Foto: Shutterstock

Ir tik patīkami no rīta pamosties sakārtotā vidē, kur mantas atrodas katra savā vietā un kur nav jāpavada laiks meklējot noklīdušus priekšmetus. Kārtība ap mums ietekmē ne tikai mūsu kopējo noskaņojumu, bet, izrādās, arī konkrētās dienas produktivitāti. Ja vien nepiederi pie cilvēkiem ar iedzimtu kārtības mīlestību un spēju to ieviest dzīvē, portāls "Apartment Therapy" nācis klajā ar atgādinājumiem par pieciem maziem darbiņiem, kurus paveicis ik vakaru, no rīta atverot acis, varēsi ieraudzīt ap sevi daudz patīkamāku ainu nekā ierasts.

1. Nomazgā traukus 

Kā panākt to, ka virtuvē ienākt ir patīkami un atgriežoties mājās pēc nogurdinošas darba dienas, vari droši iesoļot kārtīgā virtuvē bez nenomazgātu trauku kalniem? Pavisam vienkārši - velti pāris minūtes pēc ēdiena pagatavošanas darba virsmas sakārtošanai. Ir izpētīts, ka cilvēki, kas virtuvi uztur tīru un kārtīgu, biežāk gatavo mājās - viņus nenomāc dienām nesakārtotas pannas un bļodas, kā arī vietā nenolikti gatavošanas piederumi. No rīta gatavot brokastis ir divtik patīkami, ja paralēli nav jācīnās ar netīro trauku kalniem. Turklāt, atliekot šo pienākumu uz nākamo dienu, izlietotie šķīvji un ēdamrīki būs apkaltuši un to nomazgāšanai būs jāvelta vairāk laika un pūļu.

2. Iekar skapī virsdrēbes un ielas apavus

Kā pāri slieksnim, tā nost ar mēteļiem, jakām un ielas kurpēm… Jā, protams, mājas ir domātas tam, lai mēs justos ērti un patīkami. Bet pie ārdurvīm izmētātas virsdrēbes un apavi rada haosa sajūtu, jau ienākot pa durvīm. Ja ģimenē aug bērni, tad rīta cēliens gada aukstajā laikā var izvērsties divtik garš meklējot noklīdušu šalli vai nevietā noliktus cimdus. Tādēļ atlicini pāris minūtes laika pirms gulētiešanas un visus minētos priekšmetus glīti noliec savās vietās - virsdrēbes skapī, bet apavus plauktos, kur ir to vieta. Turklāt būs daudz vieglāk saņemties uz putekļu sūcēja regulāru lietošanu visās mitekļa telpās, ja zināsi, ka pirms tam nav jāveic pamatīgs kārtošanas darbs dažādu virsmu attīrīšanai no tām nepiederošiem priekšmetiem. 

3. Sakārto atpūtas zonu

Pārnākdami mājās mēs bieži vien izvēlamies vislaiskāko laika pavadīšanas veidu - zvilnēšanu uz dīvāna. Bieži tam komplektā līdzi nākt televīzijas skatīšanās, gardas uzkodas utt. Arī pēc dīki pavadīta filmu vakara dzīvojamā telpa mājās var izskatīties pēc kaujas lauka - televizora pultis, DVD filmu vāciņi, krūzes un bļodiņas, izmētāti žurnāli un citi sīkumi. Velti pāris mirkļus pirms došanās pie naktsmiera šī haosa savešanai kārtībā. Tad arī nebūs jākaunas un jāsteidz “kārtot māja”, ja nākamajā dienā pieteiksies negaidīti ciemiņi. 

4. Iznes atkritumu maisu

Pavēro savu atkritumu iznešanas “grafiku” - ja ir dienas, kad tavu mājokli atstāj vairāk kā viens miskastes maiss, tas nozīmē, ka esi noslinkojis un “iekrājis” kādu laicīgi neiznestu maisu. Ļoti vērtīgs ieradums ir atkritumus savākt iznešanai iepriekšējā vakarā pirms gulētiešanas un aiznest tos uz savākšanas tvertni nākamajā rītā vai tajā pašā vakarā, ja, piemēram, dodies pastaigā ar suni. Padomā arī par to, ka varbūt vērts izvēlēties mazāku atkritumu maisu - tad tas piepildīsies ātrāk un tavā virtuvē dienām ilgi nekrāsies neiznesti priekšmeti, kas nav ieteicams ne no sanitārā, ne organizatoriskā viedokļa. 

5. Sastādi sarakstu

Pazīsti sajūtu, ka esi atgriezies mājās pēc “skriešanā” pavadītas dienas un tikai tad saproti, ka esi aizmirsis iegādāties kādu svarīgu lietu? Šampūnu, barību kaķim, vai maizi brokastīm. Tādēļ velti pāris minūtes pārdomām pašā vakarā un sastādi sarakstu ar nākamās dienas darbiem un lietām, ko nepieciešams iegādāties. Tas atbrīvos un nomierinās tavu prātu, kā arī pastāvēs krietni vien lielāka iespēja, ka vakarā nebūs jādodas ārā drēgnumā uz tuvējo veikalu pēc piena kafijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!