Foto: Shutterstock
Latvijā ir pieejami dažādu veidu pirtis – mitrā, dūmu un aitas vilnas pirts. Ar ko tās atšķiras un kā saprast, kura būs piemērotākā tev, Latvijas Televīzijas raidījumā "Revidents" skaidro pirtnieks Vilnis Lejnieks.

Pieredzes bagātais pirtnieks Vilnis Lejnieks iesaka sākt ar aitas vilnas pirti, jo tā būs patīkamāka arī tiem cilvēkiem, kas pie karstuma nav pieraduši: "Pirts sienās ir koka sijas un starp tām ir iestrādāta aitas vilna. Aitas vilna pirtī veic termoregulācijas funkciju. Ja ir par karstu, tā lieko karstumu vienkārši izlaiž ārā jeb, kā saka, vilna met vilnu uz otru pusi."

Šādā pirtī arī pats cilvēks tiek ietīts aitas vilnā. Tā silda no apakšas, bet siltais gaiss – no augšas. Tāpēc šādā pirtī svīšana ir ļoti lēna un dziļa. Pēršanās tur nenotiek – vien putošanās ar bērzu darvas ziepēm. Pirtnieks arī stāstīja, ka šādu pirti nevar pārkurināt un tajā temperatūra parasti sasniedz 60 grādus pēc Celsija.

Populārākas un Latvijā biežāk sastopamas ir mitrās pirtis, kurās karstumu nodrošina metāla krāsns. Tās gan, protams, ir mitrākas, gan arī temperatūra tajās ir augstāka. "Te arī nereti prasās cilvēkam, kā saka, tā riktīgi ar slotu pa dibenu," jokoja pirtnieks.

Šāda pirts parasti noder pēc intensīvas slodzes un tad, kad cilvēks nespēj atslēgties no ikdienas. "Kad pašam paliek grūti un pirtī ir karsti, tad ir tas modernais teiciens – izkāp no savas komforta zonas. Pirtī pirtnieks ar slotiņām izper tā, ka cilvēks vairs nedomā ne par ko citu, bet tikai par sevi," stāstīja Lejnieks. Mitrās pirtis jau ir piemērotākas cilvēkiem, kuri pie karstuma ir pieraduši vairāk. Tajās temperatūra pēc Celsija skalas sasniedz jau 75 līdz 90 grādus.

Bet pati "ņiprākā un nopietnākā" esot dūmu jeb melnā pirts, kura, kā stāsta Vilnis, ir arī autentiska latviskā pirts. Pirmā nianse, ar kuru tā atšķiras no citām, ir tas, ka šādai pirtij nav skursteņa. Pirtnieks stāsta, ka šādās pirtīs siltumu iegūst caur akmeņiem: "Uguns iet caur akmeņiem, bet dūmi paliek pirtiņā – tāpēc arī ir melnā pirts, jo iekšā viss ir melns un izkvēpis. Pēc tam ir jumta griestos atvere, [caur kuru] laiž dūmus ārā. Visu izskalo, izvēdina un tad iet pērties." Karstums šādā pirtī ir spēcīgs un vienmērīgs. To parasti kurina piecas līdz sešas stundas un pēc tam tajā tikpat ilgi var arī pērties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!