Foto: Shutterstock
Pavasara ģenerālās tīrīšanas laikā viens no pienākumiem noteikti ir logu mazgāšana, un šajā sakarā vērts atminēties vecos, bet noderīgos tautas padomus, kā efektīvāk noberzt traipus un kā vispareizāk mazgāt stiklu, lai skats caur logu uz pavasari būtu spožāks un tīrāks.

Viens no pamatlikumiem logu mazgāšanā ir izvēlēties pareizo laiku, kad to darīt. Noteikti nav ieteicams mazgāt logus tad, kad uz tiem spīd tieši saules stari, pretējā gadījumā pēc to nožūšanas paliks ļoti labi redzami pleķi vai švīkas no ūdens. Tas nebūt nenozīmē, ka logu mazgāšana jāatliek pēc saulrieta, bet, ievērojot vien to, ka uz logiem nespīd tieši saules stari, būs gana. Vispiemērotākās ir apmākušās dienas, kad uz loga būs labi redzami visi pleķi un netīrākās vietas.

Pirms ķerties pie stiklu mazgāšanas, noteikti jānotīra logu rāmji un ailes. Mazgājot rāmjus vēlāk, var gadīties, ka atkal tiks notraipīti tīrie stikli. Grūti tīrāmiem traipiem uz rāmjiem un ailēs var izmantot kādu tīrīšanas pastu.

Varētu domāt, ka ķīmisko līdzekļu lietošana lielos apjomos atvieglo darbu, bet biežāk tomēr tas tikai sarežģīs mazgāšanas procesu. Pārlieku daudz ķīmijas veido kārtiņu uz virsmas, kas piesaista netīrumus. Tāpat svarīgi ievērot, ka līdzeklis jāsmidzina uz loga, un tad var ar sūkli, avīzi vai lupatiņu to mazgāt.

Logus mazgā virzienā no augšas uz leju! Vispirms vienmēr sāc mazgāt loga ārpusi un pēc tam – iekšpusi.

Logu mazgāšanā noteikti jāizmanto kāds speciāls tīrīšanas līdzeklis, jo ar ziepjūdeni nebūs līdzēts. Siltu ūdeni var sajaukt ar etiķi, tad logu virsma būs spīdīgāka, tāpat noderīgs var būt kāds neitrāls mazgāšanas līdzeklis. Noderīgus padomus, kādus līdzekļus izmantot logu mazgāšanā, var uzzināt arī šeit.

Ja gadījumā uz loga palikuši kādi traipi un ar līdzekli tie tik viegli nenomazgājas, tad zini – eļļas krāsu traipus var nokasīt, kaļķu vai līmes krāsu traipus var nomazgāt ar etiķī samitrinātu lupatiņu, savukārt mušu atstātos traipus nomazgāsi ar vājā ožamā spirta šķīdumā saslapinātu drānu.

Kas attiecas uz logu rāmju mazgāšanu, tad šeit jāizmanto tie paši līdzekļi, ko durvju mazgāšanā. Koka rāmjiem jāizmanto speciāli līdzekļi kokam, bet PVC logu rāmjus var mazgāt ar ziepjūdeni. Galvenais rāmi pēc mazgāšanas rūpīgi noslaucīt no mitruma.

Palodzes mazgāšanai var izmantot kādu abrazīvu pastu vai to pašu logu tīrīšanas līdzekli, taču pēc tam ieteicams to noslaucīt ar ūdenī samitrinātu lupatu un noslaucīt ar sausu dvieli.

Savulaik, kad nebija mikrošķiedras lupatiņas, logu mazgāšanai izmantoja avīzi. Ar to logi allaž būs spīdīgi un spoži, taču to nepavisam nevar teikt par papīra salvetēm un dvieļiem, kas uz virsmas atstāj plēksnes. Ja izmanto lupatiņu, tad stiklam izmanto tikai tam domātu lupatiņu.

Raksta tapšanā izmantota informācija no M. Kalniņa grāmatas ''1000 vērtīgu padomu'' (''Avots'' 1980).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!