Foto: Shutterstock
Pagatavot kraukšķīgu popkornu, uzsildīt vakar neapēsto picu, vai izkausēt šokolādi – mikroviļņu krāsns patīkami atslogo aizņemto dzīvi. Taču – jo biežāk tā tiek lietota, jo netīrāka kļūst, un atzīsim, ka mikroviļņu krāsns apkope parasti tiek atlikta līdz pēdējam brīdim. Laika gaitā pārtikas atlikumu dēļ krāsns savu funkciju pildīs mazāk efektīvi, tomēr ir arī labā ziņa – veids, kā ātri un bez lielām pūlēm to iztīrīt, ir gana vienkāršs.

Vispirms gan svarīgi atcerēties, ka visprātīgāk ir novērst problēmu jau tās saknē, norāda portāls "Houzz". Lai novērstu, ka ēdiens uzsildīšanas laikā notraipa mikroviļņu krāsns iekšpusi, iegādājies speciālu pārsegu ēdiena sildīšanai. Regulāri nomazgāt trauciņu taču ir vieglāk, nekā berzt krāsns iekšpusi, vai ne tā? Tāpat jāatceras, ka arī mikroviļņu krāsns jātīra tikpat bieži, kā citas virtuves iekārtas. Izmanto mīkstu drāniņu, sūkli vai papīra virtuves dvieli un regulāri izslauki iekārtas iekšpusi – tas palīdzēs tikt vaļā no traipiem, iekams tie paspējuši sacietēt.

Ja ēdiena atliekas jau ir sakaltušas, pirms ķīmisko līdzekļu izmantošanas, mēģini to notīrīt ar tvaika palīdzību. Mikroviļņu krāsnij piemērotā traukā uzkarsē aptuveni vienu glāzi ūdens divas līdz trīs minūtes, un atstāj to krāsnī vēl piecas minūtes. Pēc ūdens un rotējošā šķīvja izņemšanas, noslauki visas virsmas ar mīkstu drānu, sūkli vai virtuves papīra dvieli.

Foto: Shutterstock

Lai atbrīvoties no nepatīkama aromāta krāsnī, ūdenim var pievienot pusi citrona. Savukārt kā dezinfekcijas līdzekli var izmantot etiķi – iemērc mikrošķiedras drānu ūdens un etiķa šķīdumā, kas sajaukts proporcijās 50:50. Izžmiedz drānu, līdz tā ir tikai nedaudz mitra un noslauki virsmas. Šādu šķīdumu var izmantot arī taukainu vai pirkstu nospiedumiem klātu stikla durvju vai mikroviļņu krāsns ārpuses notīrīšanai, pēc tam visu noslaukot ar mīkstu un sausu drānu.

Apkope nepieciešama arī rotējošajam šķīvim. Lielāko daļu no tiem var ievietot trauku mazgājamajā mašīnā, tomēr, ja māc šaubas, nomazgā to siltā ūdenī ar trauku mazgājamo līdzekli gluži kā jebkuru citu trauku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!