Foto: Shutterstock
To, cik labi strādās iegādātā lietotā prece, var vien minēt. Citi ar lietotu automašīnu nobrauc vēl 10 gadus, citiem tā saplīst pēc pirmajiem 200 kilometriem. Taču jāatceras, ka dažām lietotām precēm nevar veikt izmēģinājuma braucienu, kā to mēdz darīt pirms auto iegādes. Īpaši uzmanīgiem jābūt, ja tiek iegādātas lietotas elektroiekārtas. Pašlaik, līdz ar lielo sabiedrības interesi, daudzviet parādās piedāvājumi iegādāties lietotus saules paneļus. Kā tos vizuāli novērtēt, lai saprastu, vai tiem jau nav defektu, kas ievērojami samazinātu tā efektivitāti?

"Enefit" Enerģijas pakalpojumu nodaļas vadītājs Andrejs Kombecovs novērojis, ka visbiežāk lietotie saules paneļi līdz mūsu tirgum nonāk no kādas Rietumeiropas valsts – Vācijas, Spānijas vai Francijas –, kur tie tirgū bijuši jau kādu laiku un pašlaik šajās valstīs notiek tehnoloģiju maiņa. Tātad, domājot par lietotu saules paneļu iegādi, jāatceras, ka tie ne tikai jau iepriekš ir lietoti, bet arī pārvadāti. Tādēļ iegādes brīdī īpaši nozīmīgs ir vizuālais novērtējums. "Ja pārvadāšanas brīdī tie ir slikti iepakoti un nostiprināti, saules paneļiem vienam pret otru balstoties, var tikt saskrāpēta virsma," norāda "Enefit" pārstāvis.

Pirms elektroiekārtas iegādes veic vizuālo pārbaudi, novērtējot katru sīkāko defektu, ko vien vari pamanīt. Konstatē, vai tie nav saplaisājuši, saskrāpēti vai salocījušies, vai saules paneļu virsma ir tīra un nav redzamas paneļu remontēšanas pazīmes. "Bojātā virsma zaudē un zog efektivitāti. Jārēķinās, ka lietotam saules panelim jau ir iekšēja efektivitātes degradācija, un saskrāpētā virsma nepareizi lauzīs saules starus, tādēļ tiks zaudēts vai atstarots potenciālais enerģijas daudzums," norāda Kombecovs. Tāpat īpaša uzmanība jāpievērš arī saules paneļu šūnām – vai tajās nav redzami pleķi, kaut kas atslāņojies. Ja novēro bojātas saules paneļu šūnas, zini, ka saules paneļa efektivitāte jau ir krasi samazinājusies, iespējams, tie vairs nestrādā nemaz. "Jāsaka, ka ne visi bojājumi vienmēr ir ar aci pamanāmi, piemēram, šūnu plaisas, kas būtiski ietekmē saules paneļu ražību," norāda "AJ Power" galvenais elektroinženieris Romualds Bogdanovičs.

Saules paneļa vizuālo izskatu ietekmēs arī vide, kurā iepriekš tas tika lietots. Piemēram, ja saules panelis tika uzstādīts sārmainā vidē, netālu no sālsūdens, ļoti iespējams, ka paneļa elementos notikusi pastiprināta korozija, skaidro "Enefit" pārstāvis Kombecovs. Mazāku uzmanību vari pievērst saules paneļu rāmju estētiskajam izskatam. "Rāmji bieži vien ir no alumīnija, un nedaudz iedauzīti vai saskrāpēti rāmja stūrīši neietekmēs saules paneļa efektivitāti. Jārēķinās, ka savas pēdas uz rāmja atstās arī iepriekšējie saules paneļa stiprinājumi."

Jāsaprot, ka lietota prece ir un būs lietota, tādēļ, ja reiz esi nolēmis iegādāties lietotus saules paneļus, apzinies riskus, ar kuriem nāksies rēķināties. Galvenās nianses, kuras ņemt vērā pirms lietotu saules paneļu iegādes, kā arī ekspertu viedokļus par to, kādos gadījumos ir vērts riskēt, uzzināsi šajā "Delfi Plus" rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!