrāpējumus uz pulētām mēbelēm iespējams novērst, atbilstošo virsmu apstrādājot ar augu eļļu un etiķi, attiecībā 1:1. Šim nolūkam der arī linsēklu eļļa ar spirtu, kas sajaukta tādās pašās proporcijās. Kad virsma kārtīgi nožuvusi, to tīra ar mīkstu lupatiņu līdz tā sāk spīdēt. Lupatiņu pirms darba vēlams nedaudz iesmērēt ar mēbeļu pulējamo līdzekli.

Ja uz nepulētas virsmas izveidojies iedobums, tajā ielej terpentīnu un pārklāj ar vairākkārtīgi pārlocītu marli. Kad tas padarīts - uz marles liek blīvu metāla plāksni, piemēram, vāku, kam virsū uzspiež karstu gludekli - karstais gaiss izlīdzina virsmu.

Jāatceras, ka mēbeļu virsma var ieplaisāt tiešu saules staru, centrālās apkures vai elektrisko sildītāju ietekmē, kā arī mitruma dēļ. Šādi bojātās virsmas atsevišķas daļas jāaizsmērē ar laku, jāļauj sacietēt, un noslēgumā jānotīra lieko laku ar smilšpapīru.

Krāsotas un lakotas virsmas

Sākumā uzmanīgi jānotīra vecā laka vai krāsa ar skrāpi vai šķīdinātāju. Lai noņemtu eļļas krāsu/laku noder: terpentīns vai lakbenzīns; lakām uz spirta un sveķa bāzes noņemšanai der etanols; var arī sajaukt benzīnu ar etanolu, attiecībā 1:3.

Pirms izvēlētā šķīdinātāja izmantošanas, tas jāuzklāj uz maza nebojātās virsmas gabaliņa. Ja šķīdinātājs nebojā veselo kokmateriāla virsmu, darbu var turpināt.

Šķīdinātāju uz virsmas klāj ar otu. Kad pagājušas 30 minūtes, var turpināt izšķīdinātās krāsas noņemšanu no virsmas ar lāpstiņu. Kad tas padarīts - virsmu nomazgā un ļauj izžūt. Turpinājumā virsma jāapstrādā ar rupju smilšpapīru, pēc tam - ar smalku. Kad tas padarīts, var ķerties klāt apstrādātās virsmas krāsošanai vai lakošanai. Kad virsma izžuvusi, tā jāpārklāj ar vasku un jānopulē.

Lieliski palīgi mēbeļu kopšanā ir jau gatavi pulēšanas līdzekļi uz vaska bāzes, kas atvieglo mēbeļu tīrīšanu, pulēšanu un uzturēšanu. Īpaši ieteicami šādi līdzekļi ir nelakotām koka virsmām. Šie līdzekļi arī Latvijas specializētajos veikalos plašā klāstā ir nopērkami šķidrā vai lakas veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!