Iedomājies - skaists vakars, saule lēni laižas aiz koku galiem, grilā kvēlo sarkanas ogles… Galds ir klāts un viesi lēnām sāk ierasties uz tavu dārza ballīti. Šajā idilliskajā noskaņā viens neliels "sīkums" var izbojāt visu pasākumu - odi un citi knišļi. Sakostas kājas, niezošas rokas - blakus efekti, ar kuriem nevēlas saskarties neviens no ciemiņiem.

Kā ar odiem cīnīties un tos turēt drošā attālumā no saimniekiem un visiem, izmantojot dabiskus līdzekļus? Portāls "Good Housekeeping" apkopojis piecus veidus insektu aizbaidīšanai, neizmantojot nekādu "ķīmiju".

1. Galda dekorēšanai izmanto baziliku

Baziliks galda dekorējumā būs neparasts un gana pievilcīgs - īpaši tagad, kad agrā pavasarī sētie bazilika stādiņi zied baltiem skaistiem ziediņiem. Šis plaši izplatītais garšaugs klusām paralēli darīs savu "darbu" - aizbaidīs odus un citus knišļus.

2. Dedzini kafijas biezumus

Franeru ģimenē no paaudzes paaudzē nodota gudrība vēsta, ka pret odiem vislabāk iedarbojas nekas cits kā izmantotas maltas kafijas nogulsnes. Kā tās izmantot? Aizdedzināt un ļaut dūmiem "izstaigāt" vietas, kur plānota ļaužu pulcēšanās.

3. Atver tunča konservu kārbas

Ogu laikā dažreiz vislielākās briesmas sagādā nevis odi, bet lapsenes. Lapseņu kodums ir ļoti sāpīgs un tas var sabojāt visus svētkus. Kā vislabāk parūpēties, lai lapsenes liek mierā viesus un nespieto ap dārza svētku skaisti klāto galdu? Padoms ir pavisam oriģināls (bet dzīvē pārbaudīts) - pa pasākuma perimetru jāizliek atvērta tunča konservu kārbas. Tuncis pievilinās lapsenes un tās vairs nespietos ap ciemiņiem paredzēto ēdienu. Līdzīgi iedarbojoties arī svaigi sagriezta gurķa šķēles.

4. Ieslēdz ventilatoru

Esi pamanījis, ka vējainā laikā odi mistiski pazūd? Tas notiek tāpēc, ka viņi nav nekādi izturīgie lidoņi un pie liela vēja meklē patvērumu mierīgākā vietā. Vari sekot šai stratēģijai - viesu pulcēšanas zonas tuvumā izvieto ventilatorus, kas radīs patīkamu vēja plūsmu karstos vasaras vakaros un pie reizes aizbaidīs nevēlamos ciemiņus.

5. Izsmidzini mutes skalojamo līdzekli

Viens nedaudz "ķīmiskāks" veids cīņā ar odiem - ja tavā vannas istabas plauktā atrodams mutes skalojamais līdzekļis "Listerine", sajauc to pudelē kopā ar ūdeni un izsmidzini apkārt dārza ballītes vietai. Odiem nepatīk īpatnējā smarža un tie turēsies pa gabalu.


Dārza ballītei noderēs:

Radi īpašu atmosfēru ar skaisti izrotātu galdu, piemēram, šīm  krāsainajām dārza svecēm plastikāta vai stikla trauciņos. 

Atrasts: Zave.lv, 0,49 - 0,99 eiro.

Skaisti klāts galds dārza svētkus padarīs vēl īpašākus. Bet, lai nejaušas vēja pūsmas neaizrautu visu pa gaisu, lieti noderēs galdauta atsvari. Rotaļīgi un praktiski!

Atrasts: Zave.lv, 0,99 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!