Foto: Shutterstock
Līdzīgi kā tas ir ar modi, kas mainās un pēc laika tomēr atgriežas atkal kā aktualitāte, arī tīrīšanas jomā ir padomi, kas nepelnīti aizmirsti, bet reizē ir arī tādi, kas tomēr nepiedien tikt izmantoti mūsdienās. Spodrības mēnesi sagaidot, ''Good House Keeping'' apkopojis tīrīšanas knifus, kas izmantojami un kurus labāk aizmirst.

Interjerā, kur logos iekārti aizkari, kas mēdz krokoties, elektrizēties, vecmāmiņas mēdza izmantot matu laku, taču tā jebkurā gadījumā atstāj uz auduma lipīgu kārtu, tamdēļ nāksies aizkarus mazgāt biežāk. Matu lakas vietā mūsdienās jau var iegādāties speciālus līdzekļus, kas palīdzēs izvairīties no auduma elektrizēšanās, piemēram, ja izmantoti gan dienas, gan vakara aizkari.

Pavasarī visi ķeramies pie logu mazgāšanas un arī šajā sakarā ir kādi pārmantoti tīrīšanas paņēmieni, kas būtu jāaizmirst. Un to varētu teikt par avīzes izmantošanu – ja kādreiz nebija pieejamas citas alternatīvas, tad tās visai labi noderēja, taču mūsdienās mainījies arī avīzes materiāls un tinte, tāpēc samitrinot to, uz stikla var pat palikt netīras švīkas. Turklāt, mazgājot logus, ar avīzi smalkos smilšu graudiņus virzīsi pa stiklu, saskrāpējot to, savukārt ar mikrošķiedras lupatiņu vai kaut papīra dvieli sliktākajā gadījumā gan nomazgāsi stiklu, gan nesaskrāpēsi to.

Starp citu, logu mazgāšanai savulaik izmantoja tikai un vienīgi pašgatavotu līdzekli, ko joprojām iesaka izmantot arī ''Country Living'', sajaucot ūdeni ar etiķi, nedaudz kādu ēterisko eļļu aromātam. Padomu līdzekļa pagatavošanai vari iepazīt šeit.

Foto: Shutterstock

Visai iespējams, daudzi jau aizmirsuši par tādas lietas kā sviestpapīra eksistenci, tomēr kādreiz to izmantoja ne vien dažādu taukainu produktu ietīšanai, bet arī drēbju skapī, liekot sloksnes starp salocīto gultas veļu, lai tā nezaudētu krāsu. Pirmkārt, mūsdienās gultas veļa un citas tekstilijas vairs tik ātri nebalē un krāsu nezaudē, otrkārt, sviestpapīrs siltumā izdalīs vasku un uzsūksies audumā, līdz ar to sabojās to vēl vairāk.

Visai ierasta metode vecmāmiņām bija pievienot sāli veļas mazgāšanai, lai tādā veidā it kā novērstu krāsu izbalēšanu, taču patiesībā tas var nodarīt pat lielāku skādi. Tā vietā, lai pievienotu sāli, izmanto speciālās krāsu absorbējošās veļas mazgāšanas salvetes, kas uzsūks visas krāsas, kas ūdenī sajaukušās, nenodarot kaitējumu citiem apģērbiem.

Agrāk visai labu pielietojumu veļas mazgāšanā atrada arī citronam vai citronskābei – pievienojot to baltajai veļai, kas mērcējas karstā ūdenī, izdosies novērst dzeltenīgo nokrāsu un atgūt balto spožumu. Šo metodi gan var izmantot joprojām, aizstājot ķīmiskos balinātājus.

Foto: Shutterstock

Kas attiecas uz padomiem, ko tomēr vērts paturēt prātā mājas uzkopšanas jomā, to noteikti var teikt par grīdas un trauku mazgāšanu un sodas pielietojumu. Kādreiz jau tīrīšanas līdzekļu klāsts nebija tik plašs, tomēr savulaik pavarda saimnieces visai labi prata tikt galā ar pienākumiem, izmantojot to, kas ir. Soda produktu plauktiņā bija gluži vai obligātā sastāvdaļa, ko tad izmantoja ne vien kulinārijā, bet arī mājas uzpucēšanā. Trauku mazgājamā līdzekļa vietā soda ir pat ļoti ieteicama – ar to noberzīsi pat piekaltušākos traipus, tāpat arī, grīdu mazgājot, ūdenim pievieno dažas karotes sodas. Arī grīda tādā veidā iegūt spožu tīrību un pie viena arī absorbēs nepatīkamās smakas.

Vērts atcerēties arī viedos padomus par trauku mazgāšanu, kur bijusi mīkla vai jēlas olas. Kā zināms, šādās reizēs bļodas nav nemaz tik viegli izmazgāt, bet svarīgi atcerēties, ka ar karstu ūdeni to būs vēl grūtāk izdarīt. Iesākumā traukus mazgā ar aukstu ūdeni un tikai pēc tam izmanto karsto. To pašu var attiecināt uz traukiem, kur bijuši piena produkti. Glāžu spodrināšanā atceries, ka pēc mazgāšanas tās jānoskalo ar aukstu ūdeni, tad nebūs redzami pleķi un švīkas no ūdens.

Foto: Shutterstock

Tiem, kam mājās ir sudrablietu galda piederumu kolekcija, kas tiek servēta vien īpašās reizēs, noteikti zinās teikt, ka greznie rīki ik pa laikam izskatās kā nosūbējuši un spodrumu zaudējuši. Šajā sakarā var aizņemties veco, labo metodi ar zobu pastu – arī mūsdienās ražotās pat ļoti labi tiks galā ar spodrināšanas darbiņu. Zobu pastu apļveida kustībām iesmērē galda piederumos, tad noslauki un sudrabs spīdēs un laistīsies!

Ja esi nolēmis noslaucīt arī sienas no ziemas putekļu kārtas, noteikti ņem vērā seno, joprojām aktuālo patiesību – sienas jāsāk mazgāt no augšas uz leju, nevis otrādi. Pretējā gadījumā visus putekļus uzslaucīsi uz augšu un tīrīšanas procesu sev tikai sarežģīsi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!