Foto: LETA
Tuvojoties ziemai, arvien vairāk tiek runāts par sāls kaisīšanu uz ielām un taciņām, bet arī mājās tam ir virkne pielietojumu, kas neaprobežojas tikai ar uzkaisīšanu uz ēdieniem.

"Tava Māja" no savas padomu pūra lādes ir izcēlusi virkni ar ieteikumiem, kur vēl sāls var noderēt ikdienā un dažādos mājas darbiņos.

Sāli var izmantot, lai notīrītu piedegušu gludekļa apakšu. Uz gludināmā dēļa nepieciešams noklāt avīzi vai kādu audumu, virsū jāuzber krietns sāls daudzums, bet pēc tam ar maksimāli karstu gludekli jāgludina šie sāls graudiņi. Pēc tam vien gludeklis jānotīra no sāls graudiņiem. Tam talkā var nākt arī ausu tīrāmie irbulīši, kurus var pielietot, lai iztīrītu gludekļa spraugas.

Sāls palīdzēs arī atgūt spozmi aprūsējušajiem darbarīkiem, tiesa, talkā būs vēl jāņem arī citrons. Instrumentu jāapber ar sāli, tad ar citrona daivu jāiesmērē, lai, sulai ar sāli saskaroties, izdodas noberzēt rūsu. Ietiecams sāli tik ātri nenoskalot, tāpēc, ja ir iespējams, apslaki instrumentu vēl ar citronu sulu un atstāj ievilkties, pirms ķeries klāt pie skalošanas. Sāls graudiņi var būt lielisks palīgs arī čuguna pannas notīrīšanā. Sāls graudiņi ir jāuzber uz piekaltušām vietām, jāaplej ar karstu ūdeni un jāpaberzē ar birstīti. Pēc tam pannu jāliek karstēties uz plīts vismaz 5 līdz 15 minūtes. Kā veiksmīgi ar sāls palīdzību atbrīvot no netīrumiem čuguna pannu, lasi šajā rakstā.

Sāli var izmantot kā dāvanu, kad laiks doties pie draugiem uz sālsmaizi. Kas gan ir īsta sālsmaizes pasēdēšana bez tradicionālās dāvanas – izgrebta maizes kukulīša, kurā ir iebērta saujiņa sāls. Ja šī tradicionālā dāvana tev nešķiet saistoša, tad šajā rakstā varēsi rast idejas citām dāvanām sālsmaizē.

Ja šķiet, ka veļas mīkstinātāji ir nopērkami tikai veikalos, tā nebūt nav! To var pagatavot arī mājās vien no divām sastāvdaļām – jūras sāls un aromātiskas eļļiņas, piemēram, lavandas, citronu vai kādas citas. Šeit vari izlasīt veļas mīkstinātāja pagatavošanu soli pa solim.

Tā kā straujiem soļiem tuvojas Ziemassvētki, no sāls vari pagatavot arī īpašu sāls mīklu, kas pēc tam kalpos, lai izveidotu rotājumus eglītei. Lūk, šeit būs recepte, kā pagatavot šo masu, un arī idejas, kā to izmantot!

Savukārt ar sāls un silta ūdens kombināciju varēsi atbrīvoties no gružiem, kas ir uz noputējušiem groziņiem. Kā to izdarīt, lūko šeit.

Sāli vēl vari izmantot, lai iztīrītu ieēdušos kafijas vai tējas traipus no netīrām krūzītēm, mazinātu piedeguma smaku cepeškrāsnīs, kā palīgu rūsas novēršanai, vīna un asins traipu tīrītāju, kā arī sviedru likvidēšanā no apģērbiem un griezto ziedu ilgākai saglabāšanai. Šajā rakstā varēsi vēl izlasīt, kur un kā mājas darbos iespējams pielietot sāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!