Lai gan par lielo mājokļa kārtošanas un kopšanas sezonu dēvē pavasari, kad drūmo laiku aiz loga nomaina siltie saules stari, tas nenozīmē, ka ziemā varam sēdēt rokas kabatās salikuši. Tīrība mājās ir svarīga visa gada garumā, tostarp svarīgi ne tikai notraust putekļus no skapjaugšām, bet arī parūpēties, lai tīri būtu paklāji.

Par to, kā pareizāk mājas apstākļos rūpēties par savu paklāju, skaidro "Paklajutirisana.lv" paklāju tīrīšanas tehnologs Maksims Budu.

Pirmais solis – kārtīga paklāja izsūkšana

Pirms ķeries klāt pie jau nopietnākām tīrīšanas metodēm, piemēram, paklāja mazgāšanas, vispirms tas jāatbrīvo no smiltīm, putekļiem un citiem gružiem, kas laika gaitā tajā sakrājušies. Eksperts teic – ja paklājs nav kārtīgi sūkts vairākus mēnešus, to no sākuma būtu vēlams kārtīgi izdauzīt, iznesot to ārā un kaut kur pakarinot. "Šo metodi ne visi varēs pielietot, jo bieži vien paklāji ir tik lieli, ka tos nav tik vienkārši iznest ārā, nav vietas, kur tos pakarināt, kā arī apkārtējiem sabiedrības locekļiem var rasties pretenzijas par apkārtnē saceltajiem putekļiem. Ja tomēr apstākļi šai darbībai ir labvēlīgi, dauzīšanai ieteiktu izmantot speciālās paklāju dauzīšanas pletnes vai kādu citu ērtu un stingru priekšmetu, kas nav ar asām malām," iesaka paklāju tīrīšanas tehnologs. Paklāju nevajadzētu dauzīt ar visu spēku, jo tādējādi to var deformēt – kritīs ārā diegi vai sadrups pamatnē esošā līme. Pavasara pusē, kad mitruma līmenis gaisā ir mazs, paklāju ārā var arī uz laiku atstāt pavēdināties. Vispiemērotākās paklāja vēdināšanai būtu vējainas dienas ar mazu mitruma līmeni gaisā, lai paklājs sevī neuzkrātu mitrumu. Tāpat atceries, ka paklāju nebūtu vēlams atstāt tiešos saules staros.

Tālāk seko svarīgākais uzdevums – kārtīga izsūkšana ar putekļu sūcēju. Jo garāki un blīvāki paklāju diegi, jo ilgāks laiks jāpatērē, lai tos kārtīgi izsūktu. Turklāt, sūcot mājas apstākļos, kad paklājs atrodas horizontālā stāvoklī uz grīdas, no gružiem atbrīvot simtprocentīgi var neizdoties: "Garo un blīvo diegu dēļ tas var izdoties tikai daļēji, jo lielākā daļa smiltis un putekļi sakrājas pie pamatnes starp sariem. Tāpēc garsaru paklājus būtu jāsūc biežāk, neļaujot putekļiem un gružiem nonāk līdz pamatnei. Savukārt īso diegu, austie, pītie un cilpotie paklāji sūkšanas ziņā grūtības nesagādā – sūcam tos tik ilgi, kamēr nekas nebirst ārā." Vēl labāk, ja mājās atrodas putekļu sūcējs ar turbo birsti, jo, tai griežoties, tiek ķemmēti paklāja diegi, kas tos no gružiem atbrīvo vēl labāk. Tāpat paklāju ieteicams laiku pa laikam izsūkt arī no otras puses, jo arī tur mēdz salipt dažādi netīrumi. Turklāt, pagriežot paklāju uz otru pusi, panāksim, ka no tā netīrumi izbirst ārā.

Foto: Shutterstock

Paklāja mazgāšana

Kad paklājs ir izsūkts, var ķerties klāt nākamajam paklāju kopšanas solim – mazgāšanai. Pirmais solis, pirms ķeries klāt pie mazgāšanas, pārliecinies par paklāja kopšanas norādēm uz etiķetes uzlīmes. Paklāju tīrīšanas eksperts Budu norāda, ka vismaz 70 procentu gadījumos ražotājs norādījis, ka paklāja mazgāšanu nepieciešams veikt profesionāļiem, nevis veikt pašrocīgi mājas apstākļos.

Ja esi nodomājis to darīt saviem spēkiem, ņem vērā, ka bez paklāja izsūkšanas mazgāšanai var nebūt nekādas jēgas, jo, samitrinot paklāju, netīrumi veidos "dubļu" masu, kas tiks izberzta visā paklājā, radot tikai vēl lielāku netīrību. "Bieži mēģinām apsolīt, ka darīsim visu iespējamo, lai saglābtu paklājus, kas tīrīti ar tautas līdzekļiem – sāli, sodu, citronu, etiķi un citiem brīnumiem," stāsta eksperts. "Redzētais neliek sajūsmā iesaukties, bet izteikt līdzjūtību par sabojātu paklāju. Nevaram apgalvot, ka sāls, citrons vai soda ir slikts vai labs tīrīšanas līdzeklis. Problēma ir tajā, ka cilvēki nezina kā un ko pareizi pielietot. Kaut ko ir lasījuši, bet bijuši pārāk slinki un steidzīgi, lai iedziļinātos sīkās un ļoti nozīmīgās detaļās, un, izmēģinot kaut ko uz sava paklāja, beigās viss nogājis greizi."

Eksperts norāda, ka vispirms jāspēj atbildēt uz pāris jautājumiem un tikai tad ķerties klāt mazgāšanai. Piemēram, no kāda materiāla sastāv paklājs (vilnas, sintētikas, zīda u.c.)? Kas tie ir par traipiem (izlijis vīns, kafija, urīns u.c.), un kādas īpašības un sastāvs ir konkrētajai vielai vai ķīmijai, ar kuru tiks tīrīts konkrētais paklājs? Ar kādu mazgāšanas ierīci un temperatūru to būs vislabāk iztīrīt? Un, tikai izzinot šīs nianses, būs iespējams paredzēt to, kāds būs paklāja mazgāšanas rezultāts.

Eksperts dalās arī savā pieredzē, kad nācies saskarties ar tautas metodēm koptiem paklājiem: "Kāds klients uz tīrīšanu atnesa vilnas paklāju, kuram bija uzlijis vīns. Klients to apbēris ar sāli, jo bija dzirdējis, ka tādā veidā paklājus var labi iztīrīt. Rezultātā vīna traips paklājā joprojām bija palicis. Ja klients būtu zinājis vairāk par sāli, tad zinātu, ka to izmanto, lai košas krāsas labāk noturētos audumā. Nezinot šo niansi, sanāca, ka klients vīna traipu savā paklājā padarīja vēl košāku un neizmazgājamu, jo vilna ir dabīga šķiedra, kas sevī visu uzsūc – traipus no tās dabūt ārā ir grūti. Vēl kāds spilgts piemērs: atnests paklājs, uz kura uzlijusi svece, un sveces traips mēģināts dabūt ārā ar karsta gludekļa palīdzību. Rezultātā sintētiskajā paklājā iekususi gludekļa kontūra. Glābt to, kas jau ir sabojāts, vairs nav iespējams."

Mazgāšanas līdzekļu īpatnības

Foto: Shutterstock

Pirms mazgāšanas līdzekļa izvēles veikalā ir jāņem vērā, kādam materiālam tas būs paredzēs, ar kādu iekārtu un mazgāšanas metodi nepieciešams paklāju kopt, lai konkrētais līdzeklis darbotos tā, kā tam vajadzētu. "Pievērsiet uzmanību tam, ko satur katra no piedāvātajām ķīmijām. Pastas satur abrazīvas vielas, kuras, nepareizi pielietotas, var sabojāt paklāju diegu struktūru. Ir lērums šķidro mazgāšanas līdzekļu, kuri satur balinošas un skābas vielas, ko nevajadzētu izmantot dabīgu materiālu paklāju mazgāšanā, jo bieži, mazgājot ar to paklāju vai beržot tikai vienu atsevišķu traipu, gadās paklāju izbalināt, radot nesmuku dzeltenu vai gaišu traipu."

Tāpat ļoti svarīgi, lai paklājs pēc tam no ķīmijas tiktu izskalots. Ja paklājs netiks izskalots, tas pēc izžūšanas vēl stipri smaržos pēc mazgāšanas līdzekļa, kas, iespējams, kādam no mājiniekiem var izraisīt arī alerģisku reakciju. Tāpat, ja paklājs pēc mazgāšanas tiks labi izskalots, pēc tam to mazgājot ar citu līdzekli, nenotiks abu ķīmiju savstarpējā reakcija, kas var radīt neprognozējamos tīrīšanas rezultātus ar negatīvām sekām. "Paklājutirisana.lv" eksperts uzsver, ka pirms jebkuras ķīmijas lietošanas vispirms to vajadzētu notestēt uz paklāja stūrīša, lai pārliecinātos, ka nenotiek nevēlama reakcija, piemēram, krāsas izplūšana vai citi defekti.

Nevajadzētu aizmirst par paklāja kārtīgu izžāvēšanu, savādāk tas sāks nepatīkami smakot. Turklāt svarīgi, lai tas izžūtu pēc iespējas ātrāk, nevis nedēļas garumā žūtu, pilēdams virs vannas. Tieši tādēļ jābūt pārliecinātiem par to, cik daudz paklāju mitrināt un vai būs pietiekami jaudīgs aparāts, lai no tā izsūktu visu lieko slapjumu. "Viegli mitrs paklājs mājas apstākļos izžūs, nesagādājot galvassāpes," tā eksperts, piemetinot, ka paklāju žāvēt vajadzētu vējainā dienā ēnas nostūrī, nevis tiešos saules staros.

Tā kā paklāju mazgāšana ir sarežģīts process ar daudz smalkām niansēm, un ne visiem mājās ir atbilstoši apstākļi, lai mitro paklāju pēc tam izžāvētu, vislabāk šo darbiņu uzticēt savas jomas speciālistiem, kuri nodrošinājušies ar specializētu tehniku un aprīkojumu, kura atbilst augstākajiem standartiem. Paklāju vēlams mazgāt aptuveni divas trīs reizes gadā – atkarībā no tā biezuma un atrašanās vietas. Ja uz paklāja izlijis kāds šķidrums, piemēram, vīns vai kafija, vislabāk to būtu censties uzsūkt ar papīra salvetēm, taču pavisam noteikti nevajag berzt – tā situāciju padarīsi tikai sliktāku.

Runājot par mazgājošā putekļu sūcēja iegādi, tos eksperts Budu iesaka gadījumos, ja paklājs ir no sintētikas un ļoti plāns, lai to varētu izžāvēt mājas apstākļos. Savukārt, mazgājot ar ierīci zīda, viskozes vai rokām darinātu paklāju, tas tiks sabojāts, jo līdz galam neizžūs. Lai šādus paklājus kārtīgi izžāvētu, tos ievieto paklāju centrifūgā, kur tie sešu līdz 10 minūšu laikā tiek izspiesti lielos apgriezienos, savukārt pēc tam tas uz vairākām stundām tiek ievietots speciālā žāvēšanas kamerā.

Visoptimālākais un vieglāk kopjamais paklāja materiāls ir sintētika. "Kalpo mazāku laika posmu, nekā, piemēram, vilna, tomēr nav dārgi, mūsdienās pieejami labā dizainā, izskatoties pat pēc viskozes vai vilnas paklāja, un tajos nav nekādu mikroorganismu, piemēram, putekļu ērcītes, kas ir svarīgi tad, ja mājās ir mazi bērni. Turklāt, ja paklājs ir sabojāts, profesionāļi to var atjaunot līdz labam stāvoklim."

Paklāja smakošana

Vēl kāda liela problēma, ar kuru nereti sastopas paklāju īpašnieki, ir smakošana. "Šādos gadījumos noteikti jāizvērtē, kas tam varētu būt par iemeslu. Bieži vien paklājs nepatīkami ož tāpēc, ka tas nav pietiekami bieži un kārtīgi izsūkts, tajā ir sakrājušies daudz putekļu un sadzīves netīrumi, tas nav mazgāts vai arī kārtīgi izskalots. Savādāk ir tad, ja paklājs ir sačurāts, ko bieži vien paveic mūsu četrkājainie draugi. Nevajadzētu domāt, ka kāda pret smakām domāta līdzekļa uzpūšana vai uzliešana uz sačurāto vietu, likvidēs smaku. Tieši otrādi – radīsies vēl nejaukāka smaka, ar kuru tālāk būs jācīnās, jo līdzekļi pret smakām tikai absorbē nepatīkamā aromāta cēloni, nevis to likvidē. Vispirms šo vietu būtu nepieciešams kārtīgi skalot, lai izskalotu ārā visu urīnu, un pēcāk to apstrādāt ar līdzekļiem pret smaku. "

Ja nu tomēr vēlies ar paklāja tīrīšanu tikt galā saviem spēkiem, vislabāk tomēr būtu konsultēties ar jomas speciālistiem, lai noskaidrotu, vai to mājas apstākļos vispār iespējams izdarīt, kā arī kādiem līdzekļiem to izdarīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!