Foto: Shutterstock
Varbūt arī tu piederi pie tiem, kuri, mazgājot veļu, izmanto pārāk daudz pulvera? Un kā ar veļas mašīnas "pārlādēšanu"? Ļoti iespējams, ka arī balinātājs un mīkstinātājs tiek šķiesti nelietderīgi.

Kā veļas mazgāšanu padarīt efektīvāku un izvairīties no kļūdām? Atbildes uz šiem un vēl citiem jautājumiem smēlāmies gan pašu pieredzē, gan portālā Realsimple.com.

Pārlieku cītīga traipu beršana

Foto: stock.xchng

Aktīva traipu berzēšana situāciju var pasliktināt un izdeldēt audumu. Rīkojies maigi, bet bez kavēšanās. Apstrādā traipu pēc iespējas ātrāk un, lai neieberzētu audumā citu krāsu, tīrīšanai izmanto baltu drāniņu

Lai atbrīvotos no traipa, tīri to to, viegli uzspiežot, ne cītīgi beržot.

Pārmērīga veļas pulvera lietošana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Netīrumus saturošie pulvera putu pārpalikumi var aizķerties vietās, kuras nav tik vienkārši izskalojamas, piemēram, zem kreklu apkaklītēm, tādējādi radot auglīgu augsni baktērijām.

Risinājums: nākamreiz pievieno tikai pusi no iepriekš izmantotā pulvera daudzuma, un, ja tevi neapmierina izmazgāto drēbju tīrības pakāpe, pakāpeniski palielini pulvera daudzumu, līdz iegūsti vēlamo rezultātu.

Uzmanību: ja ūdens ir ciets, iespējams, būs nepieciešams pievienot vairāk pulvera - seko instrukcijai uz mazgājamā līdzekļa iepakojuma.

Nepareiza veļas mašīnas 'ielādēšana'

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mazgājot veļu no augšas lādējamā automātā ar šķidro veļas mazgājamo līdzekli, iesākumā tā jāpiepilda ar ūdeni, tad jāpievieno līdzeklis un kā pēdējās jāliek drēbes, vai tomēr nē? Izrādās, ka šī tehnika sevi neattaisno. Ja vien tu nelieto balinātāju (jo tas uz drēbēm var atstāt gaišus plankumus), pareizāk būs, ja ievērosi secību: drēbes, ūdens, mazgājamais līdzeklis.

Mazgāt drēbes, kuras drīkst tīrīt tikai ķīmiski

Foto: Shutterstock

Norādi "Ķīmiskā tīrīšana" gan ne vienmēr jāņem vērā, jo vairumu šādu apģērbu, piemēram, no lina un zīda, tomēr drīkst uzmanīgi mazgāt ar rokām un pēc tam dabīgi žāvēt. Pārbaudi krāsas noturību, ar samitrinātu vates tamponu novelkot gar auduma iekšējo vīli. Ja krāsa nenāk nost, tad iemērc apģērba gabalu pulverūdenī un viegli izmazgā ar rokām. Tad izskalo un nekavējoties ierullē dvielī, lai tas uzsūktu lieko mitrumu, nebojājot apģērba formu.

Materiāli un audumi, kuriem derēs tikai ķīmiskā tīrīšana: āda, zamšs, jēlzīds, audumi ar fliteru vai pērlīšu izšuvumiem.

Līdz galam neaizvilkti rāvējslēdzēji

Foto: Shutterstock

Viena no izplatītākajām kļūdām ir neaizvilkt rāvējslēdzējus, apģērbu liekot veļas mašīnā. Rāvējslēdzēju zobiņi, centrifūgai griežoties, var ieķerties citās drēbēs un tās sabojāt.

Aizpogātu kreklu mazgāšana

Foto: Shutterstock

Lai gan tā var šķist laba ideja, tomēr, šādā veidā mazgājot kreklus, var izstaipīt pogcaurumus un pazaudēt pogas, tādēļ pirms mazgāšanas velti laiku, lai atpogātu visas kreklu pogas.

Balinātāja pārdozēšana

Foto: Shutterstock

Padomā divreiz, pirms sniedzies pēc balinātāja! Tev tas nebūs nepieciešams, ja vēlies atbrīvoties no asins un sviedru traipiem. Izvēlies dabīgu alternatīvu - netīrās zeķes, T-kreklus un apakšveļu liec lielā katlā, pārlej ar ūdeni, kam pievienotas pāris šķēles citrona un vāri dažas minūtes.

Nenolīmeņota veļas mašīna

Foto: Shutterstock

Nenolīmeņota veļas mašīna var sabojāt grīdu un arī pati sevi, jo vibrācijas izraisīs amortizatoru un citu automāta daļu ātrāku nolietojumu (komplektā ar drausmīgu troksni).

Žāvētāja 'atpūtināšana' starp veļas mazgāšanas cikliem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Neizprotamu iemeslu dēļ daudzi nogaida stundu pēc cikla beigām, pirms "ielādē" drēbes žāvētājā. Patiesībā pauze nav nepieciešama - tūlītēja žāvēšana ir energoefektīvāka, jo drēbes tiek žāvētas, izmantojot iepriekšējā cikla siltumu.

Zeķu pavirša iemešana veļas mašīnā

Foto: Shutterstock

Lielāka cerība no automāta pēc mazgāšanas izņemt pāra skaitu zeķu būs, ja tu tās ievietosi veļas mašīnā pirmās. Tādā gadījumā zeķēm būs mazāk iespēju "noslēpties" citos apģērba gabalos.

Uzskats, ka žāvētājs nav jātīra

Foto: Shutterstock

Vai tu piederi pie retās cilvēku kategorijas, kuri iztīra žāvētāja filtru pēc katras lietošanas reizes? Ja nē, tad labāk sāc to darīt, jo laika gaitā filtrs var aizsērēt un pat izraisīt ugunsnelaimi. Ja veļas žāvēšana aizņem ilgāk kā stundu, tā ir droša zīme, ka laiks tīrīt filtru. Reizi gadā atvieno šļūteni, kas atrodas žāvētāja aizmugurē un ar garu saru birsti iztīri tur sakrājušās auduma plūksnas. Ar zobu birstīti un nelielu daudzumu mazgājamā līdzekļa, reizi gadā iztīri arī žāvētāja filtru, tad noskalo un izžāvē to.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!