Foto: Shutterstock
Ūdenī esošie minerāli var uzkrāties ne tikai uz dušas durvīm, bet arī dušas galvā un bloķēt tās atveres, samazinot ūdens strūklu. Turklāt aizsprostojumi liedz dušas galvai no iekšpuses pilnībā izžūt starp lietošanas reizēm, veicinot pelējuma rašanos. Vēl vairāk – dušas galva ir paradīze visa veida baktērijām, tādēļ ieplāno kārtīgu tīrīšanu un iznīcini kaitīgos mikrobus pēc šiem portālā "The Spruce" apkopotajiem ieteikumiem.

Dušas galva jātīra, kad pirmo reizi mani, ka samazinās ūdens plūsma vai ūdens strūklas tek neregulāros virzienos. Jo augstāks kalcija un magnija līmenis ūdenī, jo biežāk notiks aizsērēšana. Pēc vienas kārtīgās trīrīšanas reizes pietiks, ja profilaktiski reizi divās nedēļās vai mēnesī notīrīsi dušas galvu ar specializēto tīrīšanas līdzekli vai izmidzināsi uz dušas galvas galda etiķa un ūdens maisījumu un ar birsti notīrīsi smidzināšanas sprauslas.

Bet kā rīkoties, ja aizsērējums ir nopietns? Ja dušas galva ir noņemama, noskrūvē to vai, ja izmanto uzgriezni, pārklāj ar mīkstu gredzenu, kas savieno dušas galvu ar sviru, lai nesaskrāpētu detaļas. Tad mikroviļņu krāsnī vai uz plīts uzsildi tik daudz etiķa, lai tas pārklātu dušas galvu (etiķim nav jāvārās, tam jābūt siltam), un lej dziļā traukā, kurā uz apmēram 30 minūtēm iemērc dušas galvu. Kad etiķis iedarbojies, ar zobu birsti notīri visus nosēdumus, kas joprojām redzami sprauslu atverēs. Zobu bakstāmais, papīra saspraude, drošības vai šūšanas adata palīdzēs iztīrīt no strūklas caurumiem visus nosēdumus. Ja nogulsnes tomēr ir tik noturīgas, ka viegli nenonāk, atkārto mērcēšanas procesu ar etiķi. Ja dušas galvā ir ūdens filtri, tos uzmanīgi izņem un nomazgā ar ziepjūdeni.

Gadījumā, ja dušas galva nav noņemama vai savienojums ir tik ļoti noklāts ar nogulsnēm, ka to nav iespējams noņemt no sviras, risinājums ir iemērkt dušas galvu izturīgā plastmasas maisiņā (īpaši noturīgi ir pārtikas uzglabāšanai paredzētie), kurā ieliets gana daudz etiķa, lai tas noklātu visu dušas galvu. Maisiņu pie dušas roktura nostiprini ar gumiju vai līmelntu (izvairies to līmēt uz metāla apdares, lai noņemot nesabojātu to). Atstāj dušas galvu mērcēties etiķī vismaz četras stundas, bet vēl labāk – uz visu nakti. Šāda veida tīrīšana prasa vairāk laika, jo etiķi nav iespējams uzsildīt un tas iedarbojas lēnāk. Kad maisiņš noņemts, noslauki dušas galvu ar mīkstu drānu un notīri ūdens atveres kā jau minēts – ar zobu birsti, pēc nepieciešamības izmantojot zobu bakstāmo, papīra saspraudi, drošības vai šūšanas adatu un patecinot pāris minūtes ūdeni, lai noskalotu atlikušos netīrumus.

Tīrīšanu veic apļveida kustībām, izvairoties no aktīvas beršanas, lai nesaskrāpētu dušas galvas apdari. Lai izvairītos no biežas aizsērējuma un baktēriju rašanās, sagatavo pudelē ar izsmidzinātāju attiecībā 1:1 etiķi un ūdeni un pēc katras mazgāšanas reizes to izsmidzini uz dušas galvas sprauslām. Plastmasas dušas galvā mīt vairāk baktēriju nekā metāla, tādēļ apsver dušas filtru izmantošanu, lai nodrošinātu tīrāka ūdens plūsmu, ja tavā dušā ir plastmasas modelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!