Foto: Shutterstock
Dušas kabīnes tīrīšanai vajadzētu būt iknedēļas obligāti veicamo darbu sarakstā, jo šajā mitrajā vidē vairāk un biežāk nekā citur mājās veidojas pelējums, kaļakmens un ziepju nogulsnes, kas ar laiku var neatgriezeniski sabojāt dušas kabīni. Apkopojam "Real Homes" sniegtos ieteikumus, kā ar mājās atrodamiem līdzekļiem vienkārši iztīrīt dušas kabīni, un atceries – pirms dušas tīrīšanas no tās izņem visus mazgāšanās līdzekļus un dušas plauktu, ja tāds ir.

Universāls tīrīšanas līdzeklis


Maz novērtēts, bet efektīvs un universāls tīrīšanas līdzeklis, ar kuru var tīrīt pilnīgi visu – dušas stiklu, paliktni, maisītāju, dušas galvu –, ir citronskābe. Spainī ar siltu ūdeni ieber pusglāzi citronskābes un pirms mazgāšanas uzvelc cimdus, lai nekairinātu ādu.

Vēl viens labs, universāls un videi draudzīgs tīrīšanas līdzeklis, ko izmantot dušas mazgāšanā, ir galda etiķis. Sajauc 1:1 etiķi un ūdeni pulverizatorā un izsmidzini uz vietām, kurās izveidojušās kaļķakmens nogulsnes, un atstāj uz 15 minūtēm. Atkarībā no tā, cik biezā slānī kaļķamens izveidojies, attiecīgās vietas varbūt būs vairāk jāpaberž. Ar šo pašu līdzekli var iztīrīt pelējumu, kas rodas dušā uz silikona šuvēm. Bagātīgi apsmidzini pelējuma vietas un atstāj līdzekli iedarboties uz 5 minūtēm. Lai notīrītu, izmanto zobu birsti, tad noskalo ar siltu ūdeni. Pēc tam uz silikona šuvēm ar zobu birsti uzklāj tīrīšanas līdzekli, kas veidots no divām ēdamkarotēm sodas un pāris pilēm ūdens (ūdens jāpievieno tik daudz, lai masa iegūtu pastai līdzīgu konsistenci). Uz šuvēm, kas apsmērētas ar sodas un ūdens pastu, izsmidzini iepriekš pagatavoto etiķa un ūdens līdzekli. Viss jānoskalo ar siltu ūdeni.

Dušas galviņa


Ja ūdens no dušas galvas tek uz visām pusēm, tas nozīmē, ka aizsērējuši dušas galvas caurumi. Lai tos iztīrītu, vispirms dušas galviņas caurumus iztīri ar zobu birsti vai nelielu birstīti. Tad vienādās daļās plastmasas maisiņā sajauc ūdeni un galda etiķi un plastmasas maisiņā ieliec dušas galvu tā, lai visi caurumi būtu iegremdēti pagatavotajā šķidrumā. Maisu nostiprini ar elastīgo saiti vai auklu un atstāj pašgatavotajam līdzeklim ievilkties vismaz 20 minūtes. Vēl labākam rezultātam galvu šķidrumā var atstāt uz visu nakti. Kad maisiņš noņemts, ar zobu birsti vēlreiz notīri dušas galvu no netīrajām nogulsnēm un atgriez karsto ūdeni, lai izskalotu caurumiņus.

Dušas stikls


Dušas durvis ieteicams tīrīt katru dienu – pēc katras mazgāšanās reizes noslauki stiklu ar tīru drānu vai iegādājies lētu stikla tīrīšanas slotu ar slikona "asmeni" un izmanto katru reizi, kad mazgājies. Lai gan tas šķiet apgrūtinoši – pēc katras reizes notīrīt dušas stiklu –, tas neaizņem daudz laika un ievērojami samazina ziepju nogulšņu veidošanos, kuras reizēm vēlāk ir grūti notīrīt. Ja dušā radušies noturīgi netīrumi, kurus nevar noslaucīt ar drānu vai stikla tīrāmo, var izmantot dzeramās sodas un ūdens maisījumu – 8 ēdamkarotēm sodas pievieno tik daudz ūdeni, lai izveidotos bieza, pastai līdzīga masa. Izmantojot mīkstu sūkli, kas neskrāpē virsmu, ar to notīri stiklu un noskalo, izmantojot 1:1 sajauktu galda etiķi un ūdeni. Noslauki ar mikrošķiedras drānu vai papīra dvieļiem.

Dušas aizkari


Ja dušai ir speciālie aizkari, mitruma dēļ uz tiem neizbēgami rodas pelējuma traipi. Lai tos izmazgātu, liec dušas aizkarus ar pāris dvieļiem veļasmašīnā un pie parastā mazgāšanas līdzekļa pievieno nedaudz sodas. Mazgā siltā ūdenī regulārajā mazgāšanas režīmā. Skalošanas cikla laikā pievieno apmēram 140 ml galda etiķa. Pēc skalošanas neslēdz centrifūgu vai žāvēšanas režīmu.

Lai novērstu aizkaru pelēšanu jau laicīgi, šad tad iemērc aizkarus sālsūdenī uz pāris stundām un bez skalošanas ļauj tiem nožūt.

Noteka


Visbiežāk dušas noteka aizdambējas, jo tajā sakrājas mati. Lai tos izšķīdinātu un ūdens raiti aiztecētu, notekā ieber apmēram 30 g sodas un tai virsū uzlej apmēram 140 ml galda etiķa, tad pārklāj notekas caurumu ar mitru drānu un ļauj līdzekļiem burbuļot apmēram 10 minūtes. Tad noņem drānu un izskalo kanalizāciju ar verdošu ūdeni no tējkannas.

Kā saglabāt pēc iespējas ilgāk tīru


Lai šuvju silikons nepelētu, trīs reizes nedēļā apsmidzini to ar etiķa un ūdens maisījumu. Pēc katras mazgāšanās reizes noslauki dušu ar sausu lupatu vai stikla tīrīšanas slotu, kā arī pilnībā neaizver dušas durvis vai aizkaru, lai nesaglabātos mitrums un neveidotos pelējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!