Foto: Shutterstock
Skaistam dārzam piedien skaista māja! Siltais un saulainais laiks sniedz iespēju ne vien iekopt un rūpēties par daiļu pagalmu, bet arī rada labvēlīgus apstākļus veikt fasādes atjaunošanu. Kā to paveikt bez milzīgām investīcijām, skaidro "Kesko Senukai Latvia" eksperti.

Identificē problēmas un izveido plānu

Ēkas renovācijas projekti parasti rada daudz jautājumu – ar ko sākt, kādu budžetu plānot, kā vispār sasniegt vēlamo rezultātu. Speciālisti vispirms iesaka pārbaudīt fasādi un precīzi noteikt, ko vēlaties uzlabot. Tas, piemēram, var būt sienu apšuvums, ārdurvis, logi, bet varbūt tikai āra apgaismojums. Tikai precīzi zinot, kur vajadzīgas izmaiņas, var sākt meklēt atjaunošanai nepieciešamos materiālus, plānot darbus un aprēķināt projekta budžetu.

Sagatavojot fasādes atjaunošanas plānu, rūpīgi jāpārdomā arī mērķi – vai vēlēsies atjaunot ēkas sākotnējo izskatu, vai radikāli mainīt to, kā izskatās tava māja, bet varbūt tikai atdzīvināt kopskatu, integrējot atsevišķus elementus, kas saskan ar jau esošo dizainu.

Sadali budžetu pēc prioritātēm: ja galvenais mērķis ir pārkrāsot sienas, nesāc ar āra apgaismojuma iegādi! Darbošanās pēc plāna palīdzēs sekot līdzi budžetam, lai nauda neizsīktu vēl pirms darbu pabeigšanas. To, kādēļ tieši pavasaris un vasara nodrošinās viskvalitatīvāko fasādes atjaunošanas rezultātu, kā arī citus vērtīgus aspektus par fasādes renovāciju uzzināsi šajā rakstā.

Sienu pārkrāsošana: aizsardzība pret ārējiem faktoriem

Viens no būtiskākajiem eksterjera elementiem ir glītas un stilīgas ārsienas. To pārkrāsošana var palīdzēt atsvaidzināt koptēlu bez īpašas piepūles. Tas ne tikai ļauj iekļauties modes tendencēs, bet arī pasargāt māju no ārējo faktoru nelabvēlīgās iedarbības.

Ja māja ir no koka, izvēloties krāsu, pievērs uzmanību tam, vai vēlies saglabāt tekstūru, lai pārklājums būtu daļēji caurspīdīgs, vai arī vēlies krāsot koku ar krāsu. Krāsa, kas pilnībā pārklāj koksni, vairāk pasargā to no klimata ietekmes, neļaujot netīrumiem un ūdenim iekļūt krāsotajā virsmā. Ja tomēr nevēlies pilnībā nosegt koka virsmu, vari izvēlēties alternatīvu krāsošanai – lazūru. Tas ir caurspīdīgs pārklājums, kas dziļi iesūcas kokā – piesūcina to, izceļ koka skaistumu un pasargā to no ultravioletajiem stariem un atmosfēras ietekmes. Vairāk par fasādes krāsošanu vari lasīt "Delfi" rakstā "Pieskaņoties kaimiņam vai būt atšķirīgam? Svarīgākais par fasādes krāsošanu".

Citi sienu apdares risinājumi

Ja mājas sienas ir gludas, eksperti iesaka pievienot vairāk tekstūras un krāsas. Piemēram, vienā krāsā nokrāsotu māju var atdzīvināt ar dažādām koka apdares detaļām un dekoratīviem augiem. Šāds risinājums acumirklī atdzīvinās fasādi. Mūsdienās ir iespējams bez pūlēm iegādāties dažādus dekoratīvus fasādes elementus: rustus, paneļus, logu elementus, fasādes karnīzes un citus gan ķieģeļu, gan betona, gan arī koka sienām. Tas ir moderns veids, kā atjaunot novecojušu fasādi.
Ja mājai vēlies piešķirt pavisam jaunu fasādi, šajā rakstā vari iepazīties ar materiālu dažādību.

Logu un durvju renovācija

Logu un durvju nomaiņa izklausās dārga, bet eksperti iesaka uzreiz neatmest ar roku šai idejai. Varbūt pat nav nepieciešami jauni logi un pietiek ar esošo logu rāmju pārkrāsošanu.

Plānojot ārdurvju nomaiņu, profesionāļi iesaka izvēlēties tādas durvis, kas ne tikai vizuāli atdzīvina kopējo mājas izskatu, bet arī palielina dabiskās gaismas plūsmu gaitenī. Tam lieliski piemērotas ārdurvis ar stiklu, kas neļaus svešiem skatieniem klejot pa māju, bet arī netraucēs gaismai iekļūt priekšnamā.

Šajā "Delfi Plus" rakstā atradīsi atbildes uz būtiskiem jautājumiem par mājokļa ārdurvju uzstādīšanu, tostarp – kā atšķiras dažādi materiāli, vai pašām durvīm ir kāda loma mājokļa drošībā, vai durvju uzstādīšana ir paša spēkiem paveicams uzdevums, kā tās pareizi kopt, lai kalpotu ilgi.

Pēdējie akcenti: āra apgaismojums un ainavu veidošana

Pēc mājas fasādes atsvaidzināšanas jāpadomā arī par citiem svarīgiem eksterjera elementiem, kas ietekmē kopējo izskatu – par āra apgaismojumu un apzaļumošanu. Apzaļumošana ir viens no izmaksu ziņā efektīvākajiem veidiem, kā atsvaidzināt ēkas fasādi. Arī āra apgaismojums ir lielisks akcents, kas var radīt aizraujošu pirmo iespaidu. Izvēloties dārza apgaismojumu, atcerieties par funkcionalitāti – pārdomājiet, kuras pagalma daļas un celiņi noteikti būtu jāizgaismo. Arvien populārāki šobrīd kļūst viedie āra apgaismojuma risinājumi – attālināti vadāmi gaismekļi un daudzkrāsains apgaismojums. Tāpat saglabājas liels pieprasījums pēc gaismekļiem ar saules baterijām vai LED spuldzēm, kas ir viegli uzstādāmi un kuru sortiments ir ļoti plašs.

Par to, kā priekšdārzu izveidot saskanīgu ar mājas fasādi, portālam "Māja&Dārzs" pastāstījusi pieredzes bagātā Bulduru Dārzkopības vidusskolas pasniedzēja Mariana Smona. Padomus meklē šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!