Foto: Shutterstock
Putekļi ir neizbēgama problēma jebkurā mājoklī, turklāt tie ne vien negatīvi ietekmē mājokļa estētisko izskatu, bet arī rada problēmas alerģiskiem cilvēkiem. Tomēr, pieejot problēmai ar nopietnību, cīņā ar putekļiem ir iespējams gūt virsroku.

Vispirms jāņem vērā – efektīvu rezultātu dod kārtīgs un pats galvenais – regulārs darbs, kas nozīmē arī ierasto paradumu maiņu. Lai mājoklis būtu tīrs, nepieciešama tīrīšanas rutīna – vismaz reizi nedēļā putekļus notraus no mēbelēm, bet ne retāk kā reizi mēnesī veic padziļinātāku tīrīšanu, ķeroties klāt arī neērtākiem un nepieejamākiem priekšmetiem, piemēram, gaismekļiem, žalūzijām. Vismaz reizi trīs mēnešos vajadzētu veikt tīrīšanu zem mēbelēm un iztīrīt matraci (vērtīgi iegādāties hipoalerģiskus matraču pārvalkus un gultas veļu, jo tieši gulta ir putekļu ērcīšu "karstais" punkts mājoklī), kā arī izmazgāt segas un spilvenus. Grīdas segumu vajadzētu izsūkt ne retāk kā reizi nedēļā, bet veikt grīdu mitro uzkopšanu – vismaz reizi mēnesī (atkarībā no tā, cik daudz cilvēku dzīvo mājoklī). Svarīgs arīdzan tīrīšanas virziens – lai putekļi tiktu savākti, jāsāk ar griestu un sienu uzkopšanu, tikai pašās beigās ķeroties klāt grīdai.

Klasiski, bet tiešām efektīvi ir kājslauķi pie ieejas durvīm. Labākajā gadījumā – abpus ārdurvīm, tādējādi samazinot ar apaviem ienestos gružus un netīrumus. Lai dubļi un smiltis ar āra apaviem netiktu iznēsātas pa visu mājokli, ģimenē vienojies par noteikumu, ka apavus jānovelk uzreiz, ienākot pa durvīm. Savukārt, lai ieejas zonu uzturētu tīru, noderīgs būs bezvadu putekļu sūcējs.


Tāpat, kā jau zināms, gana daudz putekļu un netīrumu mājoklī ieceļo caur atvērtiem logiem, tādēļ – jo mazāk turēsim vaļā logus, jo tīrāks būs mājoklis. It sevišķi pavasarī un vasarā – ziedputekšņu sezonā. Lai šo iespēju īstenotu, viens no glābiņiem ir rekuperators, kas nodrošina ventilāciju un svaigu gaisu mājoklī. Vairāk par ierīces funkcijām, tā plusiem un mīnusiem uzzināsi Delfi rakstā "Vēdini telpas gudri – kas ir rekuperators un kā tas atšķiras no parastas ventilācijas".


Tīrīšanas paradumu maiņa iet roku rokā ar mājās pieejamo tīrīšanas līdzekļu klāsta revidēšanu. Ir laiks atvadīties no skaistās spalvu putekļu slotiņas, kas palīdz vien putekļus no vienas vietas aiztraukt uz otru. Tās vietā izvēlies mīkstu, nedaudz samitrinātu drāniņu (piemēram, mikrošķiedras lupatiņu), mikrošķiedras putekļu slotiņu vai elektrisko putekļu slotiņu, ar kuru, pateicoties statiskajai elektrībai, putekļi tiek savākti slotiņā. Efektīvai tīrīšanai noderēs arī daudzfunkcionāls putekļu sūcējs ar dažādiem uzgaļiem – vērtīgi, ja putekļu sūcējs aprīkots ar birstīti, kas palīdzēs uzkopt šauras vietas. Ne mazāk svarīgi ir izraudzīties ierīci ar "HEPA" filtru, kas spēj savākt arī mazas putekļu daļiņas. Tāpat nozīmīga ir arī putekļu sūcēja jauda. Vērtīgus padomus par to, kā izvēlēties palīgu uzkopšanas darbos un pēc tam izvēli nenožēlot, noskaidrosi šajā "Delfi" rakstā.

Kad piederumu klāsts atsvaidzināts, laiks domāt par vietām, no kurām putekļus bieži vien aizmirstam notīrīt. Viena no tādām ir elektroierīces – datori, printeri, televizori un citas. Pirms tīrīšanas, protams, svarīgi atvienot ierīces no elektrības padeves. Pēc tam talkā ņem mikrošķiedras lupatiņu, ar kuru maigi noslauki ierīces virsmu. Savukārt, lai savāktu putekļus no spraugām, izmanto mikrošķiedras putekļu lupatiņu. Neaizmirsti arī par vadiem un ventilācijas atverēm – arī tur putekļi mīl "paslēpties". Lai atbrīvotos no putekļiem šaurās un sarežģīti pieejamās vietās, talkā vari ņemt arī dabisko saru kosmētikas otu.

Vai atceries, kad pēdējoreiz notīrīji grīdlīstes? Arī šādu detaļu tīrīšana mājoklī ir visnotaļ svarīga. Vispirms netīrumus no grīdlīstēm nosūc ar putekļu sūcēju, vislabāk izmantojot apaļu uzgali ar sariem, bet pēc tam grīdlīstes noslauki ar mitru drānu.

Katrā mājoklī ir vieta, uz kuru tiek pievērtas acis – atlikusī vieta aiz plīts un ledusskapja, kur aizkrīt drupačas un citi gruveši, kas mājoklī var pievilināt nelūgtus apakšīrniekus – kukaiņus un citus kaitēkļus. Tāpēc ir svarīgi regulāri uzturēt kārtību arī aiz virtuves sadzīves tehnikas, to, ja ir iespējams, pastumjot prom no sienas un veicot sūkšanas un mazgāšanas darbus. Protams, neaizmirsti notīrīt arī pašu sadzīves tehniku – gan no ārpuses, gan iekšpuses.

Lai atbrīvotos no baktērijām un nepatīkamiem aromātiem, rotaļlietas, auduma mēbeles, kā arī apģērbus apstrādā ar tvaika gludekli vai arī – ja rotaļlietu var mazgāt veļas mašīnā, laiku pa laikam to izmazgā.

Lai gan regulāra tīrīšana un paradumu maiņa palīdzēs samazināt putekļu daudzumu mājās, skarbā realitāte ir tāda, ka no tiem atbrīvoties pilnībā ir neiespējami, tādēļ palīdzīgi būs arī gaisa attīrītāji, kas nedaudz atvieglos ikdienas pūles un tiks galā ar nepamanītajiem netīrumiem.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla "Good Housekeeping" un "The Spruce".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!