Foto: Shutterstock
Sabiedrībā aizvien valda maldīgs uzskats, ka trauku mazgājamā mašīna ir ierīce, kas patērē lielu ūdens un elektroenerģijas daudzumu, tāpēc sadarbībā ar sadzīves tehnikas ražotāju ''Electrolux'' apkopojām populārākos mītus un noskaidrojām patiesību par trauku mazgājamajām mašīnām.

Mazgājot traukus ar ierīci, tiek iztērēts lielāks ūdens daudzums nekā, mazgājot tos ar rokām

Iegādājoties trauku mazgājamo mašīnu, aplūkojiet tās iekšpusi un novērtējiet tās ietilpību. Visbiežāk tajā var ievietot līdz pat 120 dažādiem galda piederumiem un traukiem. Tagad iedomājaties, kā jūs nomazgātu visu šo trauku kaudzi vienā nelielā bļodā vai izlietnē? Salīdzinot trauku mazgājamās mašīnas pirms 10 gadiem un tagad, to ūdens un elektroenerģijas patēriņš ir ievērojami samazinājies, vēstī ''Electrolux'' eksperts Jānis Cimdiņš.

Mazgāt traukus ar rokām ir izdevīgāk

Ja dzīvojat viens un ēdienreizes bieži ieturat ārpus mājām, tad trauku mazgājamā mašīna nebūs pirmās nepieciešamības prece. Taču ģimenē ar bērniem vai arī cilvēkiem, kas bieži uzņem viesus savās mājās, trauku mazgājamā mašīna ne tikai krietni ietaupīs laiku, bet arī samazinās rēķinus par patērēto ūdeni, atzīst eksperts.

Elektroenerģijas patēriņa efektivitātes marķējuma amplitūda ir no D līdz pat A+++, kas ir visefektīvākais. Lai ietaupītu ūdens un elektroenerģijas patēriņu, speciālists iesaka izvēlēties trauku mazgājamo mašīnu, kuras marķējums ir A+ vai augstāks.

Ar rokām trauki būs tīrāk nomazgāti

Lai ātri un efektīvi izmazgātu piekaltušus netīrumus no pannām un katliņiem, vidējā mazgāšanas temperatūra ir +70 oC grādu. Šādu temperatūru nodrošina jebkura trauku mazgājamā mašīna, taču mazgāt traukus ar rokām šādā temperatūrā ir teju neiespējami. Protams, ka, izmantojot lielu daudzumu mazgāšanas līdzekļa, trauki ar laiku kļūs tīri, taču to mazgāšana var būt krietni laikietilpīgāka un mazāk ekonomiska nekā mazgāšana trauku mazgājamajā mašīnā.

Trauku mazgājamā mašīna patērē daudz tīrīšanas līdzekļus

Gan mazgājot ar rokām, gan mazgājot trauku mazgājamā mašīnā, mazgājamais līdzeklis ir nepieciešams. Ekonomija un patērētais daudzums ir atkarīgs gan no paša mazgātāja, gan trauku daudzuma. Lielākoties tīru un mirdzošu trauku rezultāts ir, pateicoties augstajai mazgāšanas temperatūrai un spēcīgajai ūdens strūklai. Katru reizi ierīcē jāievieto pulvera veida tablete vai pulveris, ik pa laikam jāpapildina arī trauku skalojamā līdzekļa tvertne un sāls, taču kopumā šo līdzekļu lietošana kopā ar laika un elektroenerģijas patēriņu attaisno to, ja tikpat liels daudzums trauku tiktu mazgāti ar rokām.

Trauku mazgājamās mašīnas kopšana

Trauku mazgājamās mašīnas tīrīšana ir svarīgs faktors tās efektivitātei. Lai saglabātu gan ierīci, gan traukus mirdzoši tīrus, ''Electrolux'' eksperts iesaka:

  • Regulāri tīrīt ierīces filtrus;
  • Ja iespējams, izmantot visu trauku mazgājamās mašīnas ietilpību;
  • Apdomāt, vai nepieciešams skalot traukus pirms to ievietošanas trauku mazgājamajā mašīnā. Arī tas ir viens no veidiem, kā iespējams taupīt ūdeni, turklāt ierīci būs vieglāk kopt, ja neliksi traukus ar daudz ēdiena paliekām.;
  • Uzpildīt sāls tvertni, kā arī skalojamajam līdzeklim paredzēto tvertni. Trauku mazgājamajām mašīnām paredzētā sāls padarīs ūdeni mīkstāku, bet skalojamais līdzeklis – traukus spožākus.
  • Izmantot tīrīšanas līdzekļus, kas attīra trauku mazgājamo mašīnu no taukiem. Tie var būt gan pulvera veidā, kas jāizbārsta trauku mazgājamā mašīnā, gan kā šķīdumi, kas ar visu iepakojumu jāievieto trauku mazgājamā mašīnā. Ievietojiet tukšā ierīcē kādu no šiem līdzekļiem un iestatiet ierīci uz pilna laika mazgāšanas ciklu. Pamācība ierīces tīrīšanā pieejama arī šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!