Foto: Shutterstock
Flīzes pavisam noteikti varētu dēvēt par vannasistabas vizītkarti. Lai arī cik skaista būtu izlietne vai vanna, vecas un nokalpojušas flīzes skaistās interjera pērles var noēnot. Ja vēlies vannasistabai piešķirt jaunu spozmi, flīzes ne vienmēr nepieciešams nomainīt – lielisku efektu iespējams panākt arī ar krāsošanas palīdzību, turklāt šo darbiņu saviem spēkiem spēs paveikt ikviens.

Kā skaidro krāsu tirdzniecības un apdares pakalpojumu uzņēmuma "Kraso.com" eksperti, flīžu krāsošana patiesi ir veids, kā par salīdzinoši nelieliem līdzekļiem un paša spēkiem flīzēm piešķirt otru dzīvi. Atceries, ka krāsošana būs piemērota tikai tehniski labā stāvoklī esošām flīzēm, piešķirot tām vēlamo toni, taču ar tās palīdzību nenomaskēsi plaisas vai izbirušas šuves. Tomēr tas nenozīmē, ka arī šādām flīzēm nevar dot otru iespēju! Pirms krāsošanas darbiem svarīgi novērst visus defektus – saplaisājušās flīžu vietas sašpaktelēt, savukārt izbirušās šuves pāršuvot un tikai tad ķerties klāt krāsošanas darbiem.

Nepieciešamie instrumenti un materiāli

Lai pārkrāsotu vannasistabā esošās flīzes, būs nepieciešami šādi materiāli un instrumenti:

  • Krāsošanas lenta, lai nejauši nenokrāsotu arī griestus un citas virsmas;
  • Plēve, ar kuru pārsegt mēbeles un santehniku;
  • Krāsošanas rullītis ar rokturi;
  • Krāsu vanniņa;
  • Otiņa, lai nokrāsotu arī neaizsniedzamākos stūrīšus;
  • Grunts;
  • Krāsa.

Soli pa solim uz skaistu rezultātu

Pirms ķeries vērsim pie ragiem un sāc krāsošanas darbus, flīzes jāattauko un jāattīra no putekļiem un netīrumiem, tās nomazgājot ar universālu tīrīšanas līdzekli telpu uzkopšanai. Lai krāsošanas laikā neapskādētu vannu, izlietni vai kādu citu vannasistabas santehniku vai mēbeli, virs pasargājamajiem objektiem uzklāj necaurlaidīgu materiālu – plēvi. Ņem vērā, ka, neapklājot vannasistabas mēbeles un santehniku ar plēvi, krāsa var neatgriezeniski sabojāt virsmu. It īpaši, ja tā jau paguvusi nožūt.

Kad flīzes kārtīgi notīrītas, jāķeras klāt gruntēšanas darbiem. Grunts ir speciāls vielu maisījums, ar kuru pirms krāsošanas pārklāj virsmu, lai nodrošinātu labu virsmas sasaisti ar krāsu slāņiem. Ņem vērā, ka sienām un grīdai nepieciešamas dažādākas gruntis. Grīdas gruntēšanai noteikti izvēlies grunti, kas domāta grīdas pamatnēm un paredzēta segumiem ar lielāku noslodzi.

Lai arī mūsdienās tiek piedāvātas krāsas, kuras klājamas arī bez grunts uzklāšanas, "Kraso.com" eksperti norāda, ka šādas krāsas labāk izvēlēties sienas flīžu krāsošanai, nevis grīdas segumam, citādāk lielas slodzes dēļ krāsa laika gaitā var nolobīties, jo flīzēs, atšķirībā no betona, rīģipša vai špaktelētām virsmām, krāsa nevar iesūkties. Flīzes nepieciešams gruntēt vienā kārtā, pirms krāsošanas gruntij ļaujot nožūt.

Savukārt dodoties īstā krāsas toņa meklējumos, neaizmirsti, ka īpaša uzmanība jāpievērš arī tam, kādu krāsas veidu izvēlies. Svarīgi, lai izvēlētā krāsa būtu lietojama uz blīvām virsmām mitrās telpās, kuras pakļautas straujām temperatūras maiņām. Tāpat vēlams, lai krāsa satur arī pretpelējuma piedevas. Atceries, ka krāsas uzklāšana uz flīzēm, tāpat kā uz jebkurām citām virsmām, jāveic divās kārtās.

Ja nevēlies, lai flīzes vannasistabā rotātos tikai vienā tonī, vari ļaut vaļu savai iztēlei un kļūt par mākslinieku, izmantojot speciāli sagatavotus trafaretus, un ar citas krāsas toni izdaiļot kā sienas, tā grīdas flīzes.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!