Foto: Shutterstock
Ik pa stundai aizsoļot līdz ledusskapja un cerību pilnām acīm palūkoties, vai aiz durvīm pa šo laiku patiešām nav noslēpies kaut kas gards. Vai arī tev piemīt šāds netikums? Un ko pēcāk par šādu ieradumu saka elektrības rēķins?

LG Electronics (LG) veiktā pētījumā secināts, ka divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju katru dienu mēdz atvērt ledusskapi bez īpaša iemesla. Kādam tas var būt neapzināts ieradums, citam – nogurums vai vienkārši garlaicība. Ņemot vērā elektroenerģijas cenu kāpumu, eksperti atklāj, kā to mazāk patērēt un cik šāds "ledusskapja virināšanas" ieradums ir neizdevīgs.

67 procenti jeb divas trešdaļas aptaujāto norādīja, ka ledusskapis bez īpaša iemesla tiek atvērts vidēji trīsreiz dienā. Tikmēr ceturtdaļa respondentu norādījuši, ka viņi nekad nemēdz atvērt ledusskapi bez īpaša iemesla.

"Atverot ledusskapja durvis retāk, iespējams samazināt aukstā gaisa zudumu pat par 41 procentu, tādējādi samazinot arī enerģijas patēriņu. Kad ledusskapja durvis ir atvērtas, aukstais gaiss, kas uztur ēdienu svaigu, izplūst un tiek aizstāts ar silto telpas gaisu. Pēc tam ledusskapja kompresoram ir jāatjauno normāla temperatūra, kas savukārt var palielināt ikmēneša enerģijas rēķinus," norāda Andris Kalniņš, LG produktu eksperts.

Kā samazināt ledusskapja elektroenerģijas patēriņu?

Ledusskapi nav ieteicams novietot blakus virtuves iekārtām, kas to darbības laikā izdala siltumu, piemēram, plītis, cepeškrāsnis, trauku mazgājamās mašīnas. Jo lielāks siltums ledusskapja tuvumā, jo vairāk elektrības ledusskapis patērē, lai uzturētu vajadzīgo vēsumu. Savukārt, lai nodrošinātu gaisa cirkulāciju, nenovieto ledusskapi tuvāk par pieciem centimetriem no sienas.

Papildu tam, elektrības patēriņu iespējams optimizēt, ledusskapī esošos produktus novietojot atstatus no ledusskapja iekšējām malām, tādējādi nodrošinot pēc iespējas brīvāku gaisa cirkulāciju. Ja ledusskapis ir pārāk pilns un produkti atrodas tuvu iekšējām malām, iekārta patērēs vairāk enerģijas. Tāpat ieteicams pievērst uzmanību, vai ledusskapim ir "Eco Friendly" funkcija, kas tam ļauj darboties enerģijas taupīšanas režīmā, kad neesi mājās un ledusskapja durvis netiek atvērtas.

Neaizmirstiet par regulāru ledusskapja atkausēšanu

Ledusskapja elektrības patēriņu ietekmē arī tas, cik bieži ledusskapis tiek atkausēts, ja tas pats neveic atkausēšanas funkciju. Jo retāk ledusskapis tiks atkausēts, jo biezāka ledus kārta veidosies saldētavā. Ledus kārta rada izolāciju un nenodrošina nepieciešamo aukstumu, kas jau atkal atspoguļosies elektrības rēķinā. Tādēļ tiklīdz saldētavā pamani kaut nelielu ledus kārtu – atkausē ledusskapi.

*LG Electronics pētījumu Latvijā veica "Forta Research", aptaujājot 510 respondentus vecumā no 18-74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!