Foto: Shutterstock
Putekļu ērcītes, atmirusi āda, sviedri un citi ķermeņa izdalījumi iekļūst matrača šķiedrās un rada traipus, un nepatīkamas smakas, tādēļ ieteicams to atsvaidzināt divreiz gadā. Biežāk, ja ir alerģijas, bērni un mājdzīvnieki. Taču matrača tīrīšana šķiet sarežģīts, bieži teju neiespējams uzdevums, jo to nevar ielikt veļas mašīnā vai izmazgāt vannā ar ūdeni. "Homes and Gardens" iesaka, kā efektīvi mājas apstākļos iztīrīt matraci un uzturēt to ilgāk svaigu un tīru.

Matracis labi uzsūc ķermeņa izdalījumus (sviedrus, urīnu, asinis, siekalas) un tajā sāk vairoties baktērijas, kā arī putekļu ērcītes, kas pārtiek no cilvēku un mājdzīvnieku atmirušās ādas un izkritušiem matiem, kas, savukārt, var izraisīt alerģijas.

Svarīga nianse, kas jāņem vērā, tīrot matraci mājas apstākļos, – lai nerastos notecējumi, tas vienmērīgi jātīra viss, ne tikai netīrā vieta. Turklāt traips jāapstrādā uzmanīgi un jāizvairās no beršanas, lai netīrumus neieberztu dziļāk matracī. Ideāli, ja traipu var iztīrīt tūlīt pēc tā parādīšanās.

Lai iztīrītu matraci no dažāda veida traipiem, nepieciešams:

  • putekļsūcēja speciālais uzgalis;
  • trauku mazgājamās šķidrās ziepes (pēc iespējas mazāk putojošas);
  • veļas mazgāšanas līdzeklis (pulverveida, bez balinātāja un zilās krāsas granulām);
  • ūdeņraža peroksīds jeb ūdeņrada pārskābe;
  • dzeramā soda;
  • tīra lupata;
  • auksts ūdens.

Vispārīgai apkopei matracis, pirmām kārtām, kārtīgi jāizsūc ar putekļsūcēju. Ieteicams to darīt ar speciālo uzgali, lai iesūktu arī baktērijas, kas rada smaku.

Lai iztīrītu sviedru traipus, matracis vienmērīgi jāapsmidzina ar ūdeņraža pārskābi un jāļauj tam nožūt. Ja traipi vēl palikuši, tas jāatkārto.

Pret asins traipiem iedarbīgs ir līdzeklis, kas pagatavots no apmēram 60 ml ūdeņraža pārskābes, vienas ēdamkarotes trauku mazgājamām ziepēm un sāls. Pastai līdzīgās konsistences līdzeklis jāuzklāj uz matrača un jāļauj iedarboties 10 minūtes. Pēc tam jānoslauka ar lupatu, kas samitrināta ūdeņraža pārskābē. Ja traips vēl nedaudz redzams, matraci ar ūdeņraža pārskābi apsmidzina.

Urīna iztīrīšanai labi der līdzeklis, kas pagatavots no apmēram 85 g dzeramās sodas, 240 ml ūdeņraža pārskābes un pāris pilieniem trauku mazgājamām ziepēm. Pašgatavotais tīrīšanas līdzeklis nav jāklāj uz matrača, tajā jāmērc tīra lupata un viegli, neberžot, jāapstrādā matracis. Lupata, ar ko tas tiek mazgāts, ik pa laikam jāizskalo vēsā ūdenī, lai tā visu laiku būtu tīra.

Citiem traipiem ieteicams izmanot pastai līdzīgu mazgāšanas līdzekli, kas pagatavots no divām ēdamkarotēm veļas pulvera un vienas ēdamkarotes ūdeņrada pārskābes.

Pret putekļu ērcītēm un baktērijām labi iedarbojas dzeramā soda. Lai matraci atsvaidzinātu, sodai var piejaukt atsvaidzinošu ēterisko eļļu (piemēram, lavanda, citrons) – vienai glāzei sodas pietiks ar dažiem pilieniem. Soda jāuzber uz matrača (var izmantot virtuves sietu) un jāļauj iedarboties pēc iespējas ilgāk – cik ilgi to var atļauties (ideāli – ja pāris stundas). Atlikums jāsasūc ar putekļsūcēju. Ja gulta stāv vietā, kur to apspīd dienas saule, atver logu un ļauj saules stariem pakarsēt matrača virsmu, jo UV stari palīdz iznīcināt baktērijas un pelējuma sēnīti.

Pēc jebkuras matrača tīrīšanas tas obligāti jāizžāvē, lai nesāktu pelēt un nerastos nepatīkama smaka. Turklāt matraci ieteicams vēdināt regulāri – noņemt visu gultas veļu un atvērt istabā logus uz apmēram pusstundu. Ideāli, ja katru dienu pēc pamošanās gultu nesaklāj uzreiz, bet noņem gultas veļu (palags var palikt) un ļauj matracim izvēdināties, kamēr gatavojies dienai. Šāda ikdienas vēdināšana veicina liekā mitruma izvaikošanu no matrača šķiedrām, un gulta ilgāk ir svaigāka un tīrāka. Nedēļas nogalēs šādi vēdināt matraci vajadzētu pāris stundas.

Lai matraci saglabātu tīru un svaigu, kā arī pagarinātu tā kalpošanas laiku, ieteicams izmantot speciālos pārvalkus jev virsmatračus, kas kalpos kā necaurlaidīga barjera, lai zem palaga pasargātu matraci no traipiem, netīrumiem un sēnītēm. Turklāt to varēs daudz vieglāk izmazgāt un kopt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!