Foto: Shutterstock

Virtuve ir viena no tām telpām, kur tīrībai jāpievēršas visbiežāk, tas ir pašsaprotami, jo ēdiena gatavošana to veicina. Šķiet, ka par savu tīrības stāvokli virtuvē mēs katrs pats zinām vislabāk, tomēr portāla ''Better Homes and Gardens'' apkopotās netīrākās vietas tomēr atgādina par kaut ko, kam varbūt neesam pastiprināti pievērsuši uzmanību.

Izlietnes sifons

Katrā izlietnē ir sifons, vienā tas ir izņemams, citā tas ir neizkustināms, bet jebkurā gadījumā tajā pēc trauku mazgāšanas sakrājas prāvs daudzums netīrumu un baktēriju. Ja vien būtu iespēja šos netīrumus ievietot kādā traukā, tad katrs pats varētu novērot, cik gan daudz tie sakrājas jau pēc pāris izlietnes izmantošanas reizēm. Sifonu ieteicams apmazgāt ar trauku mazgājamo līdzekli un kādu birsti pēc katras trauku mazgāšanas. Katru reizi, kad sifonā sakrājušās ēdiena paliekas, tās uzreiz jāizmet atkritumu konteinerā, pretējā gadījumā radīsies nepatīkama smaka un paliekas var radīt aizprostojumu notekā.

Virtuves virsmas spraugas

Šaurās spraugas starp virtuves virsmu un plīti vai ledusskapi ikdienas tīrīšanas darbos paliek nepamanītas, tomēr tur mēdz sakrāties daudz netīrumi. Ne tikai putekļi, bet arī ēdiena drupačas. Ja sprauga ir pietiekami liela, var izmantot šādu tīrīšanas metodi. Ņem kādu trulu nazi, aptin tam vienreiz apkārt mitru lupatiņu un velc to pa šķirbu, tādā veidā iztīrot spraugu un tās malas. Šo metodi der atkārtot vairākas reizes. Šim nolūkam var izmantot arī nevajadzīgu zobu birsti.

Virsma aiz virtuves ierīcēm

Reti kurā mājoklī virtuves virsma ir pilnībā brīva un neizmantota ar tehnikas izvietošanu. Tomēr tas neattaisno no šo vietu tīrības, tāpēc regulāri iztīri virsmas tālākos un tumšākos stūrus, atbrīvo pilnībā virsmu no visām ierīcēm un notīri to zem tējkannas, tostera, kafijas automāta, mikroviļņu krāsns utt.

Cepeškrāsns spraugas

Kaislīgiem ēst gatavotājam, kas izmanto cepeškrāsni, noteikti nākas saskarties ar dažādu ēdienu palieku krājumiem spraugās starp durvīm un vidusdaļu. Protams, vajadzētu izvairīties no tā, lai ēdiens tur nenonāktu, tomēr dažkārt tas gribot negribot tur nokļūst, tāpēc ik pa laikam vajadzētu iztīrīt šīs spraugas. To darīt ieteicams tad, kas krāsns nav tikusi izmantota un tā ir kārtīgi atdzisusi. Atverot durvis, pilnībā līdz galam un, izmantojot mitru drānu, var censties iztīrīt šīs spraugas. Ja ar roku gruži ir grūti aizsniedzami, var izmantot putekļusūcēju, kam noņemt uzgalis ar birsti.

Tvaiku nosūcēju filtri

Tvaika nosūcēja filtri un to netīrības pakāpe ikdienā nav manāma, savukārt tvaika nosūcēja augšējā virsma ir pārāk augsta un nepārskatāma. Gan par filtru tīrīšanu, gan virspuses notīrīšanu der atcerēties biežāk. Starp citu, filtrus ļoti ērti izmazgāt trauku mazgājamā mašīnā.

Virtuves iekārtas augšējās virsmas

Vai tas būtu virs ledusskapja vai virsējiem plauktiem, putekļi tur mēdz sakrāties ātrāk, nekā varētu gaidīt, tāpēc šīm vietām ir jāpievērš pastiprināta uzmanība. Ja putekļu kārta būs bieza, tad arī gaiss, ko elpojam būs netīrāks un putekļaināks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!