Foto: Publicitātes foto
Decembris ir svētku mēnesis, kad mājās jūtama piparkūku un egļu skuju smarža, istabas logus grezno lampiņas vai pašu grieztās sniegpārsliņas un zemi klāj baltas sniega kupenas. Lai svētku noskaņa ienāktu ikkatrā ģimenē, "STEaMup" komanda ir sagatavojusi dažus padomus, kā izveidot visskaistākos svētku rotājumus, ko darīt, lai adventes vainags ilgāk būtu zaļš un kā pagatavot krāsaināko piparkūku garnējumu.

Pašdarinātas sveces

Eksaktie mācību priekšmeti mums ir apkārt ik uz soļa, un zināšanas tajos var palīdzēt arī dažādu Ziemassvētku rotājumu vai dekoru izgatavošanā, piemēram, sveču liešanā. Lai mājās radītu gaismu un siltuma sajūtu, ziemas laikā sveču tiek dedzināts daudz, tāpēc radīt tās pašam varētu būt aizraujoša un radoša aktivitāte garajos ziemas vakaros.

Sveču liešanā ir svarīgi izprast dažādus ķīmiskus un fizikālus procesus – kādas dabiskas vielas svecei labāk pievienot, kā iegūt sveces krāsu, kā arī – kādā temperatūrā kausēt bišu vasku, jo jāņem vērā, ka pārāk augstā temperatūrā vasks var aizdegties. Tāpat svarīgi atcerēties, ka svecēm nedrīkst pievienot lūpu krāsas vai vaska krītiņus, lai iegūtu vēlamo krāsu, jo šīs krāsvielas nav paredzētas dedzināšanai un ir kaitīgas. Vislabāk izvēlies dabiskas un ekoloģiskas izejvielas, piemēram, aromātiskās eļļas vai pārtikas krāsas, kas paredzētas sveču izgatavošanai. Tāpat pievieno svecei egļu skujas vai citus materiālus no dabas, kas to padarīs vizuāli skaistāku. Smelies iedvesmu un izgatavo uz svētkiem pats savu īpašo sveci!

Ienes sniegu mājās


Foto: Publicitātes foto

Arī mākslīgais sniegs tiek ļoti plaši izmantots dažādu dekoru pagatavošanā. To var uzbērt adventes vainadziņam, skuju koku zaru kompozīcijām un pat uz eglītes zariem, lai tā izskatās kā tikko no sniegota meža atnesta. Ziemas vakaros, kad rodas vēlme paeksperimentēt – uztaisi mākslīgo sniegu. Te būs svarīgi saprast, kādas vielas sajaucot, var radīt nepieciešamo konsistenci, lai radītu mākslīgā sniega efektu. Kā izejmateriālus var izvēlēties gan miltus un ūdeni, gan vārāmo sodu un matu balzamu baltā krāsā, gan kukurūzas cieti un ķermeņa krēmu.

Saglabā svētku sajūtu ilgāk

Adventes vainags svētku gaidīšanas laikā ir tradicionāls gandrīz katrās mājās. Veidojot vainagu no dabīgiem izejmateriāliem, nereti gadās, ka līdz svētku vakaram tā krāšņums ir zudis. Ko darīt, lai svētku laikā tas izskatās tāpat kā brīdī, kad tika izveidots? Arī te jāņem talkā ķīmijā un dabaszinātnēs iegūtās zināšanas. Ja vainagā kā pamats ir izvēlētas egļu skujas, tad var rēķināties, ka tās tiešām var ātri nobirt. Tas ir tādēļ, ka skujas siltajā istabas temperatūrā izkalst. Lai no tā izvairītos, vainagu ieteicams turēt vēsākajā istabā. Bet ko darīt, ja visas telpas ir vienāda siltuma vai arī negribi turēt vainagu pieliekamajā kambarī, kur gaisa temperatūra ir visvēsākā? Tādā gadījumā vainagu var nopūst ar matu laku, vai egļu zarus iemērkt karstā parafīnā, kas skuju biršanas procesu padarīs lēnāku. Tāpat ir ieteicams vainagam izvēlēties tādus skuju kokus, kuri siltās telpās birst lēnāk, piemēram, priedi – tās zari vainagā var nostāvēt līdz pat diviem mēnešiem.

Cepu, cepu piparkūkas


Foto: Publicitātes foto

Piparkūku cepšana ir viena no Ziemassvētku populārākajām un sirsnīgākajām tradīcijām, kas visā mājā iedveš svētku noskaņu un siltumu ar savu patīkamo aromātu. Lai katrs varētu izgatavot piparkūku ar savu zīmējumu vai svētku novēlējumu, ir nepieciešams izveidot piparkūku glazūru.

Glazūras veidošanā noderēs eksaktajās zinātnēs iegūtās zināšanas, lai spētu izprast, kā varam to iekrāsot sev vēlamajā tonī, neizmantojot ķīmiskas vielas. Piemēram, dzeltenās krāsas iegūšanai ļoti labi noderēs safrāns. Lai iegūtu dzeltenu krāsvielu, ir nepieciešami 4-5 safrāna matiņi, kuri jāaplej ar 100 mililitriem ūdens. Pēc tam tas jāvāra uz lēnas uguns, kamēr šķidrums reducējas līdz 20 mililitriem, tad izkāšam un iegūstam spēcīgu dzelteno krāsvielu, ko glazūrai vajag pievienot vien pāris pilienus. Lai iegūtu zaļo toni, var izvēlēties spinātus, taču tie ir nepieciešami svaigi vai saldēti. Ja spināti tiks vārīti tāpat kā safrāns, no tiem tiks iegūta tumša nokrāsa, ne zaļš tonis. Taču visskaistāko sarkano krāsu var iegūt no avenēm, kuras izberž caur sietiņu, iegūstot sulu, ko pievieno glazūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!