Foto: Shutterstock

Ziemassvētku rotājumi palīdz iejusties svētku noskaņās un rada mājīgu gaisotni. Telpu un eglītes rotāšana vai svētku galda dekora plānošana palīdz ātrāk sagaidīt pašus svētkus. Lai mājās radītu vienotu un pabeigtu Ziemassvētku rotājumu sajūtu, "Kesko Senukai Latvia" preču kategorijas vadītāja Madara Gasa iesaka izvēlēties caurviju motīvu, ko atkārtot vairākkārt. Kādas ir svētku dekorāciju tendences un kādus Ziemassvētku rotājumus pircēji jau laikus meklē lielveikalos?

Radiet Ziemassvētku noskaņu mājās

Svētku laikā sevišķi sildoša un omulīga šķiet malkas, kanēļa un svaigi ceptu piparkūku smarža, un, protams, arī klusa Ziemassvētku mūzika. Taču svētku rotājumi mājai piešķirs vēl vairāk mājīguma un Ziemassvētku noskaņu.

"Lai savām mājām piešķirtu vairāk mājīguma, ir vērts parūpēties ne tikai par tur valdošo mieru un harmoniju, bet arī par vizuālajiem elementiem – svecēm, spuldzīšu vītnēm, spilveniem, paklājiem. Galu galā, Ziemassvētku burvība slēpjas jaukās detaļās, atliek vien pielāgot to krāsas, faktūras un stilu mājas interjeram," stāsta Madara Gasa.

Modernās klasikas interjeru lieliski papildinās grezna eglīte, kvalitatīvi spilveni un pledi, iedegtas sveces uz kafijas galdiņiem vai konsolēm, pieskaņoti tekstilizstrādājumi un kristāla glāzes uz galda. Mūsdienīgā interjerā labāk iederēsies eksperimentāli dekori, piemēram, iekarināmu spuldžu dekori eglītes vietā, simboliska eglīte vai ar spuldzītēm rotāti koku zari.

"Skandināvu stila interjeram piestāvēs vasarā ievāktu sauso augu pušķis vai zari, kurus var izrotāt ar dabiskiem vai ar rokām darinātiem rotājumiem, sīpoliņi," dalās Madara Gasa.

To, ka iedzīvotāji jau tagad rūpējas par mājīgumu un Ziemassvētku noskaņu savā dzīves telpā, novēro arī tirdzniecības tīkla konsultanti – iepirkumu grozus arvien biežāk tiek likti silti merīnvilnas paklāji, graciozi svečturi un kristāla vāzes, mīksta auduma peldmēteļi, dekoratīvie spilveni un Ziemassvētku rotājumi. Atbilstošu noskaņu mājoklī var radīt arī ar gaismas elementiem, kas piešķirs telpai sevišķi omulīgu atmosfēru.

Foto: Shutterstock

Septiņas Ziemassvētku dekoru tendences

  • Mirdzoši, metāliski dekori. Šādi elementi jau daudzus gadus turas modīgāko Ziemassvētku rotājumu topa augšgalā, un, visticamāk, arī tuvākajos gados to popularitāte nemazināsies. Tāpēc droši rotājiet māju zelta, sudraba krāsās un šampanieša toņos. Tāpat nekļūdīsieties, ja kombinēsiet zelta un sudraba krāsas elementus.
  • Lavandas toņi. Šo Ziemassvētku krāsa tiem, kuri vēlas sekot līdzi pašām karstākajām modes tendencēm. Lavandas krāsa būs piemērota gan Ziemassvētku eglīšu mantiņām, gan galda tekstīlijām, traukiem un svecēm.
  • Zilā krāsa. Tā dominēja modīgāko krāsu topā pagājušajā gadā un saglabā savas pozīcijas arī šogad. Dekora elementi no gaiši zila līdz visiem okeāna toņiem izskatīsies stilīgi, radot vēsu, rāmu, pat nedaudz maģisku noskaņu. Šajās krāsās ieturētu dizainu var papildināt ar jūras veltēm, piemēram, gliemežvāku, koraļļu vai jūraszvaigžņu rotājumiem.
  • Daba un dabiskums. Dabas mīļotāji mājokli var rotāt ar priežu čiekuriem, ogām, koka un papīra rotājumiem, kas darināti pašu rokām, dzīvnieku attēliem. Tas ne tikai izskatīsies estētiski, bet arī būs dabai draudzīgi.
  • Zaļā krāsa un tās nokrāsas. Piesātināta zaļā krāsa un tās dažādie toņi, kā arī modernās tirkīza un piparmētru krāsas šajā sezonā izskatās aktuāli un atsvaidzinoši.
  • Ziemassvētku karaliene – sarkanā. Klasiskā sarkanā krāsa un tās dziļie toņi piešķirs mājīguma un prieka enerģiju interjeram un raisīs bērnības atmiņas.
  • Neona akcenti. Savukārt drosmīgiem jauninājumu meklētājiem ieteicams rotājumos izmantot spilgtu krāsu neona akcentus.

Kā stilīgi izrotāt Ziemassvētku eglīti?

Lai galvenais svētku simbols izskatītos skaisti, ir vērts ievērot dažus pamatnoteikumus.
"Eglīšu rotājumu krāsām un formām ir jāturpina interjera kopējais stils. Tāpat svarīgi rotāšanai izvēlēties nevis vienu, bet divas vai trīs pieskaņotas krāsu kombinācijas un dažādu izmēru eglīšu mantiņas. Tādējādi egle izskatīsies ne tikai stilīgi, bet arī dinamiski," stāsta Gasa.

Rotājot eglīti, ieteicams ievērot sekojošus krāsu salikumus:

  • Zelts, šampanieša tonis un zaļais vai sarkanais – klasika un greznība.
  • Zelts, šampanieša tonis, sudrabs un pelēkais vai baltais – izsmalcināts miers.
  • Zilā krāsas, tirkīza un sudraba savienība – auksts maigums.
  • Zelta un brūnās nokrāsas – garantēta elegance.


Veikalos pilnā sparā rit arī spuldzīšu virteņu tirdzniecība. "Klienti, kuri ilgojas pēc ziemas aukstuma un noslēpumainības, izvēlas vēso toņu spuldzītes, bet tie, kuri vēlas savās mājās vairāk romantikas un mājīguma, dod priekšroku siltajiem toņiem. Pieprasījums pēc spuldzīšu virtenēm pieaug gan e-komercijā, gan fiziskajos veikalos," pauž Madara Gasa.

Padomi svētku galda dekorēšanai


Tāpat kā svētku interjera elementiem, arī Ziemassvētku galda dekoram būtu jāsaglabā dominējošā telpu dizaina līnija. "Klājot svētku galdu, varbūt pat svarīgāks par ēdienu pārpilnību ir tā noformējums. Tāpēc droši dekorējiet galdu ar dažādām svecēm, ņemiet ārā no skapjiem skaistākos traukus un izbaudiet burvīgo kopainu," aicina speciāliste.

Ja galds ir liels, tam būs piemēroti masīvākiem dekori: egļu vītnes, vainagi, vāzes ar sausiem augiem, zari ar sarkanām ogām, mirdzošas detaļas. Savukārt minimālisma stilam piestāvēs dažādu formu un izmēru sveces. Ar tām vien pietiek, lai radītu īstu burvību. Uz galda var likt arī mežā savāktos priežu čiekurus, dažādus sukulentus un ogas, kā punktu uz "i" izvēloties spuldzīšu virteni vai sveces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!