Foto: Publicitātes foto

Cilvēki jau gadiem par mikroviļņu krāsnīm dzirdējuši dažādus nostāstus, tās pielīdzinot ātram un tāpēc arī neveselīgam maltīšu pagatavošanas līdzeklim. Laikam ejot un tehnoloģijām attīstoties, mikroviļņu krāsnis kļuvušas par vienu no biežāk lietotajām sadzīves iekārtām. Tās jau sen nepilda tikai ēdiena uzsildīšanas un atkausēšanas funkciju, tām kļūstot par nopietnu palīgu maltīšu pagatavošanā. "LG Electronics" atklāj biežākos mītus un svarīgākās mikroviļņu krāsns priekšrocības.

Biežākie mīti par mikroviļņu krāsnīm

Biežākais mīts, kas tiek vīts ap mikroviļņu krāsnīm, ir mikroviļņu jeb elektromagnētiskā starojuma ietekme uz cilvēka veselību. Protams, tas var iedarboties uz cilvēku, taču ar to saskarties būs izaicinājums, jo cilvēku no tā aizsargā mikroviļņu krāsns korpuss un speciāls aizsargstikls.

Maldīgs ir uzskats arī par to, ka pēc maltītes pagatavošanas vai uzsildīšanas mikroviļņu krāsnī magnētiskais starojums uzkrājas ēdienā. Patiesībā tā nav – viss elektromagnētiskais starojums paliek krāsnī un, tikko krāsns tiek izslēgta, tas uzreiz izzūd tik ātri, ka pie tā nav iespējams tikt, pat acumirklī atverot mikroviļņu krāsns durvis pēc tās izslēgšanās.

Savukārt, runājot par uzturvielām – tās sadalās ja tiek pakļautas karstumam neatkarīgi no tā, vai tas ir no mikroviļņu krāsns vai parastās cepeškrāsns, vai pannas. Bet, tā kā gatavošanas laiks mikroviļņu krāsnī ir īsāks, gatavošana mikroviļņu krāsnī palīdz labāk saglabāt vitamīnus un citas uzturvielas, kas karsējot sadalās.

Piecas mikroviļņu krāsns priekšrocības

  1. Ērta un vienmērīga uzsildīšana. Gatavojot maltīti cepeškrāsnī vai uz pannas, nepieciešams to nemitīgi grozīt vai maisīt, savukārt, pateicoties viedajai invertora tehnoloģijai un temperatūras regulēšanas funkcijai, maltītes iespējams ne tikai uzsildīt vai atkausēt vienmērīgā temperatūrā, bet arī tās pagatavot. Ne mazāk svarīgi – mikroviļņu krāsnī samazinās risks maltīti piededzināt.
  2. Ātra un vienmērīga atkausēšana. Beigušies laiki, kad saldētu gaļu nepieciešams izņemt no saldētavas jau iepriekšējās dienas vakarā un gaidīt neskaitāmas stundas, kamēr tā atkusīs un būs izmantojama maltītes pagatavošanai. Mikroviļņu krāsnīs iespējama ātra, vienmērīga un katram produkta veidam piemērota atsaldēšanas funkcija, ko iespējams pielāgot konkrētajam produkta veidam, neatkarīgi no tā, vai tā ir saldēta gaļa vai augļi.
  3. Vieglāka tīrīšana. Atšķirībā no cepeškrāsns vai pannas mikroviļņu krāsns iekšpuses iztīrīšanai pietiek vien ar pāris roku vēzieniem. Turklāt vairākiem mikroviļņu krāsns modeļiem pieejams antibakteriāls pārklājums "EasyClean™", kas likvidē līdz pat 99,99 procentiem kaitīgo baktēriju, kas pielīp pie virsmas.
  4. Var izmantot arī bērni. Tā kā mikroviļņu krāsns neuzkarst un tajā nav atklātu liesmu, to var izmantot arī bērni, tikai iepriekš viņiem jāpastāsta, kā to pareizi lietot.
  5. Ātrāk pagatavojama un veselīgāka maltīte. Gatavojot maltīti mikroviļņu krāsnī, pārtikas produktos nekādas īpašas izmaiņas nenotiek, tāpēc ēdiens nav kaitīgs, gluži otrādi – tas ir veselīgs, jo pagatavošanai taukvielas var izmantot ļoti minimāli vai pat nemaz. Ne mazāk svarīgi – maltītē, kas pagatavota mikroviļņu krāsnī, saglabājas daudz vairāk vitamīnu un vērtīgo uzturvielu, kā tad, kad maltīte tiek pagatavota tradicionālā veidā. Piemēram, cepot ēdienu eļļā, augstas temperatūras ietekmē veidojas kancerogēnas vielas – ķīmiskas vielas, kas ilgtermiņā var radīt kaitējumu.
    Papildu tam, mikroviļņu krāsnīs, kurās iestatīti veselīgās cepšanas iestatījumi, ļauj pagatavot maltītes, kas ir ne vien veselīgas, bet arī gardas. Piemēram, mikroviļņu krāsnīs, kurās pieejama funkcija "Healthy Fry", tiek samazināts nepieciešamais taukvielu daudzums līdz pat 72 procentiem, savukārt funkcija "Healthy Roasting" ļauj samazināt tauku saturu maltītē pat līdz 72 gramiem.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!