Foto: Shutterstock
Ievilkušies remontdarbi ar skaļo urbšanu, vēlas ballītes, skaļas klaigas, dziedāšana vai smagnēja tipināšana pa grīdu ir tikai neliela daļa no tā, par ko varētu sūdzēties, ja ar kaimiņiem nav tās labākās attiecības. ''Reader's Digests'' apkopojuši interesantas atziņas, kas liecina, ka esi labs kaimiņš, bet ar dažiem ierosinājumiem nāk talkā arī ''Tava Māja'', lai mēs katrs varētu būt arī labs kaimiņš.

Iepazīšanās

Kaimiņu klauvējiens pie durvīm un pārsteigums ar tikko no krāsns izņemtu pīrāgu, šķiet, ir tikai filmas cienīga situācija, tomēr velti. Kaimiņi būs ļoti iepriecināti, ja pēc viņu ievākšanās pārsteigsi ar kādu gardumu un nāksi iepazīties. Zināt kaimiņus, galu galā, ir vēlams abiem, tāpēc esi laipns, draudzīgs un izrādi iniciatīvu šādās situācijās. Tad, kad esat jau iepazinušies, laiku pa laikam rīkojiet sadraudzības pasākumus, piemēram, kopīgas talkas vai grila ballīti.

Rezerves atslēgas

Ja ar kaimiņiem esi visai labās attiecībās un bez regulāras sveicināšanās mēdzat arī aprunāties un varbūt pat kopā pavakariņot, ir vērts apdomāt, vai tik nevajadzētu atstāt rezerves mājas atslēgas pie viņiem. Ne jau tāpēc, lai kaimiņi negaidītu atnāktu ciemos, bet gan tāpēc, ka reizēm gadās situācijas, kad rezerves atslēga visu būtu atvieglojusi. Protams, ne visiem kaimiņiem var atstāt sava mājokļa atslēgas, tas atkarīgs, kādas attiecības izveidojušās savā starpā, bet varbūt ir vērts būs labam kaimiņam kaut vai tāpēc vien, lai būtu šāda priekšrocība.

Mājokļa pieskatīšana

Katrs no mums kādu reizi dodas ilgākā izbraucienā prom no mājām. Tad nu šādās reizēs ir vērtīgi, ja kāds var māju pieskatīt vai vismaz uzmanīt, ka tur viss notiek, kā nākas. Ja esi labās attiecībās ar kaimiņiem, vienmēr informē tos par reizēm, kad nebūsiet mājās, lai tie būtu lietas kursā, un tāpat vienmēr pats centies būt informēts, kad kaimiņi ir vai nav mājās.

Foto: Shutterstock

Kaimiņš izpalīgs

Reizēs, kad zināms, ka kaimiņi dodas prom uz ilgāku laiku, bez mājokļa pieskatīšanas, neatkarīgi no tā, dzīvoklis vai māja, vari pieteikties aprūpēt augus. Dārzs vasaras sezonā noteikti jālaista, bet telpaugi arī neizturēs ilgu saimnieku prombūtni, tāpēc šādu izpalīdzību kaimiņi noteikti novērtēs. Izpalīdzēšana atmaksāsies, un reizēs, kad pašiem būs tāda vajadzība, kaimiņi atlīdzinās. Kaimiņu prombūtnes laikā piesakies pabarot mājdzīvnieku vai nepieciešamības gadījumos pārbaudīt vai mājās viss ir kārtībā.

Skaļie ieradumi

Ja allaž apdomā, vai tik zāles pļaušana nebūs pārlieku agra nodarbe brīvdienu rītā, un informē par gaidāmu ballīti, kas varētu raisīt neierastākus trokšņus kaimiņu virzienā, tu esi labs kaimiņš, un pie tā arī vajadzētu pieturēties. Katram no mums ir savs dienas ritms, tomēr tas nenozīmē, ka jādzīvo egoistiski, nerespektējot apkārtējos un neņemot vērā citu dzīvošanas paradumus. Kaimiņi novērtēs, ja allaž pabrīdināsi par ballītēm, skaļākiem pasākumiem vai saimniekošanas darbiem, lai nepieciešamības gadījumā varētu doties ārpus mājas, ja, piemēram, plānots izgāzt sienu dzīvoklī vai visu dienu veikt urbšanas darbus. Tu taču arī gribētu, ka par pēkšņu urbšanu sienā būtu iepriekš informēts, vai ne?

Ja plānota skaļa ballīte līdz rītausmai, noteikti par to brīdini kaimiņus, bet vēl labāk, ja uzaicināsi un svinībām arī viņus pašus. Ja kaimiņi ir iecietīgi un saprotoši, neaizraujies ar šādām reizēm un tomēr neizmanto kaimiņu labvēlību savtīgos nolūkos.

Foto: Shutterstock

Pagalma tīrība

Tas gan vairāk attiecas uz daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem, taču patīkami, ja kaimiņš kādu reizi sagrābis sakritušās lapas vai izslaucījis kāpņu telpu. Tāpat arī vajadzētu darīt pašam – negaidīt, kad kāds to izdarīs paša vietā vai paļauties uz citiem, bet rīkoties arī pašam. Var jau, protams, izslaucīt tikai savu taciņu koridorī no smiltīm uz dzīvokli vai ziemā sniegu satīrīt tikai pie savām parādes durvīm, bet, ja neesi pārlieku slinks, izdari kādu labu darbu arī kaimiņa labā – tie noteikti novērtēs labo darbu un arī kādu reizi izdarīs labu tev.

Niknais mājas saimnieks

Tu nudien esi labs kaimiņš, ja savu mājas sargu un reizē mājinieku mīluli reizēs, kad neviena mājās nav, atstāj iekšā. Ikviens kaimiņš apstiprinās, ka šādās reizēs, kad mājinieku nav, suņuki uzvedas krietni skaļāk – teju visu nakti rej pie kaimiņu logiem un sargā māju kā niknākais suns apkaimē, tāpēc apžēlojies par apkārtējo naktsmieru, un vai nu sunīti atstāj iekštelpās vai arī parūpējies par to, lai tas nebūtu viens ilgu laiku.

Foto: Shutterstock

Parkošanās

Kurš gan nav saskāries ar situācijām, kad kaimiņu viesi izvēlējušies nobāzēt savu automobili tieši tur, kur parasti ikdienā novietots tavs auto. Lai nesaniknotu savus kaimiņus, centies vienmēr savus viesus informēt, kur labāk un netraucēti novietot automobili, un tāpat rīkojies arī pats, kad esi ciemiņa lomā, un nenovieto autu, kur pagadās, ja vien ir tāda iespēja.

Produktu aizlienēšana

Tā nu gan ir laba kaimiņu būšana, ja reizēs, kad beidzies pēdējais tualetes papīra rullītis, rīta kafijas baudīšanai pietrūkst piens vai līdz pēdējai kripatai beidzies cukurs, to var aizlienēt no kaimiņiem. Centies būt arī pats tikpat dāsns, jo šādas kaimiņus priekšrocības nudien ir tā vērtas. Kāds noteikti to lasot, nodomā, ka nav tik labās attiecībās ar kaimiņiem, lai tā darītu, bet varbūt pēdējais laiks to vērst par labu? Noteikti grūti spert pirmajam šo soli un izmēģināt laimes spēli šajā sakarā, bet varbūt arī kaimiņi allaž būs domājuši, kā nu tas būtu, un varbūt viena šāda reize jūs satuvinās un aizlienēšana jau būs normāla parādība. Protams, nevajadzētu dzīvot uz kaimiņu rēķina un katru nedēļu vaicāt pēc piena, bet kādu reizi to noteikti var atļauties darīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!