Foto: Shutterstock
Pārvākšanās darbi nav no tiem vieglākajiem, jo lietas ir ne tikai jāsapako kastēs, bet pēc tam viss arī jāizpako. Parasti pēc mantu izpakošanas kastes paliek nelietderīgas, jo tās mājoklī aizņem tikai lieku vietu.

Iedvesmojoties no portāla "The Spruce", piedāvājam ieteikumus, kur liekās kastes likt, kad tās pēc pārvākšanās vairs nav nepieciešamas.

Nodot otrreizējai pārstrādei. Lielākoties dažādās pilsētās ir iespēja nodot lietas otrreizējai pārstrādei. Tāpat ir izvietotas atkritumu kastes, kurās var šķirot papīru un kartonu. Atliks vien savas kartona kastes saplacināt un iemest tam paredzētajā atkritumu šķirošanas kastē. Kastes otrreizējai pārstrādei pieņem uzņēmums SIA "Līgatnes papīrs", bet īpašos šķirošanas konteinerus nodrošina uzņēmumi "Latvijas Zaļais punkts", "Zaļā josta" un citi.

  • Šajā mājaslapā vari apskatīt karti, kur norādītas papīra un kartona pieņemšanas vietas visā Latvijā.

Ja kastes esi pircis, tad vari tās pārdot par nelielu naudu kādam citam, kuram tas varētu noderēt. Tāpat vari ievietot sludinājumu sociālajos tīklos, kur noteikti būs gribētāji, kuri vēlēsies kastes paņemt. To, vai kastes pārdosi, atdosi par kārumiem vai bezmaksas – izlem pats! Vari arī pameklēt sludinājumus, kur kāds tieši meklē kastes. Uzrunā šo cilvēku, jo varbūt viņam vēl ir aktuāla to iegāde.

Vēl vari pajautāt kaimiņiem, jo varbūt viņiem kāda lieka kaste ir nepieciešama. Tukšās kastes var noderēt labdarības organizācijām, tāpēc sazinies ar kādu no tām. Varbūt tavas liekās kastes noderēs, lai tajās ievietotu pārtikas produktus, apģērbus vai ko citu. Vari uzrunāt arī bibliotēkas un skolas, jo varbūt viņiem liekās kastes ir nepieciešamas, lai tajās uzglabātu grāmatas.

No kastēm uzreiz varbūt nevajag atbrīvoties, jo tās vēl var noderēt. Kastes vari izmantot dažādu lietu uzglabāšanai, ja vēl neesi iegādājies skapīšus un plauktiņus. Tāpat tās var noderēt nākamajā pārvākšanās reizē. Kastes tomēr var izjaukt un pēc tam salikt atpakaļ!

  • Šajā rakstā vari smelties lieliskas idejas, kā izmantot tukšās kurpju kastes.

Tās var noderēt arī DIY (Dari pats) projektiem, piemēram, kastes var kļūt par bērnu spēļu namiņu, mītni dzīvniekam, vai arī vietu, kur novietot krāsas bundžu, lai grīda nesasmērējas.

Atceries, ka dažas no kartona kastēm var izmest arī komposta kaudzē, jo tās ātri sadalās. Kādas ir četras izplatītākās kļūdas komposta veidošanā, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!