Foto: Shutterstock
Visiem zināms, ka saule un siltais laiks jābauda ik sekundi, jo trīs vasaras mēneši paskrien gluži kā trīs dienas. Vasara ierasti ir aktīvākais atvaļinājumu laiks, kad baudīt atpūtu, ceļojot tepat Latvijā vai tālākās zemēs, taču tāpat šis ir laiks, kad aktīvi rosāmies piemājas dārzos, lai izaudzētu paši savus produktus. Kā pilnvērtīgi nodoties atvaļinājumam, lai justos droši, ka atgriežoties dārzs nebūs izkaltis?

Ideālā gadījumā, lai justos pavisam droši, rūpes par cītīgi loloto dārzu prombūtnes laikā ir uzticēt tuvam cilvēkam – radiniekam, draugam vai varbūt pat kaimiņam. Šādā gadījumā, pirms aizbraukšanas, ieteicams doties kopīgā dārza tūrē, lai palīgam dotu norādes par cimperlīgāko augu kopšanas vajadzībām, kā arī parādītu dārza piederumu novietojumu.

Lai izpalīdzīgajam plecam nebūtu jāskraida šurpu turpu pa dārzu, meklējot dārza piederumus un laistāmos augus, pirms došanās prom visu novieto vienkopus, iesaka portāls "Houzz". Piemēram, lejkannu, mēslošanas līdzekļus un citus dārza rīkus, kurus būs nepieciešams izmantot tavas prombūtnes laikā, novieto pie šļūtenes. Tāpat vienuviet novieto arī visus konteineros augošos zaļos draugus, kas ne tikai ietaupīs laistīšanai nepieciešamo laiku, bet arīdzan novērsīs iespējamību, ka kāds no podiem paliks nepamanīts.

Ne vienmēr iespējams uzticēt dārzu līdzcilvēkiem, tomēr tas nenozīmē, ka ilgi gaidītajā atpūtā jādodas ar nolemtības sajūtu par dārza likteni. Lai novērstu to, ka augi prombūtnes laikā izkaltīs, pirms došanās prom iespējams veikt pat vairākus preventīvus pasākumus. Pirmkārt, lieti noderēs, ja augus, kuri mīt puķu kastēs un podos, pārvietosi uz kādu vietu dārzā, kur tie būs pasargāti no tiešajiem saules stariem. Tādējādi ne vien palēnināsi augsnes izžūšanu, bet pasargāsi arī jūtīgākos augus no negatīvās saules ietekmes.

Otrkārt, pirms aizbraukšanas svarīgi izravēt sakņu un košumdārzu, jo nezāles ar dobēs esošajiem augiem konkurē gan par ūdeni, gan barības vielām. Šīs problēmas veiksmīgi atrisina arī dobju mulčēšana – mulčas slānis mitrumu augsnē saglabā daudz ilgāk, kā arī nomāc nezāļu augšanu un pasargā seklas sakņu sistēmas no saules nelabvēlīgas ietekmes. Vairāk par mulču veidiem un to, kā dobes mulčēt pareizi, vari iepazīties šajos "Delfi" rakstos.

Arvien vairāk cilvēku izvēlas taupīt ne tikai dārgo laiku, bet arī resursus, izvēloties automātiskās laistīšanas sistēmas kā mauriņam, tā siltumnīcai un košumdobēm. Ja drīzumā dosies atvaļinājumā, ir īstais laiks pārbaudīt, vai laistīšanas sistēmas pienācīgi darbojas un vajadzības gadījumā novērstu problēmas. Ja zāliena laistīšanu uztici smidzinātājam, prombūtnes laikā šādai laistīšanas sistēmai vari uzticēt papildu darbiņu – padzirdīt arī podos esošos augus, tos novietojot automātiskās laistīšanas sistēmas darbības laukā. Atceries, ka podus un puķu kastes nevajadzētu novietot tieši uz zāliena, lai pēcāk mauriņu nerotātu neglīti dzelteni pleķi. Puķu podus iespējams aplaistīt arī ar pilienlaistīšanas sistēmu. Plašāk par pilienlaistīšanas sistēmas iespējām un uzstādīšanu uzzināsi "Delfi Plus" rakstā "Tava siltumnīca, tavi noteikumi! Kā pilienlaistīšana palīdz taupīt ūdeni un laiku".

Ja tavā dārzā nav laistīšanas sistēmas, dienu pirms došanās ceļā kārtīgi aplaisti augus gan puķupodos, gan dobēs. Svarīgi, lai laistīšanas laikā tiktu samitrināta ne tikai virskārta, bet augsne vismaz septiņu līdz 10 centimetru dziļumā. Cits veids, kā nodrošināt augsnes neizkalšanu, ir plastmasas pudeļu ierakšana zemē starp kultūraugiem, iepriekš tajās izdurot pavisam mazus caurumiņus, lai ūdens no pudelēm tecētu lēnām un vienmērīgi mitrinātu augsni.

Pēdējais, bet ne mazāk svarīgais priekšnoteikums, ir ražas novākšana pirms gaidāmās prombūtnes. Tādējādi novērsīsi pārtikas izšķērdēšanu, kā arī motivēsi augus turpināt ražot augļus arī laikā, kamēr būsi prom. Dažus dārzeņus, piemēram, kabačus, labāk novākt maza izmēra, nevis, atbraucot mājās, konstatēt, ka tas jau ir pāraudzis.

Ja dārzu prombūtnes laikā pieskata paziņa, mudini arī viņu mieloties ar tava dārza labumiem, kas būs gan dāsns veids, kā pateikties par izpalīdzīgo roku, gan veids, kā arīdzan novērst ražas aiziešanu nebūtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!