Foto: PantherMedia/Scanpix
Svētki ir beigušies, un arī ledusskapja saturs vairs nav tik bagātīgs, jo ikdienā vairs netiek gatavoti deviņi ēdieni galda klāšanai. Tieši tāpēc ir laiks nelielai revīzijai un ledusskapja tīrīšanai.

Pirmais solis ceļā uz spodru ledusskapi ir tā atbrīvošana no produktiem. Izkrāmē ārā pilnīgi visus produktus, konservus, dārzeņu un augļus. Ja uz ledusskapja sienas ir izveidojušies ledus pilieni, tad izslēdz dzesēšanu, atstāj ledusskapim atvērtas durvis, un ļauj visam nokust. Ar lupatiņu izslauki visu lieko šķidrumu. 

Ledusskapja iekšpusi un arī ārpusi ieteicams mazgāt ar sūkli vai lupatiņu un parasto trauku mazgājamo līdzekli vai siltu sodas šķīdumu. Mazgājot ledusskapja iekšpusi, vispirms izņem ārā visas kustināmās detaļas, plauktus un nodalījumus, lai korpuss ir viegli izmazgājams. Pēc tam atsevišķi nomazgā arī visas izņemtās detaļas, nožāvē un noslauki tās, lai var spodras likt atpakaļ ledusskapī. 

Ja ledusskapī ir izveidojusies smaka, pārmazgā ledusskapja iekšpusi ar ūdeni, kam pievienots etiķis vai citronu sula. 

Noslēdzot tīrīšanu, izslauki ar papīra salvetēm visu ledusskapja iekšpusi, lai viss būtu sauss.
Pēc tīrīšanas ieteicams ledusskapi kādu brīdi atstāt vaļā, lai tas izvēdinās. 

Pirms liec ledusskapī atpakaļ visas sastāvdaļas, kārtīgi pārdomā un izšķiro visu to, kas patiesi ir ievietojams atpakaļ, un kas ir tie produkti, no kuriem varbūt ir laiks šķirties. Lai ledusskapis saglabātu savu svaigumu, neliec atpakaļ vecus produktus. 

Padoms!

  • Ja vēlies neitralizēt ledusskapja aromātu, izmanto dabiskus līdzekļus, nevis veikalā iegādājamos ķīmiskos atsvaidzinātājus. 
  • Ledusskapja nepatīkamo smaku var novērst ar trauku, kurā iebērta svaigi malta kafija. Tikpat labi no smakas palīdzēs atbrīvoties pāris aktīvās ogles gabaliņi. 
  • Ikdienā, ledusskapja aromāta neitralizēšanai vari izmantot citronu, ko uz pusēm pārgrieztu var novietot plauktā vai kādā nodalījumā. Senču padomi liecina, ka arī pārgriezts sīpols uzsūks nepatīkamos aromātus. 
  • Lai dārzeņu un augļu nodalījumos neuzkrātos ūdens, vari tur ielikt saburzītu papīra bumbu vai papīra salveti, jo tas uzsūks lieko mitrumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!