Foto: Shutterstock
Esat nolēmuši savu māju radīt no pamatiem līdz jumtam un domājat, ar ko sākt? Uz šo jautājumu "TV24" raidījumā "Ceļš uz Tavu jauno mājokli" raduši pieredzējuši nozares eksperti, paskaidrojot svarīgāko, kas jāievēro, ejot cauri šim procesam.

Pirms lēmuma pieņemšanas par labu zemes iegādei, ieteicams pieteikties uz konsultāciju bankā, kuras laikā eksperti uzklausīs potenciālā pircēja ieceres un palīdzēs noskaidrot aizdevuma saņemšanas iespējas. Zemes iegāde un mājas būvniecība ir nopietns ilgtermiņa lēmums, tāpēc ir nepieciešams izvērtēt visus iespējamos jautājumus.

"Zemes iegāde var būt izaicinošs process, jo ir daudz faktoru, kas jāņem vērā. Lai gan nereti iedzīvotāji zemes gabalu iegādājas par saviem līdzekļiem un bankas finansējumu piesaista tikai mājas būvniecībai, piemērotas zemes iegāde ir atbildīgs lēmums un pirms darījuma noslēgšanas ir svarīgi noskaidrot vairākus būtiskus jautājumus, sākot no pamatlietām, piemēram, vai zemes gabalam ir nodrošināta juridiska piekļūšana, vai uz konkrētā zemes gabala ir iespējams veikt privātmājas būvniecību un ir kādi ierobežojumi līdz zemes novietojumam pret debespusēm un iespējām novietot māju uz tā," skaidro "Luminor" bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Ja tiek apsvērta ideja par ģimenes mājas celtniecību, primārais ir vietas izvēle. Svarīgi izvēlēties lokāciju, kas uzrunā un kurā būs ērti dzīvot, domājot par ikviena ģimenes locekļa ikdienas gaitām un tam pielāgoto infrastruktūru. "Kad vieta ir apskatīta un ir izvēlēta, jāsāk ar dokumentācijas izpēti. Dokumentācijai ir divi veidi – zemesgrāmata un kadastrālo datu informācija. Zemesgrāmatā varam iepazīties ar īpašuma juridisko pusi, bet īpašuma tehnisko informāciju mēs ieraudzīsim kadastra datu bāzē," skaidro Atis Skrastiņš, "Latio" nekustamo īpašumu darījumu vadītājs, aicinot pievērst uzmanību kadastra informācijai.

"Bez zemes robežu plāna aktuāls var būt arī zemes apgrūtinājumu plāns – tajā apkopota informācija, ko ar konkrēto zemes gabalu var vai nevar darīt. Piemēram, lai gan kaimiņi blakus ir uzbūvējuši māju, var izrādīties, ka izvēlētais zemes gabals atrodas kādā zonā vai lieguma teritorijā, kur būvniecība patiesībā ir apgrūtināta."

Savukārt, ja noskatītais apbūves gabals atrodas ciemata teritorijā, būtu vērtīgi sazināties ar ciemata attīstītāju un saprast iespējamās papildus saistības. "Ciematu attīstītājs noteikti būs ielicis savas vēlmes, noteikumus, kuri saistīti ar zemesgabala ciematā izmantošanu – piemēram, par ceļa apkalpošanu, apgaismojumu, komunikācijām un citiem noteikumiem. Būtiski ar to iepazīties laikus, lai izvairītos no nevēlamiem pārsteigumiem pēc tam, kad zemes gabals jau ir iegādāts," iesaka "Latio" eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!