Foto: Shutterstock
Grāmatu plaukti gluži vai pievelk putekļus – lupatiņas nekavējošu pieskārienu tie pieprasa teju tikpat bieži kā grīda tīrīšanu. Taču grāmatas nav no tiem priekšmetiem, ko vieglu roku slaucīt ar mitru lupatu – tā tikai sabojās plānās lapas un vērtīgo literatūru. Kā atvieglot šo mājas soli un atbrīvot grāmatas no putekļu nastas?

Viens no tīrīšanas veidiem, ko iesaka piekopt ''Home EC 101'', ir ar putekļu sūcēju, taču tā vietā, lai grāmatas apbružātu ar uzgali, kas ikdienā tiek stumdīts pa grīdu, uzliec smalkāku saru uzgali. Katram putekļu sūcējam komplektācijā iekļauti dažādi uzgaļi, tai skaitā šādiem nolūkiem paredzēti, tāpēc izmanto to grāmatu plauktu tīrīšanā. Šādi visefektīvāk tiks savākti pat smalkākie putekļi, netraumējot papīru. Izmantojot putekļu sūcēju, vislabāk šo darbiņu darīt, virzot uzgali no sējuma stiprinājuma uz vāku ārmalu.

Ja nav šādas ierīces putekļu tīrīšanas atvieglošanai, izmanto mikrošķiedras drānu vai kādu citu lupatiņu, kas padodas tieši putekļu uzslaucīšanai. Nav vajadzības drānu daudz slapināt, labāk to izmantot gandrīz izžuvušu, lai putekļi labāk pieķertos, bet tanī pat laikā netraumētu papīru. Grāmatu plaukta tīrīšana būs atvieglota, ja nesablīvēsi tās pārāk cieši vienu pie otras. Ja atstāsi vienu vai divas brīvas vietas grāmatām, būs arī vieglāk iztīrīt plauktu, turklāt nesaspiežot tik cieši grāmatas, tās labāk saglabāsies.

Visai labs palīgrīks šādai situācijai ir krāsošanas ota – ar to ļoti labi var izslaucīt putekļus no grāmatu virsām, ierosina ''Dummies''. Ja putekļus vajag kaut aizgaiņāt tālāk no grāmatām, jo citur tos uzslaucīt ir vieglāk, var izmantot arī matu fēnu šim nolūkam.

Grāmatu glabāšanā jāievēro arī daži priekšnosacījumi, lai pat pēc vairākiem gadiem tās nezaudētu sējuma kvalitāti. Būtiski grāmatu plauktam nebūt radiatoru vai citu sildelementu tuvumā. Vēl svarīgi grāmatas neglabāt telpā, kurā ir izteikti mitrs gaiss, jo laika gaitā papīrs deformēsies un druka var sabojāties. Saudzē grāmatas un rūpējies par tām! Ja piekopsi regulāru putekļu tīrīšanu, grāmatas vienmēr izskatīsies kā jaunas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!