Foto: Publicitātes foto
Drēgnā rudens dienā vai aukstā ziemas vakarā nav nekā omulīgāka par rāmi sprakšķošu kamīnu vai krāsni, kas izstaro mājoklī tīkamu siltumu. Mūsdienu tehnoloģijas ļauj papildu siltuma avotu iegūt, arī uzstādot mājoklī dažādus sildītājus. Šogad par alternatīviem siltuma avotiem gaidāmās ziemas un lielo apkures izmaksu gaidās domā daudzi. Kā izvēlēties īsto sildītāju, stāsta “Kesko Senukai Latvia” eksperti.

Kādu funkciju pildīs sildītājs?


Šis jautājums var šķist komisks. Sildītājam taču ir viens uzdevums – sildīt! Bet vispirms rodi konkrētu atbildi uz to, ko tieši grasies sildīt? Telpas iespējams apsildīt, gan sildot gaisu, gan apkārtējās virsmas.

Varbūt gribat žāvēt mitrās drēbes, jo visu ģimenes slēpotāju cepurēm, cimdiem un kombinezoniem nepietiek vietas uz vannasistabas žāvētāja? Bet varbūt jūsu mājoklī patiesībā ir jāsamazina gaisa mitrums, piemēram, gaitenī vai verandā, kur gaisa temperatūra ziemā ir sevišķi zema un logi no mitruma sāk pārklāties ar krāšņām leduspuķēm, kam diemžēl līdzi nāk arī pelējums? Pirms doties uz veikalu, pārdomājiet, kāda būs sildītāja galvenā funkcija – tad būs vieglāk atrast piemērotāko risinājumu.

Cik jaudīgs ir sildītājs?


Izvēloties sildītāju, tā jauda ir viens no izšķirošajiem kritērijiem: jo jaudīgāks sildītājs, jo ātrāk tas paveiks savu uzdevumu. Kopumā jebkuram nolūkam būtu jāpietiek ar standarta jaudu – 2 kilovati (kW), un mūsdienās neviena sildītāja enerģijas patēriņš nav ļoti liels – ražotāji dara visu iespējamo, lai padarītu savu iekārtu darbu pēc iespējas efektīvāku, un ražo produkciju saskaņā ar enerģijas taupīšanas principiem.

Izvēloties sildītāju, ir svarīgi aprēķināt, cik ilgā laikā tas atmaksāsies. Ja plānojat to lietot bieži, iespējams, ir vērts iegādāties dārgāku ierīci, kas ilgtermiņā atmaksāsies, strādājot efektīvāk un ekonomiskāk. Noteikti ir vērts ieguldīt sildītājos ar papildu funkcijām – taimeriem un temostatiem, lai tie automātiski izslēdzas, sasniedzot noteiktu temperatūru, un lieki netērē enerģiju.

Sildītāju veidi un tehnoloģijas

Izšķir divu veidu sildītājus – gaisa un virsmu sildītājus, kam ir virkne dažādu tehnoloģiju.

Gaisa sildītāji:

Gaisa sildītāji, sevišķi tie, kas telpu apsilda ar gaisa plūsmu, ir efektīvi galvenokārt mazās telpās, taču dažu veidu sildītāji lieliski tiks galā arī ar lielākas telpas apsildi.

  • Ventilators ar sildelementu darbojas pēc vienkārša principa – elektrība uzkarsē sildelementu, un ventilators pūš siltu gaisu noteiktā virzienā. Šis apsildes veids ir efektīvs nelielās telpās, taču īsti nederēs alerģiskiem cilvēkiem – līdz ar gaisa plūsmu šāds sildītājs paceļ gaisā vissīkākos puteklīšus un mikroorganismus.
  • Konvektors uzsilda gaisu, kas tiek uzņemts tuvāk grīdai (zemāk gaiss vienmēr ir aukstāks), un atkal izlaiž to atpakaļ telpā augstāk. Šādi konvektori parasti nemaksā dārgi un efektīvi veic savu funkciju, vienīgi jāatceras, ka uz tiem nedrīkst neko likt – augšējai atverei vienmēr jābūt atvērtai, jo caur to izplūst uzsildītais gaiss. Ražotāji konvekcijas radiatoru augšdaļu veido ieslīpu, lai uz tās nevarētu nolikt kurpes vai citus priekšmetus – ja tie iekrīt radiatorā, pastāv liels aizdegšanās risks. Konvektoru galvenais pluss – tie savu darbu paveic ļoti ātri, turklāt ir viegli pārnēsājami no vienas telpas uz citu. Lielākajai daļai konvekcijas sildītāju ir termostati, tāpēc var viegli kontrolēt telpas temperatūru.
  • Kalorifers ir paredzēts lielu telpu apsildīšanai. Tas ir pietiekami jaudīgs, tāpēc aukstajā sezonā celtnieki to bieži vien izmanto būvniecības un apdares darbu veikšanai. Kalorifers ir līdzīgs ventilatoram ar sildelementu, taču ir īpaši izturīgs un aprīkots ar drošības aizsargrežģi un rokturi, lai to būtu ērtāk pārnēsāt. To retos gadījumos izmanto mājās, ja vien tas nav pagrabs vai garāža. Starp citu, šīs ierīces nav pakļautas 2 kW jaudas ierobežojumiem, jo tām ir tehniskā aprīkojuma statuss un tās ir paredzētas profesionāļiem, tāpēc var atrast pat 30 kW ierīces (protams, par atbilstošu cenu).
  • Elektriskais radiators jau sen vairs nav milzīgs, akordeonam līdzīgs priekšmets vai kaste ar biezām alvas loksnēm, kas silda gaisu. Modernie elektriskie radiatori ir kompakti, eleganti un efektīvi, tiesa, galvenokārt mazās telpās. Jārēķinās, ka tie sausina gaisu, tāpēc, lai nodrošinātu komfortablu klimatu, papildus jāparūpējas par gaisa mitrināšanu.
  • Eļļas radiators ir viena no populārākajām sildītāju tehnoloģijām, ko bieži izmanto mājokļu apsildei. Eļļas radiators darbojas tāpat kā elektriskais, taču tas ir piepildīts ar īpašu šķidrumu, kas saglabā temperatūru ilgāku laiku pēc izslēgšanas. Eļļas radiators nesilda tik spēcīgi, lai varētu apdedzināties, tam nejauši pieskaroties, un dažiem modeļiem ir iebūvēta arī aizsardzība pret pārkaršanu. Tā kā eļļas radiators ir pietiekami plats, tas ir lieliski piemērots mitru apavu, cimdu, zeķu un šaļļu žāvēšanai, ko var novietot starp radiatora sekcijām, – lielisks palīgs ziemā! Eļļas radiatori nemaksā dārgi, bet efektīvi apsilda arī lielāku telpu.


Virsmu sildītāji:

  • Infrasarkanie sildītāji ir vieni no ekonomiskākajiem. Tie izstaro infrasarkanos starus, apsildot sienas, griestus, grīdas un mēbeles. Tā kā pie šī apsildes veida nenotiek gaisa konvekcija, nav arī gaisa plūsmas, kas var veicināt putekļu izplatīšanos no grīdas pa visu telpu. Dažāda izmēra, dizaina un jaudas infrasarkanie sildītāji ir pieejami plašākā klāstā un kļūst arvien populārāki. Tie ir īpaši kompakti un viegli.
  • Keramiskais radiators – kaut arī salīdzinoši dārgāks par citiem, tas ir risinājums, kas iemanto arvien lielāku popularitāti. Tā korpuss tiek ražots nevis no metāla, bet no keramikas. Iekšējais apsildes elements izstaro infrasarkanos starus, kas apsilda apkārtējos objektus, nevis gaisu. Keramikas pārklājumam piemīt lieliskas īpašības – tas ilgāk saglabā un izstaro siltumu. Pēc līdzīga principa darbojās senās podiņu krāsnis. Šādi sildītāji ir ļoti efektīvi, jo tie izmanto maz enerģijas, salīdzinot ar citiem elektriskajiem radiatoriem.

Kā kopt elektriskos sildītājus?


Pirms atklāt elektriskā sildītāja lietošanas sezonu, no tā vajadzētu notīrīt pa vasaru sakrājušos putekļus. Eļļas radiatoru un sildītāju ar ventilatoru var slaucīt ar mitru lupatiņu, taču no konvekcijas tipa un infrasarkano staru sildītāja putekļus ieteicams izpūst ar spēcīgu gaisa plūsmu. Ja putekļi netiek notīrīti, tie var dūmot un sākt degt, izraisot nepatīkamu aromātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!